Анонси


    Назад

    В ОБЛАСТІ ТРИВАЄ БОРОТЬБА З НЕЗАКОННИМИ РУБКАМИ ЛІСІВ

    Заходи, спрямовані на збереження лісових насаджень, недопущення незаконних рубок та нелегального обігу деревини, реалізуються в рамках обласної Програми протидії незаконним рубкам лісів і діяльності нелегальних деревообробних пунктів на 2020-2024 роки. Серед інших завдань – забезпечення контролю за використанням лісових ресурсів і дотриманням вимог природоохоронного законодавства у сфері лісокористування, підвищення екологічної свідомості населення.

    Зокрема, налагоджена робота з недопущення незаконних рубок зелених насаджень і нелегального обігу деревини, притягнення до відповідальності винних осіб. Відповідні заходи реагування та контролю вживаються з боку природоохоронних органів виконавчої влади, в тому числі Державної екологічної інспекції у Чернігівській області, Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства і підпорядкованих йому підприємств, а також правоохоронних органів.

    Так, для забезпечення належної охорони лісів на державних лісогосподарських підприємствах створена 61 мобільна група у складі представників державної лісової охорони із залученням правоохоронних органів. Мобільні групи проводять рейдові перевірки з метою виявлення та недопущення незаконних рубок з використанням спеціальної техніки та обладнання (26 патрульних автомобілів, оснащених GPS-трекерами, 11 мотоциклів, 37 технічних засобів виявлення лісопорушників (фотопасток), 78 переносних GPS-трекерів для лісової охорони, 5 нагрудних та 4 автомобільних відеореєстратори).

    З початку року державними лісогосподарськими підприємствами проведено 2662 рейди, в ході яких виявлено 23 випадки незаконних рубок загальним об’ємом 76,7 кубічних метрів, в тому числі невизначеними лісопорушниками – 38,5 кубометрів Державною лісовою охороною складено 15 протоколів про лісопорушення на суму штрафів 7466 гривень.

    У випадках, коли виявлено винних осіб, лісопродукцію вилучено та передано на зберігання лісгоспам, на транспортні засоби і знаряддя правопорушення накладено арешт на час проведення слідчих дій.

    Упродовж січня-вересня під час перевірок дотримання лісогосподарського законодавства Держекоінспекцією в області здійснено 46 заходів державного нагляду (контролю), в ході яких виявлено 26 фактів незаконних рубок дерев, розмір шкоди яких, становить майже 17 мільйонів гривень.

    Як повідомило Головне управління Національної поліції в Чернігівській області, за 9 місяців поточного року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості та розпочато досудове розслідування по 99 кримінальним провадженням за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 246 КК України «Незаконна порубка лісу», з яких:

    • повідомлено про підозру 2 особам;
    • направлено до суду 2 кримінальні провадження з угодою про визнання винуватості;
    • закрито 19 кримінальних проваджень;
    • у 78 кримінальних провадженнях досудове розслідування триває.

    Окрім цього, в рамках Програми здійснюється інформаційно-роз’яснювальна кампанія серед населення щодо недопущення порушень у сфері лісокористування та організації протидії нелегальному обігу деревини.

    Незаконні рубки лісу є значною проблемою як для лісового господарства, так і для економіки області, в якій лісогосподарський сектор є важливою складовою. Крім того, нелегальне знищення зелених насаджень завдає великої шкоди природному середовищу та лісам.

    Для консолідації спільних зусиль органів державної влади і громадськості Департамент екології та природних ресурсів ОДА закликає населення дотримуватися вимог природоохоронного законодавства та вживати заходів реагування на правопорушення у сфері лісокористування.

     

    Департамент екології та природних ресурсів 
    Чернігівської облдержадміністрації

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система