Анонси


    Назад

    5 БЕРЕЗНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ

    Енергозбереження – актуальна проблема сьогодення, яка пов’язана з економічною вигодою та зменшенням навантаження на джерела енергії.

    Енергоефективність – корисне (розсудливе, доцільне) використання енергетичних запасів. Іншими словами – це застосування меншої кількості енергії для підтримання того ж рівня ефективності будівель або технологічних процесів на виробництві.

    Для суспільства – це скорочення витрат на комунальні послуги, для країни – заощадження енергоресурсів, підвищення продуктивності та конкурентоспроможності промисловості, для довкілля – зменшення викидів парникових газів.

    Скажімо, ізоляція будинку дозволяє витрачати менше енергії на опалення для підтримання комфортної температури. Встановлення світлодіодних ламп, великих вікон сприяє економії електроенергії, яка необхідна для освітлення приміщень.

    Варто зазначити, що для населення визначено кілька ключових стратегій енергозбереження в побуті. У першу чергу це скорочення споживання, переобладнання приміщень та перегляд тарифу.

    Скорочення споживання – перевірений часом метод, який реалізується шляхом виконання простих правил економії електроенергії. Наприклад, йдучи, гасіть світло; протирайте лампочки й плафони, частіше мийте вікна (пил здатен поглинути до 20% випромінюваного світла); не ставте в холодильник теплі страви, регулярно його розморожуйте; повністю вимикайте побутову техніку.

    Переобладнання приміщень пов’язане з утепленням будинків, використанням енергоощадливої техніки та освітлювальних приладів, встановленням високоточних приладів обліку, регулярною перевіркою стану проводки.

    Енергоефективність та відновлювані джерела енергії є пріоритетними складовими національної енергетичної політики. Використання природних джерел енергії (вітер, сонце, вода, земля, біосировина) сприяє економії традиційних енергоресурсів та скороченню викидів парників газів в атмосферу.

    Щорічне відзначення Всесвітнього дня енергоефективності підвищує обізнаність суспільства з питань раціонального використання енергії.

     

    Департамент екології та природних ресурсів

    Чернігівської облдержадміністрації

     

     

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система