Анонси


    Назад

    Чи можливо захистити соснові насадження від шкідників?

    Рисунок в тексте

    Иллюстрация

    Цього тижня працівниками Департаменту екології та природних ресурсів було здійснено три виїзди на території природно-заповідного фонду області з метою обстеження зелених насаджень. Зокрема було обстежено лісові насадження ДП «Добрянське лісове господарство», ДП «Остерський військовий лісгосп», ДП «Прилуцьке лісове господарство». Під час обстеження виявлено осередки всихання соснових насаджень, які призводитять до погіршення стану лісового фонду і набувають загрозливого масштабу.

    За даними Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства на території України спостерігається масове всихання соснових насаджень внаслідок розмноження шкідників. Найбільш переважаючим видом шкідників є Верхівковий короїд та його супутники. Навали короїда зазнала не тільки Україна. Його стрімке розмноження зафіксували у Білорусії, Польщі, Словаччині, Німеччині, Швейцарії та Румунії.

    Ситуація щодо всихання площ в Чернігівській області набуває масового характеру. Площа вражених основних насаджень у підвідомчих підприємствах Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства становить близько 10 тисяч гектарів.

    Визначено, що причиною всихання сосни є поширення верхівкового короїда. Осередки зараження короїдом формуються переважно біля зрубів, прогалин, полів, просік та інших відкритих ділянок. Це пояснюється світло- та теплолюбністю короїдів. Вони заселяють дерева сосни звичайної і сприяють поширенню в її провідних тканинах грибів, що призводить до швидкої загибелі соснових насаджень на значних площах.

    Найбільш вражені насадження Чернігівського району ДП «Чернігівське лісове господарство», Ріпкінського району ДП «Добрянське лісове господарство» та Козелецького району ДП «Остерське лісове господарство». На інших територіях спостерігаються поодинокі вогнища, вражені шкідниками. Лісовою охороною підвідомчих підприємств постійно проводиться моніторинг щодо розповсюдження площ осередків шкідників, в результаті чого формуються санітарно-оздоровчі заходи в лісах.

    Узагальнюючи вітчизняний та зарубіжний науковий і виробничий досвід, директор ДП «Новгород-Сіверська лісова науково-дослідна станція», кандидат сільськогосподарських наук Анатолій Жежкун запропонував такі можливі заходи попередження всихання сосняків та поширення в них шкідників.

    Лісівничі заходи:

    – своєчасне очищення лісосік із укладанням гілок товще 5 см у нижню частину куп, спалювання порубкових решток або подрібнення на технологічну тріску;

    – проведення рубок головного користування, спрямованих на відтворення деревостанів природного походження;

    – формування рубками догляду деревостанів мішаного складу;

    – своєчасне та термінове вилучення свіжозаселених стовбуровими шкідниками дерев шляхом проведення санітарних рубок.

    Лісокультурні заходи:

    – створення лісових культур мішаного складу;

    – впровадження до схем змішування лісових культур деревних порід з південних областей держави (інтродуцентів) та акліматизованих екзотів, відповідно до типів лісорослинних умов: модрина європейська, сосна жовта, горіх чорний, клен, явір, клен татарський тощо.

    Лісозахисні заходи:

    – проведення нагляду, контролю та прогнозу поширення шкідників та хвороб лісу;

    – обробіток заготовленої деревини інсектицидами (Гігант, Актара, Фастак, тощо);

    – застосування феромонних пасток;

    – принаджування корисних птахів для захисту лісових насаджень від шкідників.

    Організаційні заходи:

    – сприяння проведенню наукових досліджень з вивчення змін мікрокліматичних та гідрологічних показників лісів;

    – узагальнення передового досвіду та новітніх технологій захисту лісів від шкідників та хвороб;

    – внесення змін та доповнень до чинних нормативно-правових актів у сфері лісового господарства щодо проведення заходів з оздоровлення санітарного стану лісів та спрощення процедури їх погодження.

    Державним агентством лісових ресурсів України вирішено направити Міністерству екології та природних ресурсів України та обласним державним адміністраціям матеріали інвентаризації осередків шкідників у соснових насадженнях у межах природно-заповідного фонду для прийняття відповідних рішень щодо проведення в них невідкладних заходів з оздоровлення лісів (Наказ Держлісагенства України від 14.09.2017 № 421).

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система