Анонси


    Назад

    Досягнення та проблемні питання природно-заповідної справи в Чернігівській області

    Рисунок в тексте

    Иллюстрация

    Сьогодні відбулось засідання за круглим столом щодо стану та перспектив розвитку природно-заповідної фонду в Чернігівській області. Захід провели з нагоди Дня працівників природно-заповідної справи.

    В засіданні взяли участь представники Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА, національних та регіональних парків області, Державної екологічної інспекції, науковці та громадськість.

    Чернігівщина посідає перше місце в Україні за кількістю об’єктів природно-заповідного фонду і друге – по загальній площі природно-заповідного фонду. Тож питань для обговорення було багато.

    На порядку денному розглядались проблемні питання діяльності парків, а також перспективи розвитку природоохоронної роботи та еколого-туристичної діяльності.

    - Практика свідчить, що заповідання, як метод територіальної охорони природи, на сьогодні залишається головною гарантією збереження генофонду живої природи та унікальних природних екосистем – зазначила директор Департаменту екології та природних ресурсів Катерина Тканко.

    Директор Ічнянського Національного природного парку Олександр Шульга підняв тему впровадження системи екологічного управління в Ічнянському парку, що дасть змогу звести до мінімуму вплив на навколишнє середовище, а також зробити парк більш привабливим для іноземних інвесторів.

    Перший заступник начальника Державної екологічної інспекції у Чернігівській області Валентина Дзюба озвучила проблемні питання, що виникають при проведенні екологічного контролю на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду області.

    На завершення засідання Катерина Тканко подякувала всім працівникам установ природно-заповідної фонду за наполегливу сумлінну працю, забезпечення розвитку природного потенціалу та привітала їх з професійним святом.

    Довідково. Природно-заповідний фонд області включає 665 об’єктів загальною площею 260,8 тис. га, що становить 7,82 % від площі області. Дані об’єкти представлені такими категоріями:

    - 2 національні природні парки

    - 3 регіональні ландшафтні парки

    - 448 заказників

    - 138 пам’яток природи

    - 19 парків-пам’яток садово-паркового мистецтва

    - 52 заповідні урочища

    - 2 дендропарки

    - 1 зоопарк

    За 4 роки Департаментом створено 12 об’єктів ПЗФ місцевого значення, серед них: РЛП «Ялівщина» та «Ніжинський», лісові, ботанічні, гідрологічні заказники та пам’ятки природи.

    Найбільша кількість об’єктів ПЗФ знаходиться на території Чернігівського, Н.-Сіверського, Ріпкинського, Козелецького районів а найбільший відсоток заповідності – у Коропському, Козелецькому та Ічнянському районах, він обумовлений розміщеними в них національними та регіональними парками.

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система