Анонси


    Назад

    Громадськість та посадовці об’єднались, щоб врятувати Ялівщину від короїда

    Рисунок в тексте

    Иллюстрация

    5 квітня представниками Департаментів екології та природних ресурсів та агропромислового розвитку спільно з депутатами обласної ради, представниками КЗ «РЛП «Ялівщина», Державної екологічної інспекції в Чернігівській області, Чернігівської міської ради, Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства, КП «Чернігівоблагроліс», КП «Зеленбуд» та громадськими активістами прийнято участь у виїзній нараді на території РЛП «Ялівщина» з метою вивчення ситуації, що викликала велику стурбованість мешканців Чернігова – всихання соснових насаджень внаслідок ураження їх верхівковим короїдом в регіональному ландшафтному парку «Ялівщина».

    За словами директора парку, вже більш ніж 900 дерев постраждали від короїда. Учасники наради обстежили вражені території та обговорили можливі шляхи вирішення даної проблеми, серед яких обробка дерев інсектицидами, встановлення феромонних пасток та залучення до лісу птахів, які є ворогами для короїдів, це такі як синиці, дрозди, повзики, дятли та інші.

    До речі, 1 квітня до всесвітнього дня птахів в РЛП «Ялівщина» працівниками парку, школярами та громадськими активістами було розвішано понад 100 шпаківень та синичників.

    За результатами обговорення вирішено провести засідання за круглим столом та напрацювати конкретний план дій по вирішенню проблеми враження дерев короїдом а також видалення сухостійних і аварійних дерев, що знаходяться на території РЛП «Ялівщина».

    Довідково: Верхівковий короїд – лідер серед шкідників лісу. Трапляється повсюдно, пошкоджує різні види сосен, ялин, рідше смереку, модрину, зрідка ялівець. Починає заселяти верхню частину сосни, а згодом – і весь стовбур. Комаха пошкоджує деревину під корою, і через закупорку потоків вологи дерево починає всихати. До того ж, верхівковий короїд поселяється на сосні не сам. Він приносить із собою хворобу – гриби офіостоми. Вони створюють так звану синяву, що швидко поширюється на весь стовбур. Таке дерево – невиліковно хворе, а використати його можуть хіба що на дрова. Найстрашніше ж, що верхівковий короїд повністю знищує здорове дерево приблизно за місяць-півтора.

    Значне збільшення популяції шкідників зумовлене, насамперед, масовим ослабленням деревостанів через кліматичні зміни та порушення водного живлення лісів.

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система