Анонси


    Назад

    У ЧЕРНІГОВІ ДОСЛІДИЛИ ПОВЕРХНЕВІ ВОДИ: ВОДА НЕТОКСИЧНА

    На початку червня проведено визначення токсичності поверхневих вод річок Десна, Стрижень та Білоус у межах обласного центру. За результатами досліджень токсичної дії вод не виявлено.

    Дослідження здійснені лабораторією комунального підприємства «Чернігівводоканал» Чернігівської міської ради в 17 створах. Токсичність води визначалася на основі спеціальної методики з використанням ракоподібних Daphnia magna Straus (цереодафніях), яка ґрунтується на встановленні різниці між кількістю загиблих дафній у воді, що аналізується, та воді, яка не містить токсичних речовин.

    У порівнянні з минулим роком кількість загиблих дафній дещо збільшилася в окремих створах Десни (у районі готелю «Брянськ», біля пляжу «Золотий берег», нижче гирла річки Білоус) та Стрижня (біля водосховища «Ялівщина» та РАЦСу). Зменшення кількості загиблих дафній у Десні спостерігалося у створах нижче впадіння річки Стрижень, також у гирлі Стрижня та в річці Білоус (біля сіл Новий Білоус та Жавинка, у гирлі річки). В інших створах кількість загиблих дафній залишилася незмінною.

    Зазначимо, що останній раз слабку токсичну дію води було зафіксовано в 2018 році у річці Стрижень біля села Півці.

    Дослідження проведені в рамках Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2014-2020 роки за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища.

     

    Департамент екології та природних ресурсів
    Чернігівської облдержадміністрації

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система