Анонси


    Назад

    У ЯЛІВЩИНІ ВИСАДИЛИ ЕКЗОТИЧНУ ВИШНЮ

    Десяток саджанців дивовижно гарного, духмяного і рідкісного дерева – вишні антипки – висадили з чернігівкою пані Ніною у Ялівщині наприкінці минулого тижня.

    Пані Ніна – небайдужа до природи і краси чернігівка – назбирала плодів вишні антипки, що росте на Валу в Чернігові, і виплекала пагінці на своїй дачній ділянці.

    Вона вважає, що такі гарні та довговічні дерева будуть дуже доречними на території регіонального ландшафтного парку Ялівщина: вони радуватимуть відвідувачів зеленої зони і спонукатимуть людей цінувати природну красу.

    Окрім саджанців вишні антипки пані Ніна подарувала Ялівщині й саджанці клена та кущових квітучих рослин.

    Вишня антипка на Валу – дерево рідкісне і найстаріший в Україні екземпляр. Йому понад 100 років.

    Плоди вишні дрібні, округлої форми, спочатку вони жовті, потім червоніють, а дозрілі – чорні. Їх переробляють для отримання запашної води, яку використовують у парфумерії та харчових барвників. Кісточки плодів вишні антипки містять амігдалин, який застосовується при виробництві мигдалевого мила. У їжу вживаються лише плоди окремих сортів дерева.

    Антипка – теплолюбна рослина, вона поширена в дикому стані серед чагарників у передгір’ях Криму та в південно-західних районах України. Але північний клімат не став на заваді чернігівським вишням. У місті досі росло близько двох десятків антипок – на Валу, на Болдиній горі, навпроти Мегацентру.

    Тепер і Ялівщина увійшла до переліку місць, де оселилися ці екзоти. Нехай шириться нашим містом краса.

     

     

    За інформацією КЗ РЛП «Ялівщина»

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система