Анонси


    Назад

    В Брюселі підбито підсумки Проекту ПРООН ClimaEast

    Рисунок в тексте

    Иллюстрация

    Реалізація Проекту ПРООН ClimaEast здійснюється на території семи європейських країн з жовтня 2012 року.

    В цьому році пілотний проект ClimaEast добігає свого кінця і з метою підбиття підсумків роботи та обговорення подальших ініціатив 10 жовтня 2017 року в місті Брюсель (Бельгія) відбулась заключна регіональна зустріч представників пілотних проектів та ключових національних партнерів.

    Участь у Семінарі взяли представники 7 країн Східноєвропейського партнерства (Україна, Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Молдова, РФ). Від України в семінарі взяли участь представники Проекту ПРООН «ClimaEast: Збереження та стале використання торфовищ», що впроваджується ПРООН в Україні Василь Толкачов та Юлія Бережна, директор Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської обласної державної адміністрації Катерина Тканко, начальник відділу кліматичної політики та звітності Міністерства екології та природних ресурсів України Михайло Чиженко, голова Ніжинської районної ради Олег Бузун.

    Семінар відбувся в конгрес-центрі Європейської комісії «Albert Borschette» та був присвячений підбиттю підсумків та обговоренню проблем впровадження пілотних проектів ClimaEast та розгляду можливих шляхів подальшої співпраці між Європейським Союзом та країнами Східноєвропейського партнерства щодо підтримки досягнутих результатів.

    Семінар проходив у формі пленарних засідань. Всього відбулося чотири засідання під час яких представники всіх країн-учасниць виступили з доповідями про проведену роботу.

    Зокрема в Грузії, Вірменії та Азейбарджані завдяки впровадженню Проекту ClimaEast вдалось відновити високогірні пасовища, шляхом розробки планів управління; створити системи водовідведення, розчистити дороги, здійснити підживлення земель та визначення територій відведених для випасу тварин діаметром 5-7 кілометрів. Також створено кооперативи користувачів пасовищ, пастухів забезпечено мобільним житлом, що працює на сонячних батареях. Результатом роботи Проекту стало підвищення надоїв молока та збільшення приросту худоби, відновлення лісових насадження, шляхом висадження саджанців, розробка нових технологій визначення сполуку вуглецю.

    Впровадження проекту здійснювалось на території Республіки Комі, Республіка Башкортостан та Ненецького автономного округу(РФ). Основною метою Проекту було збереження біорізноманіття лісів та торфовищ вічної мерзлоти як заходу, спрямованого на пом’якшення ефектів кліматичного зігрівання. Проведено картування боліт та обводнено близько 73 тисяч гектарів пожежонебезпечних торф’яників, реставровано ґрунти після розробки кар’єрів, здійснено оцінку запасів сполук вуглецю в товщі торфових покладів, глибина залягання яких становить близько семи метрів. Зарегульовано оленярство, шляхом обмеження доступу оленів до торфовищ, що дало змогу відновити природну флору заболочених земель та повернути притаманну даній місцевості орнітофауну.

    Реалізація Проекту в Білорусії дала змогу досягти пом’якшення наслідків зміни клімату, збільшити популяцію рідкісних птахів та запровадити стале використання торфовищ.

    В Україні Проект впроваджувався на території Ніжинського району Чернігівської області, в рамках його реалізації створено регіональний ландшафтний парк «Ніжинський» загальною площею 6122,6991 га.

    За сприяння Проекту розроблено «Проект організації території регіонального ландшафтного парку «Ніжинський», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів».

    Завершені роботи із відновлення (реконструкції) гідротехнічних споруд осушувально-зволожувальної системи «Смолянка». На відновлених територіях осушувально-зволожувальної системи здійснюється моніторинг рівня ґрунтових вод.

    Відновлення гідрологічного режиму окремих пілотних територій та відновлення визначених гідротехнічних споруд системи «Смолянка» демонструє участь місцевого населення у відновленні сільськогосподарських торфовищ на приватних землях для пом’якшення наслідків зміни клімату та збереження біорізноманіття в рамках природоохоронної території.

    Розроблена методологія обліку викидів парникових газів і відповідних даних для Національної системи інвентаризації парникових газів України.

    Створено та успішно функціонують кооператив із виготовлення пелетів на основі відходів деревини у селі Вертіївка та молочний кооператив в селі Кукшин Ніжинського району.

    За підсумками зустрічі було встановлено, що серед всіх країн, що брали участь у Проекті, Україна посіла перше місце в отриманні соціального ефекту, оскільки 85 тисяч чоловік отримали соціальну вигоду від впровадження Проекту.

    24 листопада 2017 року в місті Київ відбудеться підбиття підсумків дії Проекту в Україні та обговорення його продовження на інших території нашої області.

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система