Анонси


    Назад

    Міжнародний день мігруючих птахів Рисунок в тексте

    Иллюстрация

    Назріваючі проблеми перелітних птахів хвилювали прогресивне міжнародне співтовариство ще з початку минулого сторіччя, про що свідчить підписання в 1906-му році Міжнародного Договору про охорону птахів.

    Друга субота та неділя травня є днями, у які відзначають Міжнародний день мігруючих птахів. Цей день присвячений популяризації ідей збереження різноманіття птахів, серед яких значна частина європейських видів є мігруючими. Серед заходів – екоосвітні програми, екскурсії у місця гніздування та зупинки під час перельотів мігруючих птахів, проведення різних біотехнічних заходів (наприклад, встановлення штучних гніздівель), спостереження за птахами. Всесвітній день проходить під егідою Конвенції по мігруючим видам та Африкансько-Азійської угоди по мігруючим птахам (АЕВА). Девіз Дня мігруючих птахів «Мігруючі птахи та люди – разом крізь час» має підкреслити нерозривний зв`язок людей та птахів.

    В межах територій природно-заповідного фонду, в тому числі Національних природних та регіонально ландшафтних парків Чернігівської області найбільш важливими заходами є проведення орнітологічних екскурсій для школярів та всіх охочих відвідувачів, під час яких можна ознайомитись з рідкісними та масовими видами птахів, дізнатись більше про їх функцію в екосистемі, а також про вразливі сторони біології мігруючих птахів. Іноді проводять розвішування штучних гніздівель, проте цей захід все ж є більш характерним для Міжнародного дня птахів, який відзначають щороку 1 квітня.

    Мігруючі птахи є дуже зручним обʼєктом для проведення екоосвітньої роботи, в тому числі і в національних парках, заповідниках. По-перше, їх міграції – міграції тисяч і сотень тисяч птахів є дуже видовищними. По-друге, великі скупчення мігруючих птахів відіграють дуже велику роль у функціонуванні екосистем. По-третє, великі скупчення птахів дуже вразливі, їх добробут залежить від ставлення місцевого населення до птахів у місцях зупинок, до стану таких ключових місць для відпочинку під час міграції та зимівлі. Значну частину мігруючих птахів становлять прибережні птахи. Під час міграції їх зграї можуть долати значні континентальні масиви, де водно-болотні угіддя зустрічаються досить рідко. За таких умов невеликі масиви боліт можуть відігравати ключову роль у збереженні популяції під час міграційних переміщень. Важливим аспектом Міжнародного дня мігруючих птахів є акцентування уваги місцевих громад на захист, як самих скупчень птахів (захист від турбування, від незаконного мисливства), так і на збереження місць концентрації мігруючих птахів. Адже саме завдяки таким невеликим масивам боліт багато мігруючих видів можуть відпочити та відгодуватись перед дальніми перельотами.

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система