Анонси


    Назад

    10 ВЕРЕСНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЖУРАВЛЯ

    Витончений, розумний та відважний птах, якому численні легенди різних народів приписують дивовижні та особливі якості, – це журавель.

    Журавель в українській традиції має почесне місце, адже є символом вірності, щастя, довголіття та любові до рідної землі. Навесні ми залюбки кличемо їх, а восени з сумом проводжаємо довгі журавлині ключі у вирій.

    Журавлі широко розповсюджені в світі й переважно мешкають у болотистих місцевостях. Не зустрінеш їх лише в Антарктиді та Південній Америці.

    З цими птахами людство знайоме з сивої давнини, про що свідчать наскельні малюнки в Африці, Європі й Австралії.

    До речі, в Україні гніздиться тільки два види – журавель сірий та степовий.

    (Цікаво! Відрізнити сірого журавля від степового можна за дзвінкістю голосу. Курликання степового журавля вище та мелодійніше, аніж сірого).

    Загалом у світі зараз налічують близько 15 видів журавлів. Нині семи видам загрожує зникнення, тому вони занесені до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи. Ще два види — у зоні ризику.

    Зазвичай ці граційні птахи оселяються в мало доступних для людини місцях. Віддають перевагу ділянкам заболоченого березового або вільхового лісу, околицям мохових і осокових боліт з невеликими соснами і берізками.

    Серед причин скорочення чисельності популяції журавлів – зменшення площі боліт в результаті осушення, винищення птахів мисливцями та використання небезпечних пестицидів.

    Аби привернути увагу міжнародної спільноти до проблем збереження цих птахів, була започаткована традиція відзначати Всесвітній день журавля у другу неділю вересня.

    Цікаві факти про журавлів:

    • це соціальні птахи, які живуть великими групами, зграями, при цьому, журавлі – моногамний вид, тобто одна пара на все життя. Деякі види журавлів постійно живуть на одній території, а інші сезонно мігрують;
    • маса тіла: 4-7 кг, довжина тіла: 114-130 см, розмах крил: 200-230 см. Шия, дзьоб і ноги довгі. Дорослий птах сірий, на тім’ї гола червона шкіра; потилиця, горло і верх шиї чорні, по боках голови білі смуги, дзьоб буруватий, ноги чорні. Самець дещо більший за самку. Молодий птах рудувато-бурий;
    • пари зазвичай відкладають два яйця в кладці, при цьому обоє батьків піклуються про пташенят до 10 місяців після вилуплення. Середня тривалість життя журавля в дикій природі складає від 20 до 30 років;
    • найменший з видів журавлів – журавель степовий, найвищий – індійський журавель, найважчий – японський журавель.
    • танці журавлів — це неймовірне видовище. Вони включають поклони, перестрибування, перебіжки і короткі перельоти. Під час танцю журавлі піднімають з землі гілочки, траву, пір'я або якісь маленькі предмети та підкидають їх у повітря дзьобами.
     
     
     
     
     
     
     
     
    Департамент екології та природних ресурсів
    Чернігівської облдержадміністрації

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система