Анонси


    Назад

    ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ ЗАХИСТУ ОЗОНОВОГО ШАРУ

    Генеральна Асамблея ООН проголосила 16 вересня Міжнародним днем захисту озонового шару. Цей день відзначається з 1995 року на згадку про підписання Монреальського протоколу щодо необхідності збереження озонового шару, який фільтрує сонячне проміння і попереджує шкідливий вплив ультрафіолету на поверхню Землі.

    Озоновий шар – це повітряний пласт у верхніх шарах атмосфери (стратосфері), що складається з особливої форми кисню – озону. Він захищає Землю від згубної дії певної частини сонячної радіації, сприяючи тим самим збереженню життя на планеті.

    Мільйони молекул озону руйнуються кожну хвилину і результатом цього процесу є збільшення кількості ультрафіолетового випромінювання, яке досягає поверхні Землі. Втрата озонового шару стратосфери вважається однією з головних глобальних екологічних проблем.

    Оскільки озоновий шар поглинає ультрафіолетове випромінювання, то його руйнування призведе до більш високих рівнів такого випромінювання на поверхні Землі. Це, у свою чергу, викличе збільшення випадків захворювання на рак шкіри. Іншим наслідком підвищеного рівня ультрафіолетового випромінювання стане розігрівання поверхні землі, а отже, зміна температурного режиму, режиму вітрів і дощів і підвищення рівня моря.

    Серед причин цього явища – руйнування озонового шару оксидами нітрогену, що надходять із двигунів надзвукових транспортних літаків і ракет; а також особливості циркуляції атмосфери, коли повітряні потоки з нижніх шарів атмосфери під час руху вгору розштовхують озон. Потужним джерелом руйнування озону є і ядерні вибухи.

    Вже понад 60 років у промисловості та побуті широко використовуються сполуки хлору (хлорфтор-вуглеводні), які теж поступово руйнуюють озоновий шар Землі. Зокрема, як холодоагенти в холодильниках і кондиціонерах, як пропеленти для аерозольних сумішей, піноутворюючі агенти у вогнегасниках, очищувачі для електронних приладів, при виробництві пінопласту.

    Подолати цю проблему можна лише завдяки скоординованим діям усіх націй та верств суспільства на глобальному рівні. Усвідомлюючи це, уряди практично всіх країн світу приєдналися до Монреальського протоколу і взяли на себе зобов’язання досягти головної мети – згортання виробництва та використання озоноруйнівних речовин у різних секторах промисловості. Відповідно до цієї угоди, кожна країна виконує вимоги щодо вилучення з обігу та припинення виробництва озоноруйнівних речовин за обумовленими графіками.

    Суспільство не в змозі запобігти появі озонових дір. Однак зберегти озон хоча б на побутовому рівні, людині під силу. Тому поетапна відмова від використання озоноруйнівних речовин сприяє не тільки охороні озонового шару в інтересах нинішнього й майбутніх поколінь, а й робить великий внесок для вирішення проблеми глобальної зміни клімату.

     

                               Матеріали узагальнені Департаментом екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система