Анонси


    Назад

    МОНІТОРИНГОВІ ПОКАЗНИКИ ДОВКІЛЛЯ ЧЕРНІГІВЩИНИ У СІЧНІ

    З початку цього року у рамках Програми державного моніторингу вод Деснянським басейновим управлінням водних ресурсів у межах Чернігівської області досліджується стан поверхневих вод на 7 масивах у 9 пунктах суббасейнів Верхнього Дніпра та Десни і Середнього Дніпра. Зокрема, у межах Чернігова – річки Білоус, Десна, Стрижень, м. Прилуки – р. Удай (2 пункти), м. Мена – р. Мена, селище Козелець – р. Остер, с. Снов’янка – р. Снов, с. Мале Устя – р. Десна.

    Зокрема, у січні на вказаних річках проведені обстеження за пріоритетними забруднюючими речовинами. При цьому у Десні, Стрижні та Снову зафіксовані перевищення вмісту гептахлору – речовина, якою обробляються лісові та сільськогосподарські угіддя. У відкриті водойми ці пестициди потрапляють зі стічними і талими водами.

    Крім того, відібрані проби в місцях збору води для задоволення питних і господарсько-побутових потреб населення річки Десна. Результати досліджень показали, що фізико-хімічні показники води – в межах норми.

    Дослідження Чернігівського обласного центру з гідрометеорології зафіксували незадовільний кисневий режим у річках Мена і Білоус, в інших річках – у межах гранично-допустимих значень.

    Радіаційний фон атмосферного повітря Чернігівщини упродовж січня коливався в межах 9-15 мкР/год (при нормі 30 мкР/год) і в середньому становив 12 мкР/год.

    Перевищень допустимого рівня вмісту радіонуклідів в сільськогосподарській і лісогосподарській продукції не виявлено. У січні відібрано й перевірено 150 проб (молочні продукти, зерно, овочі тощо) в Новгород-Сіверському та Чернігівському районах.

    За спостереженнями Чернігівського обласного центру з гідрометеорології, в атмосферному повітрі Чернігова у порівнянні з попереднім місяцем дещо знизився вміст завислих речовин. Традиційно зафіксовані перевищення за діоксидом азоту. Інші показники не перевищували гранично допустимих значень. Загалом упродовж січня було відібрано та проаналізовано 648 проб.

     

    Департамент екології та природних ресурсів

    Чернігівської облдержадміністрації

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система