Анонси


    Назад

    15 КВІТНЯ – ДЕНЬ ЕКОЛОГІЧНИХ ЗНАНЬ В УКРАЇНІ

    Екологічні знання – результат пізнання закономірностей функціонування компонентів навколишнього середовища, що сприяє формуванню цілісного уявлення про довкілля та місце людини в ньому.

    Іншими словами це форма цілеспрямованої взаємодії людини і природи – модель поведінки у навколишньому світі, що відображає ціннісні орієнтири індивіда як природокористувача та біологічної складової екологічної системи.

    Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) підкреслює, що рівень екологічних знань громадян держави – це орієнтир для підвищення якості життя шляхом охорони довкілля та забезпечення сталого розвитку, основа для прийняття ефективних управлінських рішень.

    На сьогодні, за даними наукових досліджень, більше 60% населення світу вбачають у сучасній екологічній ситуації небезпеку для суспільства та планети в цілому. Проте, на жаль, невелика частина має достатню кількість знань та вмінь, щоб протидіяти глобальним загрозам локальними вчинками.

    Джерелом екологічних знань є екоосвіта – важлива складова національної системи освіти, мета якої полягає у формуванні екологічних знань, культури та мислення окремих осіб і суспільства в цілому.

    У зв’язку із загостренням екологічних проблем у світі варто прищеплювати правильні екологічні звички людству з дитинства та сприяти розвитку якісної фахової підготовки спеціалістів природоохоронної сфери.

    Україна – одна з перших країн Центральної та Східної Європи прийняла «Концепцію екологічної освіти в Україні». Згідно з нею розроблені підходи до формування уявлення про природу як універсальну та унікальну цінність, від якої залежить доля окремої людини та людства в цілому.

    Відповідно до українського законодавства екологічна освіта – це комплексний процес формування екологічної свідомості населення держави безперервно від дитячого віку до дорослого – від дошкільної освіти до фахової професійної підготовки.

    «Україна сьогодні стоїть на варті цивілізації не лише зі зброєю в руках. Наші природоохоронці безпосередньо впливають на те, яким буде порядок денний у сфері захисту довкілля на десятиліття вперед. Вони вивчають наслідки російського вторгнення для довкілля і розповідають, чому сталий розвиток та війна не сумісні. Поширення знань про довкілля – це те, що має допомогти людству стримувати війни у майбутньому», – наголошує Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

    День екологічних знань у світі відзначають з 1992 року (конференція ООН з питань проблем навколишнього середовища), в Україні – з 1996 року.

    Традиційні заходи щороку, приурочені до цього свята, наголошують на необхідності дбайливого ставлення до природи та її багатств як запоруки безпечного майбутнього.

     

    Департамент екології та природних ресурсів

    Чернігівської облдержадміністрації

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система