Анонси


    Назад

    Ялівщина і Стрижень – частинки однієї екосистеми

    Рисунок в тексте

    Иллюстрация

    Річка Стрижень належить до басейну річки Десна і є її правобережною притокою першого порядку. Басейн річки знаходиться в межах лісової зони.

    Територія регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» тісно пов’язана з річкою Стрижень. В межах РЛП «Ялівщина» річка Стрижень складає площу водної поверхні близько 35 га. Довжина річки складає 32,4 км, площа водозбору – 158 км2, залісеність – 8,0 %, заболоченість – 0,28 %, розораність – 57,3 %.

    Витік річки знаходиться за 2,5 км на захід від села Великі Осняки Ріпкинського району Чернігівської області.

    Річка не має приток довжиною більше 10 км та має невисокий коефіцієнт густоти річкової сітки.

    На сьогодні, басейн річки розташований в межах геологічної структури північно-західної частини Дніпровсько-Донецької западини.

    Для русла річки Стрижень властиві значні антропогенні зміни – зарегульованість, вирівнювання, забруднення стоками (особливо на відрізку в місті Чернігів, де розташовано 3 водосховища загальною площею 42,7 га та загальним об’ємом близько 955,9 тис.куб.м). Меандрування обмежене та незначне. Також особливістю басейну річки є те, що майже вся площа його знаходиться в межах Чернігівсько-Ріпкинського лесового острова. Це проявляється в почленованості берегів (більше лівий берег) та зсувами. Русло переважно прямолінійне.

    Річка Стрижень важлива для міста з історичної, естетичної, рекреаційної, туристичної, екологічної, символічної, знакової позицій. Крім того, річка Стрижень виступає середовищем життя для водоплавних птахів.

    Історично-сформована територія РЛП «Ялівщина», розташована в північно-східній частині Чернігова, та річка Стрижень утворюють унікальну екосистему, необхідну місту як цінна зелена та рекреаційна зона що лікує, надихає, несе позитивний енергетичний заряд, є легенями міста й значною мірою зменшує антропогенне навантаження та пом’якшує несприятливі наслідки кліматичних змін, що відбуваються зараз у світі.

     

    Інформація надана регіональним ландшафтним парком «Ялівщина»

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система