Анонси


    Назад

    ДОЗВІЛ НА ВИКИДИ: ДЛЯ ЧОГО ПОТРІБЕН ТА ЯК ОТРИМАТИ?

    Якщо діяльність суб’єкта господарювання пов’язана з викидами забруднюючих речовин в атмосферне повітря, то такі підприємства обов’язково мають отримати відповідний дозвіл на викиди.

    Про це наголосив під час брифінгу в медіацентрі ОВА Олександр Лось, заступник директора Департаменту екології та природних ресурсів ОДА.

    «Усі об’єкти, що здійснюють викиди у повітря (наприклад, автомобільні заправки, котельні, теплові установки, зерносушарки, генератори, фермерські господарства, супермаркети та магазини, лабораторії, державні установи тощо) поділяються на 3 групи», –  пояснив спікер.

    І група – об'єкти, що взяті на державний облік та мають виробництва або устаткування, де необхідно використовувати екологічно безпечні технології та методи управління (наприклад Чернігівська ТЕЦ або Корюківська фабрика технічних паперів).

    ІІ група – об'єкти, які взяті на державний облік і не мають такого виробництва або устаткування, де необхідно використовувати екологічно безпечні технології та методи управління (елеватори, свинокомплекси, ферми, нафтобаза);

    ІІІ група – всі інші об'єкти.

    У першому випадку дозвіл видається Міндовкіллям на 7 років, для об’єктів ІІ та ІІІ груп – Департаментом екології та природних ресурсів ОДА на 10 років та на необмежений термін відповідно.

    За словами спікера, щоб отримати дозвіл на викиди, суб’єкт господарювання:

    • подає клопотання про взяття об'єкта на державний облік через вебпортал «Екосистема»;
    • готує документи, в яких обґрунтовуються обсяги викидів;
    • інформує громадськість про намір одержати дозвіл на викиди шляхом опублікування в місцевих друкованих ЗМІ повідомлення про намір отримати дозвіл;
    • протягом трьох робочих днів після опублікування подає відповідне повідомлення в електронній формі до ОДА та органу місцевого самоврядування, на території яких розташовано об’єкт, а також до Міндовкілля;
    • через місяць ОДА направляє підприємству і Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації лист-повідомлення про наявність або відсутність зауважень громадськості щодо видачі дозволу.

    Потім суб’єкт господарювання звертається до Чернігівського ЦНАПу з наступним пакетом документів:

    1. заява про видачу дозволу на викиди;
    2. документи, в яких обґрунтовуються обсяги викидів забруднюючих речовин (письмова та електронна форма);
    3. відомості, що підтверджують факт та дату опублікування в місцевих друкованих ЗМІ повідомлення про намір отримати дозвіл на викиди;
    4. відомості щодо наявності висновку з оцінки впливу на довкілля;
    5. повідомлення Чернігівської ОДА про наявність або відсутність зауважень громадськості щодо видачі суб’єкту господарювання дозволу на викиди.

    ЦНАП передає документи Департаменту екології та природних ресурсів ОДА, який упродовж 20 робочих днів їх опрацьовує і видає дозвіл на викиди або відмову.

    Також Олександр Лось зауважив, що з поточного року і надалі суб’єкти господарювання не пізніше 31 березня мають подавати Департаменту звіти про дотримання умов дозволів на викиди.

    Якщо ж підприємство немає дозволу або ж його порушує, то у цьому випадку передбачена відповідальність, а точніше штраф – від 7570 до 12112 гривень.

    Поговорили на брифінгу і про шкоду, заподіяну довкіллю Чернігівщини внаслідок збройної агресії та бойових дій.

    За словами Олександра Лося, загалом Державною екологічною інспекцією в області нараховано понад 23 мільярди гривень збитків. Зокрема, шкода від викидів забруднювальних речовин в атмосферне повітря – більше 5,6 мільярдів гривень.

    Спікер також повідомив, що в регіоні діє Програма державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря зони «Чернігівська» на 2021-2025 роки.

    «За кошти обласного фонду охорони навколишнього природного середовища проводяться дослідження стану атмосферного повітря у Бахмачі, Корюківці, Ніжині та Прилуках. Результати показали, що основні показники вмісту забруднюючих речовин в атмосферному повітрі знаходяться в межах гранично допустимих концентрацій. Що стосується обласного центру, то тут загальний рівень забруднення повітря оцінюється взагалі як низький», – наголосив спікер.

    Радіаційний фон в атмосферному повітрі Чернігівщини досліджується щодня на 7 метеорологічних станціях Чернігівського обласного центру з гідрометеорології. Упродовж року цей показник в середньому по області становив 12 мкР/год при нормі – 30 мкР/год.

     
     
    Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
    з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

     

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система