Анонси


    Назад

    ВІДЗНАЧЕННЯ ДНЯ ВОДНО-БОЛОТНИХ УГІДЬ

    Днями відбулось відзначення Всесвітнього дня охорони водно-болотних угідь. Екологічний захід, з нагоди свята, проводився для семикласників Чернігівської ЗОШ №5, на базі Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені В.Г. Короленка.

    Вже давно відомо, що болота мають надзвичайно важливе значення у житті людини та навколишньому природному середовищі в цілому.

    Щоб доступно і цікаво розповісти школярам про значення водно-болотних угідь (ВБУ) в кліматичному просторі, житті людини та планети в цілому, до засідання за круглим столом під назвою «Водно-болотні угіддя для нашого майбутнього» долучились спеціалісти-екологи, працівники Деснянського басейнового управління водних ресурсів,  викладачі Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т. Г. Шевченка та КЗ «Чернігівська обласна станція юних натуралістів».

    Учні долучилися до конкурсу малюнків, відповіли на запитання вікторини, відгадавши загадки та отримавши цікаві тематичні подарунки діти більше дізналися про великі болота Чернігівщини, рослинний та тваринний світ даних територій, про значення ВБУ для регіону: очищення води і повітря, підвищення родючості ґрунтів та захист від повеней.

    Зазначимо, що більшість цінних водно-болотних угідь Чернігівщини входить до складу природно-заповідного фонду. Переважна більшість гідрологічних заказників та пам’яток природи ( 266 заказники та 31 пам’ятка природи) в Чернігівській області створена з метою збереження унікальних та типових водно-болотних масивів. Їх площа складає  понад 30 % від загальної площі природно-заповідного фонду області. Найбільшими і найвідомішими природно-заповідними об’єктами, створеними з метою збереження болотних масивів, в області є ландшафтний заказник загальнодержавного значення “Замглай”  (Ріпкинський р-н., 4428 га), гідрологічний заказник загальнодержавного значення “Дорогинський” (Ічнянський р-н, 1880 га), гідрологічний заказник місцевого значення “Бондарівське болото” (Козелецький р-н, 1300 га) , гідрологічний заказник місцевого значення “Чорне болото” (Ріпкинський р-н, 1264 га), гідрологічний заказник місцевого значення “Жукляно-Кістерська  дача” (Корюківський р-н, 3554 га) та інші. 

    Відомо, що попередні десятиліття в Україні і в нашій області зокрема, непродуманими меліоративними заходами та будівництвом великих водосховищ було нанесено значну шкоду великій кількості цінних природних комплексів. На Чернігівщині було осушено близько 300 тис. га Поліських боліт, що призвело до зменшення водності малих річок, в окремих випадках деградації земельних і рослинних ресурсів.

     І тому саме в наш час, одним з пріоритетів національної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища стає відновлення осушених територій до  їх природного стану.

     
     

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система