Анонси


    Назад

    Щодо ситуації на річці Остер

    Рисунок в тексте

    Иллюстрация

    В зв’язку з несприятливими погодними умовами, які склалися на території області в травні-червні 2016 року, погіршився гідрохімічний стан поверхневих водних об’єктів. На водоймах р. Остер в межах Ніжинського, Носівського та Козелецького районів, р. Удай на території Варвинського району виявлені зміни кольору води та наявність стороннього запаху. Найбільш несприятлива ситуація склалася на р. Остер на території Козелецького району. 1 липня цього року біля с. Данівка Козелецького району зафіксовано загибель риби.

    В період з 22 червня по 6 липня, з виїздом на місце відповідними службами, а саме Держекоінспекцію у Чернігівській області, Державною установою "Чернігівським обласним лабораторним центром Держсанепідслужби України" та Деснянським БУВР, проведено обстеження р. Остер. При візуальному обстеженні русла р. Остер в Носівському, Ніжинському та Козелецькому районах несанкціонованих скидів забруднюючих речовин до водного об'єкту не виявлено. Були відібрані проби та проведені гідрохімічні дослідження водойми. За результатами досліджень встановлено збільшення вмісту заліза загального, фосфатів, а в деяких пробах азоту амонійного та показника хімічного споживання кисню, що свідчить про наявність органічного забруднення. Патогенних (хвороботворних) мікроорганізмів, в т.ч. бактерій роду сальмонели не виявлено.

    Виникнення виявленого органічного забруднення зумовлене протіканням природних процесів, а саме попереднім тривалим проходженням зливових дощів внаслідок яких відбулося підвищення рівня ґрунтових та поверхневих вод. Зазначаючи те, що річка протікає серед заболоченої місцевості разом з атмосферними опадами по рельєфу місцевості до річки потрапляє болотна вода з рештками рослинного детриту та надходять дощові змиви з сільськогосподарських угідь, що характеризується низьким вмістом розчиненого кисню та підвищенням концентраціями по фосфатній та азотній групах. Ситуація ускладнюється процесами "цвітіння" та розвитком синьо-зелених водоростей, при відмиранні яких виникає кисневий дефіцит та виділяються токсини.

    Щодо появи на поверхні води плям рудого кольору, відмерлих решток субстрату, то вони носять природний характер і повторюються періодично з настанням теплого періоду. Їх причиною є розвиток та інтенсивний фотосинтез нитчастих водоростей, особливо у прибережній зоні чи мілководних затоках. Це явище має назву "пінистий детрит" і є частиною процесів самоочищення водойми.

    Значне підвищення температури навколишнього середовища спричинило підвищення температури води в водоймах, в "застійних" місцях температура води піднімалася вище позначки 30 °С, що на фоні низького вмісту кисню викликало інтенсивні процеси гниття. Вищезазначені фактори посприяли виникненню зморних явищ з подальшою загибеллю деяких видів живих водних ресурсів.

    Держекоінспекцію у Чернігівській області здійснюється щоденний контроль за гідрохімічним станом р. Десни в створах вище та нижче впадіння в р. Остер. Впливу р. Остер на стан р. Десни не зафіксовано.

    На сьогодні здійснюється контроль за ситуацією, що склалася, органами місцевої влади та місцевого самоврядування, Держекоінспекцію у Чернігівській області, Державною установою "Чернігівським обласним лабораторним центром Держсанепідслужби України" та Деснянським БУВР, Управлінням охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Чернігівській області.

    За інформацією Управління охорони здоров'я облдержадміністрації випадків звернень або госпіталізації з приводу отруєнь, пов'язаних з ситуацією на р. Остер, до лікувальних закладів Козелецького району Чернігівської області не було.

    В телефонному режимі Головне управління Держпродспоживслужба в Чернігівській області повідомило про відсутність звернень від місцевого населення щодо захворювань свійських тварин.

    В зв'язку з цим проведено робочі наради за головуванням першого заступника голови облдержадміністрації, розроблено план дій для недопущення та ліквідації небезпечної ситуації з різким погіршенням якості води в р. Остер на території Козелецького району Чернігівської області. Держекоінспекцію у Чернігівській області, "Чернігівським обласним лабораторним центром Держсанепідслужби України" та Деснянським БУВР здійснюється постійний моніторинг та лабораторні дослідження на проблемних ділянках вказаних річок і водних об’єктах їхнього басейну. Тривають дослідження на наявність патогенних мікроорганізмів, наступні результати очікуються на 900 8 липня 2016 року.

    Органами місцевої влади та місцевого самоврядування поінформовано населення про причини виникнення вказаної ситуації та рекомендовано утриматися від купання та вилову риби в р. Остер. Також, разом з Управлінням охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Чернігівській області організовано вилов та захоронення в установленому порядку.

    Міжрайонними управліннями водного господарства Деснянського БУВР проводиться контроль за водогосподарською обстановкою на річках області.

    Крім того, вважаємо, що засобами масової інформації оприлюднено багато інформації, яка не відповідає дійсності, зокрема заяви щодо хімічного забруднення водойми, яка в свою чергу створила соціальну напругу серед місцевого населення.

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система