Анонси


    Назад

    Через обізнаність населення до подолання епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу

    Рисунок в тексте

    Иллюстрация

    Саме під таким гаслом проводиться місячник боротьби зі СНІДом цього року.

    ВІЛ-інфекція – це хвороба, яка розвивається в результаті багаторічного перебування у клітинах людини вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ). Вона характеризується повільним пошкодженням імунної системи, що призводить до СНІДу (синдрому набутого імунодефіциту).

    СНІД – заключна стадія ВІЛ-інфекції, коли імунна система людини не може протистояти інфекційним та іншим захворюванням.

    За даними Чернігівського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом з початку року зареєстровано та взято під диспансерний нагляд в медичних закладах області 333 особи.

    ВІЛ-інфіковані люди можуть жити без будь-яких ознак хвороби і виглядати та почуватися здоровими, але, незважаючи на це, передавати вірус іншим. Вірус імунодефіциту поступово розмножується у клітинах організму і, зрештою, знищує можливість боротися проти будь-якоїінфекції. Клінічні ознаки СНІДу виявляються через 3-5 років після зараження. Можливі симптоми: швидка стомлюваність, нічна пітливість, збільшення лімфовузлів, лихоманка, раптова швидка втрата ваги, діарея, кашель, грибкові ураження шкіри та слизових оболонок.

    На жаль, на сьогодні не існує ефективного методу захисту організму від інфікування ВІЛ шляхом вакцинації. Тому, основна увага у сфері профілактики приділяється модифікації ризикованої поведінки молоді через впровадження освітньо-інформаційних профілактичних програм, роботі в навчальних закладах, на робочих місцях, в осередках молоді, на вулицях. До вирішення цих питань причетні фахівці багатьох управлінь, громадських організацій. Значну роль у профілактичній роботі повинні відігравати засоби масової інформації, спрямовані на виховання здорового способу життя, інформування населення щодо шляхів передачі ВІЛ та засобів профілактики.

    На сучасному етапі визнано два основні напрямки розв’язання проблеми боротьби з ВІЛ/СНІДом: запобігання інфікуванню ВІЛ (профілактика) і підтримка людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом.

    Досягти успіху і запобігти новим випадкам інфікування можна тільки поєднавши зусилля працівників: педагогічних, медичних, правових, соціальних та інших закладів і установ, конфесійних і громадських організацій за умови спільної координованої праці.

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система