Анонси


    Назад

    Збережемо первоцвіти!

    Рисунок в тексте

    Иллюстрация

    З настанням весни починається масова несанкціонована торгівля рідкісними видами ранньоквітучих, ендемічних, реліктових та занесених до Червоної книги України рослин. Висока декоративність та ранній термін цвітіння таких видів рослин як підсніжник складчастий, білоцвіт весняний, цикламен Кузнєцова, шафран Гейфелів, шафран кримський, шафран весняний та інші призводить до того, що збут цих рослин виходить далеко за межі ареалу їх зростання. Масове збирання ранньоквітучих видів рослин призводить до знищення популяцій їх окремих видів.

    Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації нагадує, що збір, транспортування та торгівля першоцвітами заборонені і караються законом. Реалізовувати заборонено не тільки першоцвіти, зібрані в природі, а й вирощені в штучних умовах, оскільки збирання насіння, частин рослин занесених до Червоної книги України, здійснюється у виняткових випадках лише з науковою і селекційною метою. Боротьбою з незаконною торгівлею ранніми квітами займаються природоохоронні органи спільно з правоохоронцями.

    Нагадуємо, що за незаконне придбання та збут об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, статтею 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу. Дії щодо незаконного придбання та збуту об’єктів рослинного світу, вчинені щодо об’єктів тваринного або рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу. За один екземпляр незаконно добутої рослини занесеної до Червоної книги України передбачена відповідна компенсація за її знищення, наприклад: черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн. шафрани (крокуси), підсніжники від 49 до 62 грн. у залежності від виду, сон трава – від 37 до 62 грн. у залежності від виду.

    За порушення чи погіршення середовища перебування (зростання) рослин, види яких занесені до Червоної книги України, знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх з природного середовища, а також порушення умов утримання (вирощування) рослин цих видів у ботанічних садах, дендрологічних та зоологічних парках, інших спеціально створених штучних умовах, що призвело до їх загибелі та пошкодження, накладається штраф за статтею 90 КупАП на громадян від двадцяти до тридцяти (340 - 510 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб - від тридцяти до п’ятдесяти (510 - 850 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого.

    Звертаємось до громадян з проханням відмовитись від збирання, купівлі та продажу рослин занесених до Червоної книги України.

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система