Анонси


    Назад

    Малі річки Чернігівської області.

    Рисунок в тексте

    Иллюстрация

    З метою привернення уваги до проблем якості питної води, необхідності охорони водних ресурсів та їх раціонального використання, щороку 22 березня світова спільнота відзначає Всесвітній день води, проведення якого започатковано у 1992 році Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй. Зважаючи на це, хочеться привернути увагу громадськості до особливостей малих річок нашого регіону.

    Сьогодні на території Чернігівської області протікає 1560 малих річок, загальною протяжністю 7017 кілометрів. Малі річки є одним із джерел водопостачання промислових і сільськогосподарських підприємств, поповнення запасів підземних вод. Вони використовуються для риборозведення, відпочинку людей. Малі річки - це справжня краса землі. Саме з малих річок набирають силу величезні водні артерії. Від водності малих річок залежить водність великих. Тому особливе значення має збереження водності малих річок та їх захист від замулення і засмічення.

    Джерелами забруднення наших річок є підприємства, які не оснащені належним водоочисним обладнанням, поверхневий стік сільськогосподарських угідь, недостатньо очищені стічні води, зливові та талі води, сміття та господарсько-побутові відходи, якими захаращуються береги та забруднюється водне дзеркало річок. Особливо великої шкоди річкам завдає розміщення в межах водоохоронних зон та прибережних захисних смуг об’єктів господарської діяльності, житлової забудови та розорювання земель.

    В Чернігівській області найбільше потерпають від антропогенного навантаження такі малі річки, як Білоус, Стрижень, Борзенка, Іченька. Про це свідчать моніторингові дані, порівняльні характеристики гідрохімічного стану води в контрольних створах річок.

    Зусилля по захисту малих річок та їх відродженню необхідно спрямувати на виконання природоохоронного законодавства щодо умов розміщення та експлуатації об’єктів господарської діяльності у басейні річок, створення сприятливих умов для відтворення рибних запасів, запобігання антропогенній, водній і вітровій ерозії у долинах річок.

    Дотримання вищезазначених водоохоронних «заповідей» є легшою і доступнішою справою, ніж боротьба з наслідками забруднення вод малих річок.

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система