Анонси


    Назад

    3 БЕРЕЗНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ДИКОЇ ПРИРОДИ

    Дика природа – великі, значною мірою некеровані, неконтрольовані і незмінені людиною або здатні до повноцінного відновлення ділянки землі, де підтримується місцеве біорізноманіття та екосистемні процеси, а також малозмінена людиною нежива природа (скелі, дюни, гори, водні джерела).

    У зв’язку із активною та виснажливою дією суспільства на природу її скарби потребують охорони та збереження. Адже біорізноманіття – це регулятор енергетичного та речовинного балансу Біосфери, основа її стійкості та відновлення.

    Одним з альтернативних заходів збереження осередків природи є заповідання.

    Перша ділянка дикої природи на території сучасної України була заповідана в 1886 році графом Володимиром Дідушицьким – Пам'ятка Пеняцька у Львівській області.

    На сьогодні в Україні налічується більше 8 тисяч об’єктів природно-заповідного фонду, з них на території Чернігівщини – 681.

    Варто зазначити, що цінності дикої природи визначаються суб’єктивною оцінкою її значення, яка мотивує поведінку людини у довкіллі.

    До зовнішніх цінностей відносяться: економічна, рекреаційна, релігійна, екологічна, естетична, освітня, патріотична, етична, духовна, історико-культурна, наукова.

    Внутрішня цінність дикої природи означає, що об’єкт цінний сам по собі, сам для себе, незалежно від користі для інших. Цей факт підтверджено резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 20 грудня 2013 року – з того часу 3 березня відзначається як Всесвітній день дикої природи.

    Також ця дата пов’язана із подією 1973 року – підписання у Вашингтоні Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення.

    Всесвітній день дикої природи вкотре привертає увагу людства до особливого значення та необхідності збереження біорізноманіття Землі. Під міжнародною охороною на сьогодні знаходиться близько 5,6 тисяч видів тварин і більше 30 тисяч видів рослин.

    Тож бережімо й примножуймо ці природні багатства для себе і своїх нащадків.

     

    Департамент екології та природних ресурсів

    Чернігівської облдержадміністрації

     

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система