Анонси


    Назад

    Спалах африканської чуми свиней!

    Рисунок в тексте

    Иллюстрация

    В Чернігівський області виявлено вірус африканської чуми свиней у приватному господарстві в селі Хибалівка Куликівського району.

    Африканська чума свиней – небезпечна інфекційна хвороба свиней, яка характеризується лихоманкою, запальними і дистрофічними ураженнями внутрішніх органів, численними крововиливами та високою смертністю.

    Свині інфікуються не лише контактуючи з хворими тваринами, а й через корми, пасовища, забруднений транспорт у якому перевозяться хворі тварини. Комахи, хижі птахи, звірі та домашні тварини можуть бути переносниками вірусу, м’ясопродукти від хворих тварин також є фактором розповсюдження збудника.

    Найбільший ризик занесення в Україну даного вірусу, в основному, можливий через міграцію диких кабанів, які є носіями даного захворювання.

    Ефективних засобів профілактики африканської чуми свиней на даний час не знайдено, лікувати тварин заборонено. В господарстві, в якому виявлено африканську чуму, запроваджують карантин. Всіх тварин забивають. Трупи свиней та залишки кормів спалюють. Попіл змішують з вапном і закопують. Приміщення та територію ферм дезінфікують гарячим 3% розчином їдкого натра, 2% розчином формальдегіда.

    Збудник, який не шкодить здоров’ю людини, паралізує нормальне життя населення. У зоні карантину перекривають рух транспорту, люди не можуть вільно залишати оточену територію та вивозити продукти харчування.

    Першим проявом захворювання на африканську чуму свиней є швидкий розвиток лихоманки та значне погіршення загального самопочуття. При надгострому перебігу хвороби свині гинуть протягом перших 1-3 діб, що не дозволяє добре розвинутись іншим характерним симптомам. Так, інколи відмічають раптову загибель свиней без прояву клінічних ознак хвороби, що повинно одразу ж насторожити. При гострому та підгострому перебігу захворювання поряд із лихоманкою та загальним пригніченням спостерігають параліч задніх кінцівок, іноді блювоту чи пронос з домішками крові, та, доволі часто, запор.

    Дуже характерною ознакою для африканської чуми свиней є поява червоно-фіолетових плям на шиї, рилі та вухах, череві, між кінцівками та у промежині. Іноді до основних симптомів захворювання можуть додаватися бронхіт чи пневмонія. Дихання стає поверхневим, частим та інколи супроводжується кашлем. За 1-2 доби температура тіла падає нижче норми. Захворювання триває від 4 до 20 діб і зазвичай закінчується смертю свиней.

    Департамент екології та природних ресурсів закликає бути пильними і в разі виявлення симптомів захворювання звертатися до Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області за номером (04622) 3-01-19.

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система