Анонси


    Назад

    Чиста вода – запорука здоров’я

    Рисунок в тексте

    Иллюстрация

    Життя та господарська діяльність людини пов’язані, насамперед, з прісними водами, які використовуються в побуті, для потреб промисловості та сільського господарства. Головним джерелом задоволення потреб у воді залишаються води річок, озер та підземні води.

    За інформацією Держпродспоживслужби, в країні спостерігається виникнення спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, які пов’язані у більшості випадків з об’єктами, що мають важливе соціальне значення, зокрема навчальними закладами, закладами оздоровлення та відпочинку дітей, об’єктами водопостачання, закладами громадського харчування тощо.

    На сьогодні привертає до себе увагу та викликає особливе занепокоєння збільшення кількості захворювань, фактором передачі збудника інфекції при яких, стала недоброякісна питна вода.

    Джерела забруднення водних об’єктів надзвичайно різноманітні. Проте в першу чергу слід виділити комунально-побутові та промислові стічні води. В складі комунальних стоків, які становлять майже 99% від загального обсягу забруднених стічних вод області, крім фекальних вод, які містять особливо небезпечні для здоров’я людини яйця гельмінтів, а також хвороботворні мікроорганізми та віруси, є багато шкідливих сполук, які скидаються промисловими підприємствами в мережу каналізації.

    Проблема недостатньої кількості питної води та забруднення водних ресурсів складна. Шляхи її вирішення лежать перш за все в обмеженні скиду забруднених стічних вод у водойми, удосконаленні технологій виробництва, очищення і утилізації. Дієвим важелем у вирішенні проблеми є стягнення плати за скидання стічних вод і забруднюючих речовин та перерахування цих коштів на впровадження нових безвідходних технологій і споруд по очищенню стоків.

    Для покращення забезпечення населення доброякісною питною водою і попередження епідемічних та екологічних ускладнень органам місцевого самоврядування необхідно забезпечити:

    - фінансування розвитку та заміни зношених ділянок мереж водопроводу;

    - впровадження сучасних технологій очистки та знезараження питної води;

    - контроль за якістю води у громадських колодязів;

    - забезпечення профілактичної дезінфекції, очистки та ремонту децентралізованих джерел водопостачання.

    Якщо ми зараз не почнемо замислюватися про збереження водних ресурсів, то вже в найближчому майбутньому проблема забезпечення питною водою стане однією з найбільш актуальних.

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система