<<<155 - 165 з 1463>>>


23 Листопада 2023 15:26Цікаво

ЩО РОБИТИ З ВИКОРИСТАНИМИ БАТАРЕЙКАМИ?

Щодня у побуті ми використовуємо безліч речей, живлення яких залежить від батарейок. Це джерело енергії робить будні людини комфортнішими, і якщо батарейка вичерпала свій заряд, то її досить легко замінити, а що ж робити із використаною?

Не для кого не секрет, що звичайна неутилізована батарейка – це є бомба сповільненої дії. Наприклад, одна пальчикова батарейка забруднює важкими металами 20 м2 ґрунту та 400 л води, а розкладається вона в природних умовах близько 20 років. До складу батарейки входить багато хімічно-небезпечних речовин таких як: кадмій, свинець, ртуть, нікель, цинк тощо. Всі ці елементи мають здатність накопичуватися в організмі людини і тварини

21 Листопада 2023 13:55Важливо

ЯК СКЛАДАТИ ЗВІТ З ПІСЛЯПРОЄКТНОГО МОНІТОРИНГУ ДОВКІЛЛЯ: ЗАПРОШУЄМО ОБГОВОРИТИ ПРОЄКТ МЕТОДИЧНИХ РЕКОМЕНДАЦІЙ

За час дії Закону України “Про оцінку впливу на довкілля” ми з’ясували, що є потреба у розробці загальних рекомендацій щодо складання звіту з післяпроєктного моніторингу довкілля, який передбачений 13 статтею цього закону. 

Завданням моніторингу є спостереження за станом і впливом діяльності  на довкілля та здоров’я людини, щоб за потреби сформувати заходи, які скорегують негативний вплив. 

Тому Міндовкілля спільно з експертами Команди підтримки реформ

21 Листопада 2023 12:39Актуально

СТАН ДОВКІЛЛЯ ОБЛАСТІ ЗА МОНІТОРИНОГОВИМИ ПОКАЗНИКАМИ У ЖОВТНІ МІСЯЦІ

У жовтні на стаціонарних постах м. Чернігова відібрано 622 проби. Моніторинг стану атмосферного повітря міста здійснюється з урахуванням концентрації завислих речовин, діоксиду сірки, оксиду вуглецю, діоксиду азоту та важких металів. В ході систематичних досліджень у відібраних пробах атмосферного повітря зафіксовано перевищення вмісту діоксиду азоту майже у два рази. Інші показники знаходяться в межах допустимих значень.

Минулого місяця радіаційний фон в області коливався в межах від 10 до 18 мкР/год (норма – 30 мкР/год). Мінімальна величина спостерігалася в містах Сновськ, Ніжин

21 Листопада 2023 10:54Свято

21 ЛИСТОПАДА – ДЕНЬ ГІДНОСТІ ТА СВОБОДИ В УКРАЇНІ

У цей день українці вшановують пам’ять про людей, які під час Революції Гідності та Помаранчевої революції стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини й громадянина, національних інтересів держави та її європейського вибору.

Сьогоднішній день – це підтвердження того, що події 2013-2014 років на Майдані змінили наш народ, об’єднали нас в єдиній, соборній і незалежній Україні. Щиро вітаємо учасників національно-визвольної боротьби, всіх тих, хто відстояв перемогу Революції Гідності та сьогодні мужньо боронить рідну землю.

Нехай буде мирне небо над українською землею, добробут й родинна

15 Листопада 2023 13:56Свято

15 ЛИСТОПАДА – ДЕНЬ ВТОРИННОЇ ПЕРЕРОБКИ

Нове життя для сміття! Сьогодні відзначають Всесвітній день вторинної переробки – це повторне використання або повернення в оборот сміття.

До речі, близько 40 % сміття – це цінні вторинні ресурси, які після переробки можуть стати корисними речами, а перший крок до цього – сортування побутових відходів.

Крім того, вторинна переробка – це вирішення проблеми обмеженості ресурсів, зниження вартості готової продукції за рахунок використання більш дешевої сировини, а головне – це боротьба із забрудненням навколишнього середовища.

Зазвичай вторинній обробці піддають папір, скло, залізо, алюміній,

13 Листопада 2023 14:35Цікаво

ЗЕЛЕНИМИ СТЕЖКАМИ НОВГОРОД-СІВЕРЩИНИ

Ландшафтний заказник загальнодержавного значення «Мурав’ївський» – перлина Новгород-Сіверщини, що має природоохоронне, наукове та естетичне значення.

Ця заповідна територія – осередок збереження і відтворення типового ландшафту заплави річки Десна, охорони біорізноманіття Новгород-Сіверського Полісся, підтримання екологічного балансу в регіоні, поширення екологічних знань.

Ландшафтний заказник має площу понад тисячу гектарів та межує з національним природним парком «Деснянсько-Старогудський».

Його територія насичена прирусловою рослинністю,

11 Листопада 2023 12:31Свято

11 ЛИСТОПАДА – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ

Скажемо ТАК економії енергії! НІ – забрудненню довкілля!

Сьогодні, 11 листопад, відзначають Міжнародний день енергозбереження, його запровадили ще у 2008 році. На той час до ініціативи долучилися близько 20 країн, у тому числі і Україна.

Через масовані атаки росіян на енергосистему нашої держави питання енергозберження наразі торкнулося майже всіх українців.

Тож маємо економити ресурси, а отже – зробити своє житло енергоефективним!

Насамперед, необхідно зрозуміти, а чому взагалі

09 Листопада 2023 16:13Актуально

СМІТТЄПЕРЕРОБНІ ЗАВОДИ, ПОЛІГОНИ, УСТАНОВКИ: УРЯД ЗАТВЕРДИВ ПОРЯДОК МОНІТОРИНГУ ОБ’ЄКТІВ ОБРОБЛЕННЯ ВІДХОДІВ

Такий моніторинг здійснюватимуть українські підприємства за аналогією з європейськими, щоб визначати вплив своїх сміттєобробних об’єктів на довкілля та вживати заходів для його зменшення. Зокрема, вимірюватимуть показники стану повітря, підземних та поверхневих вод, ґрунту, шумового забруднення тощо. Зібрану інформацію надаватимуть

09 Листопада 2023 10:07Цікаво

КОРИСНІ ПОРАДИ: ЯК ПІДГОТУВАТИ ТРОЯНДИ ДО ЗИМІВЛІ?

Троянда – королева клумби, неймовірно красива і витончена рослина, водночас вибаглива до умов вирощування та догляду. Особливої уваги красуня потребує восени.

Як допомогти трояндам добре перезимувати?

З настанням осені припиніть обрізання пагонів, розпушування ґрунту, полив скоротіть до мінімуму. Це допоможе добре підготувати рослину до сплячки. Щорічну осінню обрізку проводьте лише для троянд, які потребують укриття.

На кущу варто видалити сухе, а також з ознаками грибка і хвороб листя. Здорові листочки обрізайте в кінці осені перед укриттям троянд.

Крім

07 Листопада 2023 15:12Цікаво

КОРИСНІ ПОРАДИ: ЯК ПРАВИЛЬНО САДИТИ ДЕРЕВА ТА КУЩІ ВОСЕНИ

Осінь – це не лише чарівна пора року, а й вдалий період для висадки дерев і кущів. Серед деревних порід найкраще підійдуть з плодово-ягідних – яблуня, груша, шовковиця, алича, горобина; з листяних – тополя, липа, клен, вільха, верба, ясен; з хвойних – туя, ялина, ялиця, сосна.

До осінньої посадки добре адаптовані кущі. Серед ягідних – смородина, аґрус, малина, барбарис, шипшина, з декоративних – самшит, спірея, бузок, падуб, бруслина, сніжноягідник.

Осіння посадка рослин має ряд переваг – висока приживлюваність, відсутність потреби у додатковому догляді, довший період для посадки.

Так, восени можна висаджувати однорічні або дворічні саджанці плодових і декоративних культур з

06 Листопада 2023 08:28Свято

6 ЛИСТОПАДА – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЗАПОБІГАННЯ ЕКСПЛУАТАЦІЇ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА ПІД ЧАС ВІЙНИ ТА ЗБРОЙНИХ КОНФЛІКТІВ

Цю екологічну дату оголосила Генеральна асамблея ООН у 2001 році.

Сьогодні, для України, ця дата має особливе та важливе значення. Наша країна безпосередньо зіткнулася з цією проблемою.

Повномасштабне вторгнення російської федерації в Україну вже завдало та продовжує завдавати величезної шкоди довкіллю. Ракетні удари, вибухи та

<<<155 - 165 з 1463>>>