Анонси


    Назад

    ТЕРИТОРІЮ ЯЛІВЩИНИ ВПОРЯДКОВУЮТЬ – ВИДАЛЕНО ЧАСТИНУ СУХИХ ДЕРЕВ

    Нашестя короїдів на соснові насадження призвело до всихання багатьох дерев на території нашої області, нажаль і зелені насадження регіонального ландшафтного парку Ялівщина постраждали від цих шкідників. 

    За порятунок соснових ділянок РЛП «Ялівщина» взялися Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації, науковці та адміністрація парку, зокрема з обласного природоохоронного фонду у 2018 році було профінансовано впровадження інтегрованих методів захисту зелених насаджень РЛП «Ялівщина». Дана програма реалізувалася Департаментом екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації спільно з комунальним закладом «РЛП «Ялівщина» та державним спеціалізованим лісозахисним підприємством «Харківлісозахист» (біообробка та удобрення соснових ділянок, пастки-ловушки для короїдів, використання мурахо жуків як природних ворогів), що дозволило зупинити поширення осередків верхівкового короїду на території парку. Але сухі, знищені короїдом, аварійні дерева потребували видалення, особливо в місцях прогулянок відвідувачів парку, на рекреаційних галявинах і біля доріжок.

    Державна екологічна інспекція у Чернігівській області та Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації виступили ініціаторами проведення заходів щодо поліпшення санітарного стану зелених насаджень території РЛП «Ялівщина».

    Так, 25 листопада 2019 року в рамках «проведення заходів з поліпшення санітарного стану зелених насаджень» територію парку обстежувала комплексна комісія за участю представників комунального закладу, Державної екологічної інспекції у Чернігівській області, Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації комунального підприємства «Зеленбуд» Чернігівської міської ради, представників наукового куратора парку – Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка, громадських екозахисників. За результатами обстеження та роботи фахової комісії було складено відповідний акт на видалення 90 всохлих дерев різних порід (сосна звичайна, береза бородавчаста, плодові – груші, яблуні).

    4 грудня 2019 року комунальним підприємством «Зеленбуд» як організацією, що відповідає за благоустрій в місті, в тому числі і знесення сухих, аварійних та небезпечних деревних насаджень, було видано комунальному закладу ордер на видалення зелених насаджень на території РЛП «Ялівщина».

    5 грудня 2019 року укладено договір на господарські роботи з проведення заходів по видаленню 42 аварійних дерев та благоустрою території РЛП «Ялівщина» з комунальним підприємством «Зеленбуд» за рахунок залишкових коштів комунального закладу «РЛП «Ялівщина».

    Протягом тижня виконані всі відповідні роботи за договором на 2019 рік з видалення аварійних дерев під контролем адміністрації парку.

    Тож навесні, під час весняної толоки та Міжнародного дня деревонасаджень, запрошуємо всіх небайдужих висадити десятки молоденьких сосен і берез для збереження та відтворення Ялівщини як парку, де вони є прикрасою та живильним фітонцидним фільтром.

     

     

    Департамент екології та природних ресурсів 

    Чернігівської обласної державної адміністрації

    за інформацією директора КЗ «РЛП «Ялівщина» В.СВЕРДЛОВА

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система