Анонси


    Назад

    МЕЖАМ РЕГІОНАЛЬНОГО ЛАНДШАФТНОГО ПАРКУ "ЯЛІВЩИНА" БУТИ

    Учора, 8 жовтня, відбулося засідання комітету Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації з реалізації Програми «Зелене намисто Чернігівщини». У заході взяли участь представники департаментів ОДА: екології та природних ресурсів; культури і туризму, національностей та релігій, а також Управління архітектури та містобудування Чернігівської міської ради, депутатського корпусу Чернігівської міської ради та представників громадськості – захисників зелених зон Чернігова. Вони напрацьовували пропозиції стосовно визначення меж РЛП «Ялівщина».

    Нагадаємо, «Проект організації і встановлення меж регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» площею 168,7 га у м. Чернігові, в адміністративних межах Чернігівської міської ради» був виготовлений у 2016 році. Проте досі не погоджений Чернігівською міською радою.

    Після проведення ряду консультацій головний архітектор Чернігова запропонував розробнику відкоригувати проектну документацію.

    У свою чергу, Департамент екології та природних ресурсів ОДА, врахувавши зауваження Чернігівської міської ради, вважає, що корегування зазначеного проекту можливе за умови, коли площа РЛП буде відповідати площі, визначеній рішенням Чернігівської обласної ради. При корегуванні можливе виключення території, яка не відповідає меті створення парку, та натомість включення території річки Стрижень з прибережною захисною смугою, яка є природоохоронною територією.

    Коригування проекту стосується правобережної частини території РЛП «Ялівщина», де вже здійснена господарська діяльність, проведені земляні та будівельні роботи, в тому числі у межах пам’ятки археології — поселення «Стрижень-1».

    Звичайно, статус території природно-заповідного фонду сприяє якнайкращому збереженню пам’яток культурної спадщини, особливо у межах правобережної території РЛП, де міститься основна частина пам’яток.

    Разом із тим, коригування проекту не несе загроз для поселення «Стрижень-1» оскільки, відповідно до чинного законодавства (статей 32, 36, 37 Закону України «Про охорону культурної спадщини»), пам’ятка у будь-якому разі має бути убезпечена від пошкодження, руйнування чи знищення.

    Водночас, якнайшвидше погодження і затвердження проекту меж забезпечить збереженість усього комплексу як пам’яток археології, так і РЛП у цілому.

    Маємо надію, що цим кроком ми збережемо Ялівщину — перлину нашого Чернігова.

     
     
     
     
    За інформацією Валентини Седячко, голови комітету Громадської ради
    з реалізації Програми «Зелене намисто Чернігівщини»
     
     

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система