Анонси


    Назад

    11 січня – Міжнародний день заповідників та національних парків Рисунок в тексте

    Иллюстрация

    День заповідників і національних парків – офіційне свято, що відзначається за ініціативою ряду екологічних організацій. Вперше День заповідників почали відзначати із 1997 року за ініціативи Центру охорони дикої природи і Всесвітнього фонду дикої природи.

    Заповідники є найвищою формою охорони природи в нашій державі – це природоохоронні, науково-дослідні установи загальнодержавного значення, які утворюють з метою збереження в природному стані типових або унікальних для нашої ландшафтної зони природних комплексів з усією сукупністю їх компонентів, вивчення природних процесів і явищ, що відбуваються в них, розробки наукових засад охорони навколишнього природного середовища, ефективного використання природних ресурсів та екологічної безпеки.

    Перший заповідник на території сучасної України був створений у 1886 році українським природознавцем Володимиром Дідушицьким. Це, до речі, був і перший заповідник у Європі, який являв собою природний резерват поблизу села Пеняки (нині Львівська область) та отримав назву «Пам’ятка Пеняцька».

    Основним завданням природних заповідників є збереження природних комплексів та об’єктів на їх території, проведення наукових досліджень, спостереження за станом навколишнього природного середовища, розробка на їх основі природоохоронних рекомендацій, поширення екологічних знань, сприяння у підготовці наукових кадрів і спеціалістів у галузі охорони навколишнього природного середовища та заповідної справи.

    Національні природні парки є природоохоронними, рекреаційними, культурно-освітніми, науково-дослідними установами загальнодержавного значення, що створюються з метою збереження, відтворення і ефективного використання природних комплексів та об’єктів, які мають особливу природоохоронну, оздоровчу, історико-культурну, наукову, освітню та естетичну цінність.

    На території Чернігівської області існує два національні природні парки «Мезинський» та «Ічнянський».

    Збереження, примноження, дбайливе і раціональне використання цього безцінного національного скарбу – обов’язок не лише працівників установ природно-заповідного фонду, а й кожного жителя краю. Адже ми повинні пам’ятати, що зберігаємо усе це для наших нащадків.

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система