Анонси


    Назад

    22 травня – Міжнародний день біорізноманіття

    Рисунок в тексте

    Иллюстрация

    В 1992 році була прийнята Конвенція про біологічне різноманіття на спеціальній Конференції з прийняття узгодженого тексту даного документа. Починаючи з 1994 року і до 2000 року Міжнародний день біорізноманіття відзначався 29 грудня, тобто в день, коли вступила в силу Конвенція про біологічнерізноманіття. 20 грудня 2000 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 22 травня Міжнародним днем біологічного різноманіття (International Day for Biological Diversity). Зміна дати святкування Міжнародного дня біорізноманіття відбулася за рекомендацією П’ятої Конференції Сторін Конвенції про біологічне різноманіття, з метою залучення ще більшої уваги до проблем біорізноманіття та підвищення обізнаності населення планети з цих питань, поглиблення розуміння питань біорізноманіття та підвищення їх усвідомлення. Асамблея закликала до підтримки ініціатив від держав, які ще не беруть участі в Конвенції про біологічне різноманіття, що була ратифікована більш ніж 193 країнами.

    Біологічне різноманіття — це все різноманіття життя на планеті, яке сьогодні стрімко скорочується. Вимирають рослини, зникають з лиця Землі тварини і ліси . Багато в чому, виною тому активна діяльність людини. І занепокоєння про подальшу долю біологічного різноманіття видів на нашій планеті виразилося в тому, що на Конференції ООН з навколишнього середовища і сталого розвитку, що відбулася в 1992 році в Ріо-де-Жанейро, було запропоновано всієї світової громадськості в першу чергу звернути увагу на збереження біологічного різноманітності як живих видів, так і екологічних систем.

    Цілі, до яких прагнуть країни, що приєдналися до Конвенції, очевидні: збереження біологічного різноманіття живих видів і екологічних систем, стале використання компонентів біологічного різноманіття та отримання вигод від використання генетичних ресурсів.

    Головне завдання Міжнародного дня біологічного різноманіття — звернути увагу громадськості на проблему безповоротного зникнення на Землі багатьох представників флори і фауни. Біологічне різноманіття нашої планети продовжує скорочуватися, а екологічна рівновага все ще піддається змінам. Близько 60% екологічної системи деградує або використовується нерозважливо, що веде до втрати біологічного різноманіття і тяжких наслідків, які в найближчі роки можуть погіршитися.

    Щорічно, з нагоди цього свята, генеральний секретар ООН звертається з посланням до суспільства. Проводяться також і різні заходи, кожен раз під новим девізом. Темою цьогорічного Міжнародного дня біорізноманіття визначено «Біорізноманіття та сталий туризм». Дана тема дуже актуальна для нашої області. Адже на Чернігівщині зосереджений значний туристичний потенціал. Сприятливі кліматичні умови, різноманітна флора і фауна, наявність 662 природних заповідних об'єктів роблять територію області привабливою для туризму та відпочинку.

    Відзначення дня біорізноманіття у рамках цієї теми - це ще одна нагода звернути увагу широкої спільноти на актуальні питання збереження і невиснажливого використання біорізноманіття у контексті розвитку туризму та зменшення негативного впливу туризму на біорізноманіття і довкілля. Багато видів туризму безпосередньо залежить від біорізноманіття (екотуризм, агротуризм, оздоровчий туризм тощо), через що підтримка біорізноманіття є обов'язковою умовою в організації туристичної діяльності. Їх гармонійний розвиток і співіснування на взаємовигідній основі передбачає отримання вигод від туризму для покращення стану біорізноманіття та екосистем, а також отримання вигод від біорізноманіття для розвитку туризму.

    Закликаємо кожного, хто небайдуже ставиться до майбутнього планети Земля, зробити все, щоб біологічне різноманіття збереглося в його найчисельнішому та природному вигляді якомога довше.

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система