<<<166 - 176 з 1463>>>


03 Листопада 2023 15:39Актуально

У ФОКУСІ УВАГИ – ПОВОДЖЕННЯ З ВІДХОДАМИ

Як планувати ефективне управління відходами з урахуванням національних та європейських стандартів – радилися учасники наради, яка відбулася сьогодні, 3 листопада, за ініціативи Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України. У заході взяли участь фахівці Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА.

Невідкладним завданням сьогодення є вдосконалення системи поводження з відходами, запобігання негативного впливу відходів на здоров’я людей і довкілля.

Серед розглянутих питань – створення інфраструктури

02 Листопада 2023 11:43Актуально

УРЯД ЗАТВЕРДИВ ПОРЯДОК КЛАСИФІКАЦІЇ ВІДХОДІВ ТА НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕРЕЛІК ВІДХОДІВ

Порядок класифікації відходів та Національний перелік відходів затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 20 жовтня 2023 року № 1102.

Документ прийнятий в межах виконання Закону України «Про управління відходами», що вступив у дію в липні поточного року.

Порядок визначає процедуру проведення класифікації відходів за видами та властивостями з метою належного управління відходами, запобігання їх негативному впливу на здоров’я людей і навколишнє природне середовище або зменшення такого впливу.

Новим Національним

01 Листопада 2023 16:29Увага

ЗАТВЕРДЖЕНІ МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ЗДІЙСНЕННЯ СЕО МІСТОБУДІВНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ

Методичні рекомендації щодо здійснення стратегічної екологічної оцінки (далі – СЕО) містобудівної документації затверджені наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України від 18 жовтня 2023 року № 705.

Їх основна мета – інтегрування екологічних вимог у процес розроблення та затвердження містобудівної документації. Аби містобудівні проєкти були більш екологічно орієнтовані і гарантували безпеку населення та збереження природних ресурсів.

У методичних рекомендаціях деталізовані правила підготовки

30 Жовтня 2023 09:36Актуально

НА ЧЕРНІГІВЩИНІ ЗБІЛЬШИЛАСЯ ТЕРИТОРІЯ ПРИРОДНО- ЗАПОВІДНОГО ФОНДУ

Минулого місяця два об’єкти природно-заповідного фонду (далі – ПЗФ) Чернігівської області змінили свої межі, в результаті чого заповідна мережа області збільшилась на 24,6 гектари.

Попередньо відповідне клопотання від філії «Городнянське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» про зміну меж об’єктів ПЗФ місцевого значення – заповідних урочищ «Нова зимниця» та «Присторонська дача» були розглянуті Департаментом екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА.

Які ж причини стала для підготовки такого рішення?

Так, при проведенні базового лісовпорядкування

27 Жовтня 2023 11:21Актуально

ВИПАЛЮВАННЯ СУХОЇ РОСЛИННОСТІ ШКОДИТЬ ДОВКІЛЛЮ І КАРАЄТЬСЯ НЕАБИЯКИМИ ШТРАФАМИ!

Нині триває осіннє прибирання полів, городів та присадибних ділянок. У багатьох випадках ці роботи завершуються спалюванням сухої рослинності та пожнивних решток, що у свою чергу спричиняє масштабні пожежі як у господарстві, так і в екосистемах, загибель біологічного різноманіття, а найстрашніше – людей.

Спалювання листя і трави в Україні є незаконним і передбачає адміністративну, а подекуди і кримінальну відповідальність:

  • За спалювання сухої трави
26 Жовтня 2023 11:34Увага

З 1 ЛИСТОПАДА ДІЯТИМЕ ЗАБОРОНА НА ВИЛОВ РИБИ У ЗИМУВАЛЬНИХ ЯМАХ

З 1 листопада на Чернігівщині діє заборона вилову водних біоресурсів на зимувальних ямах. Мета – їх збереження та створення необхідних умов в холодний період.

Триватиме ця норма до початку весняно-літньої нерестової заборони 2024 року.

Так, риболовля у заборонений період дозволена поза межами зимувальних ям. При цьому, любительський лов риби дозволяється здійснювати гачковими знаряддями у порядку загального використання водних біоресурсів для особистих потреб без права реалізації.

До речі, за недотримання вищезазначених норм передбачена

24 Жовтня 2023 12:00Свято

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ДІЙ НА ЗАХИСТ КЛІМАТУ

Сьогодні день, коли варто звернути увагу на ті зміни, що відбуваються на нашій планеті. Клімат – це важливий ресурс, що впливає на добробут нинішніх та майбутніх поколінь. Через діяльність людини упродовж останніх десятиліть клімат змінюється надто швидко. Тому саме зараз важливо змінити курс дій задля збереження довкілля.

Без рішучих дій щодо зниження темпів глобального потепління, наземні екосистеми ризикують піддатися серйозним змінам у своєму складі та структурі, що призведе до вимирання багатьох видів і скорочення їх різноманітності.

Слід зауважити, що дослідження Всесвітньої організації

24 Жовтня 2023 11:21Актуально

РЕЗУЛЬТАТИ ВЕРЕСНЕВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ДОВКІЛЛЯ ЧЕРНІГІВЩИНИ

Радіаційний фон атмосферного повітря Чернігівщини упродовж минулого місяця коливався в межах від 10 до 17 мкР/год (при нормі 30 мкР/год) і в середньому по області становив 13 мкР/год.

У вересні відібрано й перевірено 124 проби на вміст радіонуклідів в сільськогосподарській і лісогосподарській продукції в Новгород-Сіверському та Чернігівському районах. Перевищень допустимого рівня вмісту радіонуклідів

19 Жовтня 2023 13:49Важливо

З ТЕРИТОРІЇ 10 ГРОМАД ЧЕРНІГІВЩИНИ ВИВЕЗЛИ МАЙЖЕ 40 ТОНН НЕБЕЗПЕЧНИХ РЕЧОВИН

Минулого тижня в області завершені роботи зі збору та вивезення на утилізацію безхазяйних, непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР).

 - Десятиліттями ці небезпечні речовини, що залишилися нам у спадок після розпаду колгоспів, отруювали ґрунти, підземні води та повітря. Їх утилізація – процес дороговартісний, але вкрай необхідний. Тому ці роботи плануємо продовжити наступного року,

19 Жовтня 2023 09:51Актуально

ВОДА В РІЧКАХ НАВКОЛО ЧЕРНІГОВА НЕ ЧИНИТЬ ГОСТРОЇ ТОКСИЧНОЇ ДІЇ

У жовтні проведено біотестування проб поверхневих вод, зразки були відібрані в річках Білоус, Десна та Стрижень у 17 створах навколо міста Чернігів. Для визначення якості води проведені дослідження тест-об’єктів типових мешканців місцевих гідроекосистем, представників гіллястовусих рачків виду Daphnia magna Straus.

Метод базується на встановленні різниці між кількістю загиблих дафній у воді, що тестується (дослідна), та воді, в якій дафнії утримуються (контрольна). Методика визначення токсичності води передбачає

18 Жовтня 2023 12:25Свято

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ОХОРОНИ ПРИРОДИ

Починаючи з 1972 року, кожне 18 жовтня в багатьох країнах відзначають Міжнародний день охорони природи (Día Mundial de la Protección a la Naturaleza).

Мета цього свята – підкреслити важливість дбайливого ставлення до природи та біорізноманіття, а також пошук альтернатив, що дають змогу людству розвиватися в рівновазі з іншими видами на планеті.

Усі ми мешканці планети – живі творіння природи, яку потрібно берегти.

<<<166 - 176 з 1463>>>