Анонси


    Назад

    ОБЕРЕЖНО,АМБРОЗІЯ!

    У міфології древньої Еллади слово «амброзія» означає «їжа Богів», що дарувала їм безсмертну молодість. Нині ця ажурна північноамериканська рослина є небезпечним карантинним бур’яном, від цвітіння якого страждають тисячі людей. Боротися з амброзією, поки вона не зацвіла, закликають працівники комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина».

    Амброзія полинолиста перекочувала до нас у 20-х роках минулого століття з Америки. Ця рослина у період сходження своїми листками нагадує чорнобривці, має міцну кореневу систему і може виростати до 40-180 сантиметрів. Відцвівши, одна рослина залишає до 100 тисяч (!) насінин, які із вітром переносяться на кілька кілометрів, проникають у ґрунт і швидко адаптуються до будь-яких умов. У кінці квітня та на початку травня насіння швидко проростає, захоплюючи все нові і нові території.

    Амброзія росте у посівах різних культурних рослин, біля доріг, будинків та смітників, на пустирях, старих кладовищах, залізничних насипах, у місцях, де порушено ґрунтовий та рослинний покрив (новобудови, довгобуди) або куди завезено новий ґрунт з інших місць, у долинах річок тощо. При цьому не має природних ворогів (тварини амброзію не їдять) і вирізняється високою біологічною активністю. Вона здатна заглушити та витіснити не тільки культурні, а й дикорослі рослини, виснаживши при цьому ґрунт на 90 %. А у період цвітіння пилок бур’яну викликає сильну алергічну реакцію у людей, так звану «осінню пропасницю» або, як ще її називають, «сінну лихоманку».

    Амброзія найбільш шкідлива у період цвітіння, тобто коли вона викликає масові алергічні захворювання. Вдихання пилку амброзії може спричинити появу головного болю, нападів бронхіальної астми, риніту, тобто амброзійного полінозу. До того ж, поліноз, викликаний амброзією, може поєднуватися з харчовою алергією, зокрема на диню, банани, соняшникове насіння (олію, халву, козинаки). Можлива й перехресна алергічна реакція на цвітіння соняшнику або кульбаби. Набагато гірше хворі почуваються при сухій і сонячній погоді, на відкритому повітрі, краще стає лише у дощову погоду. Лікарі рекомендують у період цвітіння амброзії завішувати вікна та двері зволоженими простирадлами і марлею. Прийшовши з вулиці, слід переодягнутися, прийняти душ, прополоскати рот, промити ніс і очі. Людям, які страждають амброзійним поліномом у сезон цвітіння, краще взагалі переїхати в місця, де цієї рослини не виявлено.

    Щоб уберегти людей від шкідливого впливу, працівники КЗ «РЛП «Ялівщина» до початку цвітіння виривають з коренем всі поодинокі рослини на ділянках берегів річки Стрижень. До речі, це найефективніший способ боротьби з цією інвазійною культурою на ряду зі скошуванням та висапуванням до початку її цвітіння, з подальшим знищенням решток.

     

     
     

     

    Валентина Седячко, КЗ «РЛП «Ялівщина»

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система