Анонси


    Назад

    ЗА ЧИСТЕ ДОВКІЛЛЯ ТРЕБА БОРОТИСЯ РАЗОМ

    Стихійні сміттєзвалища – болюча екологічна проблема сьогодення як в Україні, так і на Чернігівщині. Шляхи, механізми та результати боротьби з нею обговорили учасники наради, яка відбулася в режимі он-лайн сьогодні, 31 липня.

    В обговоренні взяли участь представники профільних структурних підрозділів Чернігівської облдержадміністрації, Держекоінспекції, Головного управління Держпродспоживслужби в області, райдержадміністрацій, органів місцевого самоврядування.

    Серед розглянутих питань – дотримання вимог природоохоронного законодавства у сфері поводження з відходами та розгляд звернень, отриманих через електронний сервіс «Інтерактивна мапа Міністерства екології та природних ресурсів України».

    Так, за 4 роки функціонування екомапи до Департаменту екології та природних ресурсів ОДА надійшло 319 звернень щодо виявлених сміттєзвалищ у Чернігівській області. Найбільше – з обласного центра, Козелецького, Ічнянського та Чернігівського районів. З початку цього року отримано 115 таких повідомлень.

    Ліквідацією несанкціонованих смітників займаються місцеві органи влади. Здебільшого сміттєзвалища прибирають упродовж місяця з дня отримання електронного звернення. Та після введення карантинних заходів у більшості випадків ця робота була призупинена, наразі з послабленням карантинних обмежень процес ліквідації безхазяйних відходів поступово відновлюється.

    На сьогодні залишається неприбраним 17 сміттєзвалищ – в містах Чернігів і Новгород-Сіверський, а також у Бобровицькому, Варвинському, Козелецькому, Менському, Ніжинському та Чернігівському районах. Крім того, на розгляді перебуває 6 нових звернень.

    – Наявність стихійних сміттєзвалищ – це не лише прогалини в роботі місцевих органів влади, оскільки більшість громад своєчасно займаються ліквідацією безхазяйних відходів. Серед основних причин також зростання обсягів побутового сміття, відсутність ефективних потужностей з його переробки, проте найголовніша проблема – низька екологічна культура населення, – зазначила директор Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Катерина Сахневич.  

    Окрему увагу вона приділила проблематиці так званих «постійних стихійних смітників», які періодично ліквідуються та з часом з’являються знову. Найчастіше це зупинки громадського транспорту, а також окремі райони поблизу приватного сектору і місць відпочинку. Для вирішення проблеми Катерина Сахневич запропонувала місцевим орган влади встановити додаткові контейнерні майданчики на ділянках постійного засмічення, забезпечити перевірку укладання договорів на знешкодження твердих побутових відходів серед населення приватної забудови. Також вона закликала очільників населених пунктів застосовувати креативні сучасні підходи до боротьби із застарілими проблемами, до прикладу встановлювати камери для фіксації осіб-порушників для подальшого їх притягнення до відповідальності.

    Варто зазначити, що з метою повного обліку та опису місць видалення відходів (МВВ), а також для контролю за кількісним та якісним складом відходів, Департаментом екології та природних ресурсів облдержадміністрації ведеться реєстр МВВ та здійснюється їх паспортизація. На сьогодні в обласному реєстрі місць видалення відходів обліковується 546 об'єктів, хоча, за даними Департаменту, усього їх на території області 707.

    Найбільше непаспортизованих МВВ у Козелецькому, Менському, Ніжинському, Новгород-Сіверському та Семенівському районах. Відповідним райдержадміністраціям у співпраці з органами місцевого самоврядування доручено організувати роботу щодо паспортизації місць видалення відходів на підпорядкованій території.

    Крім того, місцевим органам влади рекомендовано активізувати інформаційно-просвітницьку роботу серед населення, в тому числі підростаючого покоління, стосовно підвищення екологічної культури та збереження довкілля.

    Завдання органів влади – не тільки прибирати, а й виховувати свідомість бережного ставлення до навколишнього природного середовища. За чисте довкілля треба боротися разом – кожен на своєму місці має навчитися бути чемним з природою. Адже недарма люди кажуть – чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять.

    У рамках наради також відбулося засідання обласної постійно діючої комісії з питань поводження з безхазяйними відходами. У підсумку прийнято рішення про організацію й виконання першочергових заходів з ліквідації несанкціонованих та стихійних сміттєзвалищ. Крім того, наголошено на обов’язковому виконанні завдань Уряду щодо недопущення потрапляння твердих побутових відходів у водні об’єкти області.

     

    Департамент екології та природних ресурсів
    Чернігівської облдержадміністрації

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система