Анонси


    Назад

    ЗИМОВИЙ ОБЛІК ДИКИХ ТВАРИН НА ЧЕРНІГІВЩИНІ ВИЯВИВ ПОЗИТИВНІ ТЕНДЕНЦІЇ

    Протягом січня-лютого у лісах області тривав облік чисельності диких парнокопитних та хутрових мисливських тварин (таксація), який є обов’язковим для всіх користувачів мисливських угідь.

    Варто зауважити, що на Чернігівщині порівняно з минулорічними показниками спостерігається позитивна динаміка щодо збільшення чисельності основних представників мисливської фауни – козулі, лосів, європейського та плямистого оленів, зайця-русака. Натомість через хвороби та зростання кількості хижаків дещо зменшилась популяція дикого кабана.

    Крім чисельності, на основі обліку узагальнюються дані про щільність диких тварин, зокрема таких хижаків як вовки, лисиці, популяції яких останніми роками значно зростають.

    Загалом щорічний облік здійснюється з метою об’єктивного контролю за використанням і відтворенням мисливських тварин та встановлення лімітів добування (відстрілу, відлову) парнокопитних і хутрових звірів у сезон полювання.

    Дослідження наявності мисливської дичини проводиться різними методами – спостереження на підгодівельних майданчиках, по слідах на сніговому покриві, по дефекаціям на маршрутних смугах, по погризам молодих дерев, за допомогою фото та відеопасток, а також через опитування штатних працівників господарств.

    Традиційно таксація здійснюється за участю працівників Північного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства, Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА, працівників державної лісової охорони.

    Довідково. На сьогодні площа мисливських угідь області становить 2786,0 тис. га, з яких: лісових – 635,3 тис. га, польових – 1743,8 тис. га, водно-болотних – 154,8 тис. га, інші – 26,7 тис. га та мисливські угіддя державного мисливського резерву – 225,6 тис. га. В області налічується 54 користувачі мисливських угідь, яким рішеннями обласної ради надані у користування мисливські угіддя, серед яких:

    ·  держлісгоспи (3 господарства – 43,7 тис. га. (2 %);

    ·  Українське товариство мисливців і рибалок (9 господарств) – 1805,0 тис. га (65 %);

    ·  інші користувачі (42 господарства) – 711,9 тис. га (25 %);

    ·  мисливські угіддя державного мисливського резерву – 225,6 тис. га (8 %).

     

     
     
     
     
     
     
     
     

     

    Департамент екології та природних ресурсів

    Чернігівської облдержадміністрації

     

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система