Анонси


    Назад

    ХТО ДОСЛІДЖУЄ СТАН АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ НА ЧЕРНІГІВЩИНІ

    На сьогодні в області офіційні дослідження стану атмосферного повітря на сертифікованому обладнанні здійснюють фахівці Чернігівського обласного центру з гідрометеорології, Головного управління Держпродспоживслужби в області, Державна установа «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України», КЕП «Чернігівська теплоелектроцентраль» ТОВ фірми «ТехНова».

    Моніторинг забруднення атмосферного повітря в м. Чернігові здійснюється обласним центром з гідрометеорології (далі – ЦГМ) на двох стаціонарних постах – по вулицях Всіхсвятська та Пирогова. У відібраних пробах повітря визначається вміст чотирьох основних домішок – завислих речовин, діоксиду сірки, оксиду вуглецю і діоксиду азоту. Крім того, на одному з постів  визначається вміст специфічних домішок – восьми важких металів (заліза, кадмію, марганцю, міді, нікелю, свинцю, хрому, цинку).

    Так, із січня по вересень поточного року Чернігівським ЦГМ відібрано 5373 проби атмосферного повітря. За даними спостережень, загальний рівень забруднення атмосфери у місті був невисокий. За рейтингом забруднення атмосферного повітря міст України у першому півріччі 2019 року Чернігів займає 25 місце з 39.

    Результати моніторингових досліджень атмосферного повітря проведені Чернігівським ЦГМ

    Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області проводить моніторингові дослідження атмосферного повітря відповідно до Плану проведення лабораторних випробувань, вимірювань, досліджень та експертизи під час здійснення державного контролю (нагляду) за дотриманням санітарного законодавства з метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення на території Чернігівської області на 2019 рік. Інструментальні дослідження здійснюються Чернігівським обласним лабораторним центром МОЗ України.

    Атмосферне повітря досліджується на вміст діоксиду азоту, діоксиду сірки, оксиду вуглецю, пилу, свинцю і його неорганічних сполук, сірководню, бензолу. Станом на 25 жовтня проведено 287 санітарно-хімічних досліджень, які показали, що всі показники знаходяться в межах гранично допустимих концентрацій.

    Крім того, моніторинг повітря в обласному центрі здійснює лабораторія КЕП «Чернігівська теплоелектроцентраль» ТОВ фірми «ТехНова». Зокрема, в період з квітня по листопад перевіряється стан атмосферного повітря  на постах спостережень у зоні впливу цього підприємства, а саме в районі вулиць Придеснянська, 14 (визначення вмісту пилу), Кропивницького, 105 (визначення вмісту пилу, діоксиду азоту, оксиду вуглецю, діоксиду сірки), в селі Жавинка по вулиці Ільїнська, 161 (визначення вмісту пилу, діоксиду азоту, оксиду вуглецю, діоксиду сірки).

    За підсумками проведених у 2019 році досліджень максимально разові концентрації забруднювальних речовин знаходилися у межах норми, зокрема вміст оксиду вуглецю (чадний газ) склав 0,8-1,3 мг/м3, (ГДК – 5,0 мг/м3); пилу – 0,13-0,35 мг/м3 (ГДК – 0,5 мг/м3); діоксиду сірки – 0,15-0,28 мг/м3 (ГДК – 0,5 мг/м3); діоксиду азоту – 0,018-0,046 мг/м3 (ГДК – 0,2 мг/м3).

    Читати також: Концентрація забруднювальних речовин у повітрі Чернігова в межах норми

     

    Департамент екології та природних ресурсів
     Чернігівської облдержадміністрації

     

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система