Анонси


    Назад

    МЕТЕОРОЛОГИ СПРОСТОВУЮТЬ ЧУТКИ ПРО СМОГ НАД УКРАЇНОЮ

    Днями в окремих ЗМІ та соцмережах поширена інформація про високі рівні забруднення атмосферного повітря оксидом вуглецю в містах над усією територією України, зокрема і над Черніговом.

    Центральна геофізична обсерваторія імені Бориса Срезневського, як головна організація з питань методичного керівництва мережею спостережень за хімічним забрудненням довкілля повідомляє, що за даними спостережень мережі гідрометеорологічних організацій концентрації оксиду вуглецю в останні дні залишалися у своїх звичних параметрах.

    Так, у Чернігові обласним центром з гідрометеорології проби на вміст шкідливих речовин у повітрі відбираються щоденно в районі вулиць Пирогова та Всіхсвятської. На сьогодні перевищень оксиду вуглецю в обласному центрі не зафіксовано. Зокрема, з 18 по 22 жовтня концентрація оксиду вуглецю на зазначених постах коливаласяв межах 0,9-4,62 міліграм у метрі кубічному, при нормі - 5,0. Детальніше з результатами моніторингу можна ознайомитися за посиланням. 

    Осінні погодні умови – тумани, наявність приземних інверсій, коли при землі утворюється затримуючий шар повітря, можуть сприяти накопиченню забруднювальних речовин. Але за даними спостережень на мережі моніторингу гідрометслужби в останні дні високих рівнів забруднення оксидом вуглецю не зафіксовано.

    Окрім автомобільних газів та викидів підприємств, причиною утворення смогу є також продукти горіння через спалення сміття та листя на присадибних ділянках. Тому екологи радять жителям приватного сектору не робити цього, а громадянам – викликати правоохоронні органи у разі фіксації таких багать.

     

    Як діяти у разі виникнення задимленості:

    • обмежити перебування на відкритому повітрі, зокрема дітям і вагітним жінкам слід відмовитися від тривалих прогулянок;
    • тримати вікна зачиненими, особливо вночі і рано вранці, при відкритті вікон завішувати кватирки зволоженою тканиною і періодично її змінювати;
    • ввімкнути системи кондиціонування та очищення повітря;
    • проводити вологе прибирання, корисно поставити ємності з водою, щоб підвищити вологість повітря;
    • збільшити споживання рідини до 2-3 літрів на день для дорослих; для відшкодування втрати солей та мікроелементів рекомендується пити підсолену і мінеральну лужну воду, молочно-кислі напої (знежирене молоко, молочну сироватку), соки, мінералізовані напої, киснево-білкові коктейлі;
    • не гуляти під дощем, а якщо потрапили під дощ – за першої можливості прийняти душ.

    Якщо у вас з’явилася задишка, кашель або безсоння, необхідно звернутися до лікаря.

     

    Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації

     

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система