<<<188 - 198 з 1463>>>


01 Жовтня 2023 08:41Свято

ДО ДНЯ ЗАХИСНИКІВ І ЗАХИСНИЦЬ УКРАЇНИ

У 2023 році Україна вперше відзначає День захисників і захисниць 1 жовтня. Це свято відзначається в Україні на державному рівні від 2014 року на вшанування мужності та героїзму захисників і захисниць незалежності та територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві.

Від цього року День захисників і захисниць перенесено з 14 на 1 жовтня у звʼязку з переходом Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на Новоюліанський стиль календаря. Адже це свято збігається з Покровою Пресвятої Богородиці,

29 Вересня 2023 18:00Подія

УЗБЕРЕЖЖЯ СТРИЖНЯ ПРИБРАЛИ ДО ДНЯ ЧИСТИХ БЕРЕГІВ

Щорічно, у треті вихідні вересня більшість країн світу проводять екологічний захід «Міжнародний день чистих берегів». В один і той самий час і день тисячі волонтерів в більш ніж 100 країнах проводять акції на узбережжях річок, морів та океанів, аби допомогти їм звільнитися від навали побутових відходів.

Тож працівники Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА разом з комунальним закладом «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» доєдналися до всеукраїнського флешмобу #МояІсторіяЧистихБерегів.

В рамках екологічної акції та з метою привернення

27 Вересня 2023 12:41Свято

27 ВЕРЕСНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ТУРИЗМУ

Чимало людей сьогодні не можуть уявити своє життя без мандрівок і пригод. Адже кожна така подія – це обов’язково нові емоції та дорогоцінний досвід.

Особливо цікаво відвідувати місця, що значно відрізняються від тих, де ми живемо, а ще побувати в різних куточках загадкового світу, познайомитися з новими людьми, їх традиціями та культурними звичаями, насолодитися вражаючими природними ландшафтами або різноманітними виставковими композиціями – як стародавніми, так і сучасними. Все це – туризм!

А сьогодні – Всесвітній день

26 Вересня 2023 11:20Подія

НА ЧЕРНІГІВЩИНІ СТВОРЕНА ПЕРША ОХОРОННА ЗОНА

У вересні цього року, Департаментом екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА для збереження лелеки чорного, жиле гніздо якого було виявлено в регіональному ландшафтному парку «Міжрічинський», була створена охоронна зона для збереження біорізноманіття у лісах. Так, був розроблений та затверджений Паспорт охоронної зони, яким встановлена допустима та недопустима діяльність на цій території для забезпечення спокою птахів.

Оскільки лелека чорний сторожкий, лякливий, гніздиться в глухому

21 Вересня 2023 16:07Актуально

У СЕРПНІ ОСНОВНІ МОНІТОРИНГОВІ ПОКАЗНИКИ ДОВКІЛЛЯ ЧЕРНІГІВЩИНИ КОЛИВАЛАСЯ В МЕЖАХ НОРМИ

Дослідження атмосферного повітря Чернігова вкотре зафіксували перевищення вмісту діоксиду азоту, в середньому – більше, ніж удвічі. Інші показники не перевищували гранично допустимих значень. Загалом на стаціонарних постах міста упродовж серпня було відібрано 648 проб.

Радіаційний фон атмосферного повітря Чернігівщини минулого місяця коливався в межах від 10 до 16 мкР/год (при нормі 30 мкР/год) і в середньому становив 12 мкР/год. Мінімальна величина спостерігалася у Сновську, а максимальна – у Прилуках, Чернігові та в с. Криски Новгород-Сіверського району.

Радіологічні дослідження на вміст радіонуклідів в сільськогосподарській

20 Вересня 2023 08:44Увага

УВАГА! ЗМІНЕНО ПОРЯДОК ПРОВЕДЕННЯ ГРОМАДСЬКИХ СЛУХАНЬ З ОВД!

У період воєнного стану в Україні громадські слухання проводяться в режимі відеоконференції. Такі вимоги набрали чинності з 29 липня, відповідні зміни до порядку проведення громадських слухань у процесі оцінки впливу на довкілля (ОВД) затвердженні постановою Уряду у вересні.

Тепер в оголошенні про початок громадського обговорення звіту з ОВД суб’єкт господарювання має зазначати дату і час проведення громадських слухань, а також надавати посилання на приєднання до відеоконференції (таке посилання створює уповноважений орган).

Дата, час проведення громадських слухань та посилання

17 Вересня 2023 11:00Свято

17 ВЕРЕСНЯ - ДЕНЬ ПРАЦІВНИКА ЛІСУ

Вітаємо з Днем працівника лісу!

Ліси – це безцінний дар природи, найважливіший екологічний і економічний ресурс людства. Традиційно в третю неділю вересня своє професійне свято відзначають люди, які піклуються про лісові скарби України – День працівника лісу.

Щодня сумлінно і невтомно працівники лісового господарства висаджують нові зелені масиви, забезпечують надійний захист земельних угідь та покращують екологічний стан довкілля. Саме вони забезпечують охорону і раціональне використання

16 Вересня 2023 10:00Свято

16 ВЕРЕСНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ОЗОНОВОГО ШАРУ

Озоновий шар – це повітряний пласт у верхніх шарах атмосфери (стратосфері), що складається з особливої форми кисню – озону. Він захищає Землю від згубної дії сонячної радіації, сприяючи тим самим збереженню життя на планеті.

До речі, необдумана діяльність людства, виробництво і використання озоноруйнівних речовин у різних видах промисловості призвела до виснаження озонового шару. Через це в атмосфері утворюються озонові діри та збільшується ультрафіолетове випромінювання на поверхні Землі.

Мільйони молекул озону руйнуються щохвилини, в результаті

15 Вересня 2023 09:40Подія

ЗЕЛЕНА ПЕРЛИНА ЧЕРНІГОВА ЗНОВУ ЗВІЛЬНЕНА ВІД СМІТТЯ !

Доки російські окупанти нищать нашу спадщину та природу, ми, українці залишаємося незламними та продовжуємо боронити свою державу, кожен на своєму фронті.

Сьогодні, 14 вересня, представники Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА та комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» долучилися до Всесвітнього дня прибирання «Worl Cleanup Day».

Екологічна толока пройшла у Ялівщині, територію якої учасники

11 Вересня 2023 16:41Подія

НАГОРОДЖЕНО ПЕРЕМОЖЦІВ КОНКУРСУ «ОДНА ПЛАНЕТА – ОДНЕ МАЙБУТНЄ»

Дипломи та цінні подарунки отримали 29 екоактивістів – любителів природи рідного краю з різних куточків Чернігівщини.

Усі вони стали переможцями щорічного обласного екологічного конкурсу «Одна планета – одне майбутнє». Приємно відмітити, що переважна більшість учасників конкурсу – це представники підростаючого покоління, які неабияк розкрили свій творчий потенціал та найбільш вдало висвітлили екологічну тематику у роботах. До речі, цьогоріч всього на конкурс надійшло 55 робіт,

08 Вересня 2023 15:37Свято

10 ВЕРЕСНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЖУРАВЛЯ

Витончений, розумний та відважний птах, якому численні легенди різних народів приписують дивовижні та особливі якості, – це журавель.

Журавель в українській традиції має почесне місце, адже є символом вірності, щастя, довголіття та любові до рідної землі. Навесні ми залюбки кличемо їх, а восени з сумом проводжаємо довгі журавлині ключі у вирій.

Журавлі широко розповсюджені в світі й переважно мешкають у болотистих місцевостях. Не зустрінеш їх лише в Антарктиді та Південній Америці.

<<<188 - 198 з 1463>>>