<<<1 - 11 з 1412>>>


17 Квітня 2024 11:12Свято

17 КВІТНЯ – ДЕНЬ КАЖАНА

Тварини відіграють важливу роль у природі. Представники цього царства живих організмів планети сприяють розвитку рослинного покриву, очищенню довкілля від забруднення, утворенню гірських порід та корисних копалин, покращують родючість ґрунту тощо.

Кожен вид тваринного світу по-своєму безцінний. Не виняток і кажани. Ці казкові істоти є санітарами екосистем – знищують комах-шкідників лісових насаджень, а також здатні їх відлякувати ультразвуковими сигналами.

Так, представники однієї невеликої колонії кажанів

17 Квітня 2024 10:54Увага

ЕКОЛОГІЧНА АКЦІЯ В РЛП "ЯЛІВЩИНА" ВІДМІНЯЄТЬСЯ

У зв'язку із трагічними подіями, які сталися у м. Чернігів 17 квітня 2024 року, екологічна акція в РЛП "Ялівщина" до Українського Дня навколишнього середовища в рамках загальнодержавної екологічної акції «За чисте довкілля», запланована на 20 квітня 2024 року, відміняється.

 

 

 

 

15 Квітня 2024 09:00Свято

15 КВІТНЯ – ДЕНЬ ЕКОЛОГІЧНИХ ЗНАНЬ В УКРАЇНІ

Екологічні знання – результат пізнання закономірностей функціонування компонентів навколишнього середовища, що сприяє формуванню цілісного уявлення про довкілля та місце людини в ньому.

Іншими словами це форма цілеспрямованої взаємодії людини і природи – модель поведінки у навколишньому світі, що відображає ціннісні орієнтири індивіда як природокористувача та біологічної складової екологічної системи.

Організація Об’єднаних Націй

12 Квітня 2024 15:27Цікаво

ЗЕЛЕНИМИ СТЕЖКАМИ ЧЕРНІГІВЩИНИ: СОКИРИНСЬКИЙ ПАРК

Особливе місце серед цінних природних комплексів області, взятих під охорону, займають парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва – заповідні території, що виділяються різноманіттям рослинного світу, неймовірними ландшафтами з пагорбами, водними джерелами та водоспадами, долинами струмків чи річок, архітектурними спорудами, скульптурами тощо.

У нашій області налічується 19 таких об’єктів, справжньою окрасою південної Чернігівщини є – Сокиринський парк, який перебуває під охороною держави та має статус загальнодержавного.

Це один з найбільших

10 Квітня 2024 15:41Важливо

ЗАПОБІГАЙ УТВОРЕННЮ ВІДХОДІВ ВЖЕ ЗАРАЗ!

Зелений підхід: як запобігти утворенню відходів та зберегти навколишнє середовище – актуальне питання сучасності.

Наразі в Україні понад 90 % відходів попадають на сміттєзвалища, де перетворюються на джерела забруднення води, ґрунтів та повітря і тим самим шкодять нашому здоров’ю. Сміттєзвалища продовжують захоплювати все більші і більші території, а відходи – життєвий простір людини.

На жаль, причиною цих негативних проявів є сама людина. Тому одне з головних завдань, яке сьогодні гостро стоїть перед свідомими громадянами і бізнесом – зменшити кількість відходів і зупинити надшвидке зростання кількості і площ сміттєзвалищ.

Усвідомлення своєї відповідальності у сфері поводження з побутовими відходами

10 Квітня 2024 11:01Цікаво

ПЕРШОЦВІТИ ЯЛІВЩИНИ – ПЕРША ПОСМІШКА ВЕСНИ.

Щороку першими проявами весни є поява першоцвітів. Вони кольоровими промінчиками виглядають на лісових галявинах та пагорбах, вкриваючи їх мальовничими килимами.

Перші весняні рослини – ефемероїди (від грецьких слів «ephemeros» - одноденний, короткочасний) мають підземні стебла – цибулини, бульби, кореневища, які є справжніми коморами поживних речовин. Це дає змогу рослинам дуже швидко розвиватися навесні. Світлолюбні і вологолюбні, вони спішать відцвісти до пригнічення

08 Квітня 2024 15:56Увага

ЗАПРОШУЄМО ЖИТЕЛІВ ТА ГОСТЕЙ ЧЕРНІГІВЩИНИ НА ВЕСНЯНУ ТОЛОКУ

До Українського Дня навколишнього середовища в рамках загальнодержавної екологічної акції «За чисте довкілля» у більшості регіонів України розпочинаються традиційні заходи з благоустрою та озеленення територій.

Чернігівщина активно доєднується до всеукраїнської весняної толоки.

Зокрема, 20 квітня, у суботу, відбудеться прибирання території регіонального ландшафтного парку Ялівщина. Збір учасників – об 11-00 біля зупинки «Ялівщина».

У цей день ми пропонуємо всім небайдужим містянам

05 Квітня 2024 11:31Актуально

В УКРАЇНІ ЗАТВЕРДЖЕНО МЕТОДИКУ РОЗДІЛЬНОГО ЗБИРАННЯ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ

Методика роздільного збирання побутових відходів включає розділення відходів на різні категорії: папір, скло, метал, пластик та органічні відходи.

Саме сортування відходів та рециклінг зменшує обсяги сміття, що потрапляє на сміттєзвалища та у навколишнє середовище.

Методика визначає єдині підходи до організації роздільного збирання побутових відходів в межах територіальних громад та застосовується під час розроблення правил благоустрою населених пунктів.

Організація роздільного збирання побутових

02 Квітня 2024 14:01Актуально

ПРОДОВЖУЄМО ВЕСНЯНЕ ПРИБИРАННЯ У ЯЛІВЩИНІ

З урахуванням безпекових вимог воєнного стану, невеликими групами, активні люди зі свідомою екологічною позицією, допомагають нашому регіональному ландшафтному парку бути чистим. Цими днями до Ялівщини завітали наші друзі – представники Національного університету «Чернігівська політехніка».

Була прибрана ділянка лісового заказника, ця територія чи не найбільше засмічена, бо знаходиться поряд з ТЦ «Голлівуд». Учасники акції сподіваються, що люди не викидатимуть сміття, де заманеться, а наслідуватимуть вислів: «Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять!».

До Міжнародного дня птахів інша група екоактивістів, студентів та викладачів

01 Квітня 2024 16:15Свято

1 КВІТНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПТАХІВ

Птахи відіграють важливу роль в природі. Вони є захисниками зелених насаджень та помічниками аграріїв. Ці представники тваринного світу знищують багато шкідників лісових та сільськогосподарських культур.

Птахи – окраса довкілля. Вони зачаровують милозвучним співом, дарують емоційне задоволення та відчуття єдності з дивовижним різноманіттям природи.

Птахи – крилаті лісівники. Поширюючи насіння рослин, невтомні пернаті сприяють формуванню лісових екосистем.

В умовах активної людської діяльності спостерігається

29 Березня 2024 15:17Актуально

РОЗПОЧАТО ПРОЦЕДУРУ ОВД РЕКОНСТРУКЦІЇ ОЛІЙНОЕКСТРАКЦІЙНОГО ЗАВОДУ У МІСТІ НІЖИН

Приватне акціонерне товариство «Ніжинський жиркомбінат» планує реконструкцію олійноекстракційного заводу на території ПРАТ «Ніжинський жиркомбінат» за адресою: Чернігівська область, м. Ніжин, вул. Прилуцька, 2.

Планується перенесення існуючої ємності олії міскістю 4000 м3, будівництво двох резервуарів для зберігання олії з насосною станцією, встановлення трьох силосів для зберігання насіння разом з норійною вежею і транспортною галереєю, будівництво градиргі та будівництво дільниці еспандування макухи.

Відповідне повідомлення 29 березня під номером 6866 оприлюднено у Єдиному реєстрі

<<<1 - 11 з 1412>>>