Анонси

    Зеленими стежками Чернігівщини

    Назад

    ЗЕЛЕНИМИ СТЕЖКАМИ ЧЕРНІГІВЩИНИ: СОКИРИНСЬКИЙ ПАРК

    Особливе місце серед цінних природних комплексів області, взятих під охорону, займають парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва – заповідні території, що виділяються різноманіттям рослинного світу, неймовірними ландшафтами з пагорбами, водними джерелами та водоспадами, долинами струмків чи річок, архітектурними спорудами, скульптурами тощо.

    У нашій області налічується 19 таких об’єктів, справжньою окрасою південної Чернігівщини є – Сокиринський парк, який перебуває під охороною держави та має статус загальнодержавного. 

    Це один з найбільших парків, простори якого розкинулися у мальовничому місці поруч з селищем Сокиринці Срібнянської громади.

    Парк має велику площу і славиться своєю природною красою, через що є популярним місцем у відпочинку – як тутешніх жителів, так і туристів.

     Детальніше...

     

    ЧЕРНІГІВЩИНА – ЛІДЕР В УКРАЇНІ ЗА КІЛЬКІСТЮ ОБ’ЄКТІВ ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНОГО ФОНДУ

    На сьогодні мережа природно-заповідного фонду (ПЗФ) регіону нараховує 680 об’єктів загальною площею 263,3 тис. га, або 7,89 % площі області.

    До складу ПЗФ області входить 8 категорій об’єктів, серед яких:

    - 2 національні природні парки (НПП) Ічнянський (площею 9665,8 га) та Мезинський (площею 31035,2 га), а також частина НПП «Залісся» (площею 1287,5 га);

    - 3 регіональні ландшафтні парки – «Міжрічинський» (78753,95 га), «Ніжинський» (6122,6991 га) та «Ялівщина» (площею 168,7 га);

    - 461 заказник, 139 пам’яток природи, 19 парків-пам’яток садово-паркового мистецтва, 53 заповідні урочища;

    - дендропарки «Тростянець» (загальнодержавного значення) та «Прилуцький» (місцевого значення), Менський зоопарк загальнодержавного значення.

    Детальніше...

     

    РУШАЙМО ЗЕЛЕНИМИ СТЕЖКАМИ ЧЕРНІГІВЩИНИ: МЕЗИНСЬКИЙ НПП

    Сьогодні розпочинаємо знайомити вас із заповідними територіями нашого краю, адже Чернігвщина є лідером в Україні за кількістю об’єктів природно-заповідного фонду.

    Для початку завітаємо до справжньої перлини Полісько-сіверського краю – Мезинського національного природного парку.

    Ця оаза є унікальним осередком біорізноманіття та скарбницею історії, що поєднує минуле, сучасне і майбутнє.

    Родзинка парку – паліотична стоянка, вік якої сягає 20 тисяч років до н.е. Це одна з найвизначніших пам’яток світового значення.

     

    Детальніше...

     

    ПРОДОВЖУЄМО ПОДОРОЖ ЗЕЛЕНИМИ СТЕЖКАМИ ЧЕРНІГІВЩИНИ: ІЧНЯНСЬКИЙ НПП

    Сьогодні пропонуємо насолодитися ще однією зеленою окрасою нашого краю – просторами Ічнянського національного природного парку (НПП).

    Тут кожен відвідувач парку обов’язково втамує туристичну спрагу відтуливши завісу його неймовірної природи.

    Десять тисяч гектарів незайманої Чернігівщини, де заслухаєшся пташиним співом і затамуєш подих, спостерігаючи за мешканцями лісопарку.

    Розкішні галявини польових квітів, барвисте різнотрав’я на луках, сосновий бір, дубник, березовий гай, колоритні болота, безліч годівниць для тварин – все це зустрінете, крокуючи тутешніми еколого-туристичними маршрутами.

    Детальніше...

     

    ЗАПРОШУЄМО У ВІРТУАЛЬНУ ПОДОРОЖ ДО РЛП «МІЖРІЧИНСЬКИЙ»

    Це один із найбільших і наймолодших регіональних ландшафтних парків України та природно-заповідних об’єктів Європи. Свою назву РЛП отримав завдяки розташуванню у межріччі Дніпра та Десни. Його площа – майже 79 тисяч гектарів. До складу парку входять 17 об’єктів природно-заповідного фонду, серед яких – гідрологічна пам’ятка природи загальнодержавного значення «Озеро Святе», решта – це заказники, пам’ятки природи, урочища місцевого значення.

    Міжрічинський – край незайманої природи, соснових лісів, льодовикових піщаних дюн і заповідних непрохідних боліт. Розлогі лісові масиви, заплавні луки й болота збереглись тут у первозданному вигляді. Їх неповторна краса вражає, надихає і дарує незабутні емоції.

    Сьогодні РЛП є популярним місцем відпочинку різних категорій відвідувачів – рибалок, грибників, піших, водних та автомобільних туристів. Все більшого поширення тут набуває зелений туризм.

    Детальніше...

     

    ПАРК ПРИРОДИ «БЕРЕМИЦЬКЕ» ПРИХИСТИВ МАЛЕНЬКУ КОЗУЛЮ

    Маленьке беззахисне дитинча козулі, знайдене в лісі, небайдужа екоактивістка передала Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА.

    Надати прихисток тваринці на пропозицію Наталії Грудницької, очільниці профільного Департаменту одразу згодилися у Парку природи «Беремицьке».

    Тож, учора, 27 червня, під час робочої поїздки до парку представники Департаменту доставили маля до його нового помешкання. Тут косулю спочатку оглянув ветеринар, а потім її помістили в окреме приміщення і нагодували.

    Детальніше...

     

     

     

     

    ЕКОАКТИВІСТКА ПОДІЛИЛАСЯ ВРАЖЕННЯМИ ВІД ПРОГУЛЯНКИ ЯЛІВЩИНОЮ

    Я часто і з задоволенням проводжу свій вільний час в моєму улюбленому зеленому куточку Чернігова – в регіональному ландшафтному парку «Ялівщина». Тож вчора був один з таких днів – пройшлися з однодумцями. Свіже чисте повітря парку з примішками запашних трав та хвої – то насолода і натхнення.

    Прогулянка Ялівщиною подарувала загалом надприємні враження. Так, крокуючи тутешніми зеленими стежками, першим зустріли дрозда, який з цікавістю спостерігав за нами, – невеличкий із темним забарвленням птах жваво стрибав по лісовій галявинці. До речі, на території Ялівщини так багато пташок, і скрізь видніються їх будиночки та гніздечка. Далі нам співав соловей, дзвірінькала синичка, кувала зозуля… Пухнастими хвостиками привіталися білочки.

    Детальніше...

     

    ПОДОРОЖ ЗЕЛЕНИМИ СТЕЖКАМИ ПОЛІССЯ. РЛП «НІЖИНСЬКИЙ»

    Вдихнути на повни груди свіжого повітря; ловити промені вранішнього сонця, яке ніби закликає нас до пробудження і нових відкриттів, милуватися його повільним заходом; насолоджуватися неймовірною природою; зустрічати червонокнижних представників флори і фауни; спостерігати як малюють фарбами різні пори року – це все про регіональний ландшафтний парк «Ніжинський».

    Саме цей своєрідний зелений куточок Полісся, розташований в межиріччі Десни та Остра, дозволить вам пірнути в історико-культурний контекст Ніжинщини, завдяки тутешнім пам’яткам як давньої, так і новітньої історії, а ще збереженню традиційних способів господарювання.

    То ніби зловити погляд з іншої епохи, адже парк «Ніжинський» – славетний край незайманої природи, мішаних лісів, непрохідних боліт і дивовижного рослинного різноманіття.

    Детальніше...

     

    НА ЧЕРНІГІВЩИНІ ВИЯВИЛИ МІСЦЯ ГНІЗДУВАННЯ ЧЕРВОНОКНИЖНИХ ЧОРНИХ ЛЕЛЕК

    Чорний лелека – один із найзагадковіших, унікальних і найменш вивчених представників фауни України. Цей лісовий птах гніздиться у віддалених, глухих кутках старих заболочених лісів, що не зазнали втручання людини. Найбільше полюбляє листяні ліси, заплави. Веде потаємний спосіб життя й уникає шуму, дуже чутливий до візитів на гніздову територію.

    На пошуки цього загадкового птаха філією Чернігівське лісове господарство ДП «Ліси України» була організована експедиція у складі представників цього підприємства, фахівців Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА і науковців.

    Експедиція обстежила території Остерського, Карпилівського, Моровського, Сорокошицького та Любецького лісництв. У трьох з них виявлені гнізда чорного лелеки, зокрема в Остерському, Любецькому та Сорокошицькому.

    Детальніше...

     

    ПРОДОВЖУЄМО ЕКСКУРС ЗЕЛЕНИМИ СТЕЖКАМИ ЧЕРНІГІВЩИНИ!

    Сьогодні пропонуємо віртуальну подорож до Ічнянщини, аби відвідати дендрологічне диво Чернігівщини та всієї України – парк загальнодержавного значення «Тростянець».

    Це пам’ятка садово-паркової архітектури ХІХ століття, створена зусиллями Івана Скоропадського – нащадка українського гетьмана. Територія парку складає понад 200 гектарів.

    Парк вирізняється оригінальною особливістю композиційної побудови: ззовні – це просто лісовий масив, а всередині – «Швейцарська ущелина», так називають центральну ділянку парку зі штучно створеним гірським рельєфом та озерами. До слова, висота деяких пагорбів сягає 35 метрів, а на їх створення пішло 30 років – саме стільки часу знадобилося, аби перетворити рівнину в невелику гору.

    Детальніше...

     

    ЗИМОВІ ГРИБИ В ЯЛІВЩИНІ

    Днями працівники парку та викладач НУ «Чернігівська політехніка», кафедри аграрних технологій та лісового господарства, кандидат економічних наук, доцент кафедри Кудряшова Катерина Миколаївна провели дослідження з виявлення нових та постійних місць зростання зимових видів грибів, які зростають на території парку. В процесі дослідження були відібрані зразки, за якими визначено 12 видів грибів.

    Детальніше...

     

     

     

    НА ЧЕРНІГІВЩИНІ ЗБІЛЬШИЛАСЯ ТЕРИТОРІЯ ПРИРОДНО- ЗАПОВІДНОГО ФОНДУ

    Минулого місяця два об’єкти природно-заповідного фонду (далі – ПЗФ) Чернігівської області змінили свої межі, в результаті чого заповідна мережа області збільшилась на 24,6 гектари.

    Попередньо відповідне клопотання від філії «Городнянське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» про зміну меж об’єктів ПЗФ місцевого значення – заповідних урочищ «Нова зимниця» та «Присторонська дача» були розглянуті Департаментом екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА.

     

     

     

    Детальніше...

    ЗЕЛЕНИМИ СТЕЖКАМИ НОВГОРОД-СІВЕРЩИНИ

    Ландшафтний заказник загальнодержавного значення «Мурав’ївський» – перлина Новгород-Сіверщини, що має природоохоронне, наукове та естетичне значення.

    Ця заповідна територія – осередок збереження і відтворення типового ландшафту заплави річки Десна, охорони біорізноманіття Новгород-Сіверського Полісся, підтримання екологічного балансу в регіоні, поширення екологічних знань.

    Ландшафтний заказник має площу понад тисячу гектарів та межує з національним природним парком «Деснянсько-Старогудський».

     

    Детальніше...

     

    НА ІЧНЯНЩИНІ СТВОРИЛИ НОВИЙ ОБ’ЄКТ ПЗФ, НА СЕМЕНІВЩИНІ РОЗШИРИЛИ ІСНУЮЧИЙ

    Рішеннями сесії Чернігівської обласної ради в області збільшено площу територій і об’єктів природно-заповідного фонду (ПЗФ) на 32 гектари.

    Зокрема, оголошено ще один об’єкт ПЗФ – ботанічну пам’ятку природи місцевого значення «Віковий дуб-красень Іржавця».

    Пам’ятка природи створена за ініціативою жителів с. Іржавець Ічнянської територіальної громади (Прилуцький район). Орієнтовний вік дуба – 320 років, висота – 28 метрів, обхват стовбура – 3,2 метри.

    Детальніше...

     

     

    ЧЕРВОНОКНИЖНІ РОСЛИНИ ЧЕРНІГІВЩИНИ: КАЛЬДЕЗІЯ БІЛОЗОРОЛИСТА

    Рослинний світ нашого регіону нараховує близько 85 видів, занесених до Червоної книги України. Серед них – кальдезія білозоролиста.

    А чи знаєте ви таку рослину? Це неймовірний реліктовий теплолюбний вид, який донедавна у нас вважався зниклим. А в 2006 році кальдезію повернули на сторінки Червоної книги після того, як науковці Національної Академії наук України знайшли цю рослину на Волині: у тихій заводі річки Кормин – урочище Чортове болото. На Чернігівщини популяції виду представлені у вигляді окремих невеликих куртин в заплавах річок Дніпра і Сейму.

    Детальніше...

     

    ЧЕРВОНОКНИЖНІ ТВАРИНИ ЧЕРНІГІВЩИНИ: ЛОСЬ ЗВИЧАЙНИЙ

    Тваринний світ нашої області нараховує близько 120 видів, занесених до Червоної книги України. Серед них – лось звичайний або європейський. Попри всі суперечності, цю тварину у 2021 році остаточно включено до Червоної книги України зі статусом «вразливий».

    Лось звичайний є найбільшим ссавцем фауни України після зубра. Довжина тіла самця досягає 3 м, висота в загривку 2 м, довжина хвоста 12-13 см, маса 360-600 кг. Лісового велетня природа наділила потужними рогами, які він скидає наприкінці осені – на початку зими. Самки порівняно дрібніші. Відмінні ознаки виду серед представників родини оленевих – короткі тулуб і шия, високий загривок у вигляді горба.

    Детальніше...

     

    ТОРІК ВСТАНОВЛЕНІ МЕЖІ 35 ЗАПОВІДНИХ ТЕРИТОРІЙ ЧЕРНІГІВЩИНИ

    За рахунок коштів місцевих бюджетів та обласного фонду охорони навколишнього природного середовища у 2023 році 15 громад області розробили проєкти землеустрою щодо організації і встановлення меж 35 територій природно-заповідного фонду (ПЗФ) загальною площею майже 3,4 тисячі гектарів. До цього зазначені проєкти мали лише 27 об'єктів ПЗФ Чернігівщини.

    Які громади встановили межі заповідних територій?

    Найбільше таких документів розробила Менська територіальна громада – 9, по 4 – Седнівська і Сухополов’янська, по 3 – Новобасанська та Понорницька, по 2 – Дмитрівська і Козелецька, по одному – Варвинська, Добрянська, Іванівська, Коропська, Новобілоуська, Олишівська, Остерська та Срібнянська.

    Детальніше...

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система