Анонси


    Назад

    7 ЛИПНЯ – ДЕНЬ ПРАЦІВНИКА ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНОЇ СПРАВИ УКРАЇНИ

    Розвиток промисловості та сільськогосподарського виробництва, інтенсивне будівництво, розширення мережі шляхів, осушення болотних масивів та річкових долин, розорювання всіх придатних для сільськогосподарського обробітку земель, зменшення лісових площ – все це призводить до значних змін у природних комплексах, впливає на довкілля, екологічну рівновагу, видовий склад фауни та флори. Саме тому збереження біологічного та ландшафтного різноманіття, розвиток природно-заповідної справи є одним з пріоритетів державної політики у сфері економічного та соціального розвитку України.

    Пер­ший крок до створення сучасної моделі управління заповідною справою на території незалежної України, був зроблений у червні 1992 року, а саме був прийнятий Закон України «Про при­родно-заповідний фонд України», а у вересні 1994 року Верховна Рада України затвердила Програму перспективного розвитку за­повідної справи в Україні.

    Для відзначення нелегкої та сумлінної праці працівників природно-заповідної справи Президентом України підписано Указ від 18 серпня 2009 року № 629 «Про День працівника природно-заповідної справи», в якому зазначено, що в Україні встановлено професійне свято – День працівника природно-заповідної справи, яке  відзначається щороку 7 липня.

    На сучасному етапі природоохоронної діяльності у нашій державі і в області одним із пріоритетних напрямків є розвиток заповідної справи, що передбачає проведення комплексних досліджень, наукового обґрунтування та подальшої оптимізації природно-заповідного фонду як основи збереження біологічного та ландшафтного різноманіття на національному та регіональному рівнях. У сучасних умовах зростаючого техногенного навантаження на природу, біологічне різноманіття являє собою найважливіший природний ресурс. Його збереження для майбутніх поколінь можливе шляхом заповідання еталонних природних ділянок, які представляють усе багатство флори і фауни конкретного регіону.

    Завдяки зусиллям фахівців, науковців та природоохоронної громадськості, станом на 7 липня 2020 року в нашій області збережено 674 території та об’єкта природно-заповідного фонду загальною площею майже 263 тисячі гектарів (262,585 тис.га). Фактичний відсоток заповідання становить 7,87%  від площі області.

    Наша область посідає 1 місце в Україні по кількості об’єктів природно-заповідного фонду і 2 місце по площі, яку займають  регіональні ландшафтні парки, але тільки 13  місце по відсотку заповідання.

    Протягом 2019-2020 років було створено 8 об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею 1341,08 га, в тому числі і  1 заказник загальнодержавного значення (вперше за 13 років).

    Заповідна справа в області знаходиться в постійному розвитку. На сьогоднішній день планується створити ще 3 об’єкти природно-заповідного фонду місцевого значення. Постійно визначаються нові природні території цікаві для подальшого заповідання.

    Тому користуючись нагодою щиро вітаємо із Днем працівника природно-заповідної справи всіх співробітників природоохоронних установ, колег, однодумців та всіх тих, кому не байдужа доля унікальних та цінних куточків природи.

     

    Департамент екології та природних ресурсів
    Чернігівської облдержадміністрації

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система