<<<210 - 220 з 1464>>>


23 Серпня 2023 09:34Свято

УКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПРАПОР — СИМВОЛ СВОБОДИ

На вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги  громадян до державних символів Указом Президента України від 23 серпня 2004 року № 987 встановлено День Державного Прапора України, який відзначається щорічно 23 серпня.

Державний Прапор є одним із

22 Серпня 2023 17:21Цікаво

ОСНОВНІ МОНІТОРИНГОВІ ПОКАЗНИКИ СТАНУ ДОВКІЛЛЯ ЧЕРНІГІВЩИНИ У ЛИПНІ КОЛИВАЛИСЯ В МЕЖАХ НОРМИ

У липні для проведення досліджень на вміст забруднюючих речовин в атмосферному повітрі на двох стаціонарних постах у Чернігові було відібрано 624 проби. Традиційно за більшістю показників повітря міста було чисте, крім діоксиду азоту, середньомісячна концентрація якого двічі перевищувала середньодобову норму.

Радіаційний фон атмосферного повітря Чернігівщини упродовж минулого місяця коливався в межах від 8 до 16 мкР/год (при нормі 30 мкР/год). Мінімальний рівень спостерігався в м. Чернігів, а максимальний – на території

16 Серпня 2023 17:20Увага

ДО УВАГИ ЗАМОВНИКІВ І РОЗРОБНИКІВ МІСТОБУДІВНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ!

Міндовкілля спільно з експертами Секретаріату ЄЕК ООН розробили проєкт Методичних рекомендацій щодо здійснення стратегічної екологічної оцінки містобудівної документації.

Методичні рекомендації розроблено з метою деталізації правил підготовки звітів про стратегічну екологічну оцінку при розробці проєктів містобудівних документів.

Ознайомитися

14 Серпня 2023 10:00Увага

З 15 СЕРПНЯ ВСТУПАЄ В ДІЮ ЗАБОРОНА НА ВИЛОВ РАКІВ!

З метою збереження та охорони популяції раків в України діє літньо-осіння заборона на вилов цих річкових мешканців. На Чернігівщині встановлено термін заборони на ловлю річкових раків на період їх другої линьки – з 15 серпня по 30 вересня включно.

До речі, линька раків відбувається один-два рази на рік у дорослих особин, а в молодих – щоразу при рості та розвитку. Вона триває від кількох годин до однієї доби. Проте період формування та зміцнення нового панцира може тривати до півтора місяця. Саме в цей час і діє заборона на вилов цих річкових мешканців.

08 Серпня 2023 12:37Цікаво

ТЮТЮН РУЙНУЄ НАШЕ ДОВКІЛЛЯ!

Тютюнова епідемія є однією з найсерйозніших загроз для здоров’я населення та навколишнього природного середовища. Наразі, паління є соціальною та екологічною проблемою суспільства.

Ця звичка не є фізіологічною потребою організму. Легені, які споживають атмосферний кисень, за своєю природою призначені виділяти вуглекислий газ. Однак під час паління вони змушені поглинати його разом з оксидом карбону – чадним газом та багатьма іншими шкідливими речовинами, які утворюються в процесі спалювання тютюну.

Так, враховуючи величезну кількість курців на

07 Серпня 2023 12:18Актуально

ОБГОВОРЕНО КОРИСТЬ І ШКОДУ «МЕРТВОЇ ДЕРЕВИНИ» У ЛІСАХ

Значення мертвої деревини для лісових екосистем; правила поводження з мертвою деревиною у лісах різних категорій; збереження окремих старих дерев у міських зелених зонах та лісопарках; приземлення аварійних старих дерев без вивозу з лісу або парку – над такими питаннями дискутували учасники під час презентації дослідження «Найкращі практики менеджменту мертвої деревини», яка була проведена минулого тижня менеджерами проєктів Всесвітнього фонду природи (WWF-Україна).

В обговоренні, окрім представників Департаменту

04 Серпня 2023 14:23Цікаво

ЯК СПІЛКУВАТИСЯ З ВІЙСЬКОВИМИ, ЯКІ ЩОЙНО ПРИБУЛИ З ФРОНТУ?

У рамках реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я поради психологинь Тетяни СІРЕНКО та Наталії ЗАРЕЦЬКОЇ допоможуть вам дібрати правильні слова.

Ви міцно обіймаєте батька, брата чи сестру, вашу кохану людину, яка ще вчора ночувала в окопі під обстрілами. Чи думали ви, що скажете в цей момент? Про що запитаєте вдома? Як будете слухати численні історії або ж довгу тишу?

Важливо пам’ятати, що тепер ваші рідні

03 Серпня 2023 15:10Актуально

ПОВІТРЯ НА ЧЕРНІГІВЩИНІ – В МЕЖАХ НОРМИ!

Про це свідчать результати спостережень Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського, проведені в першому півріччі.

Перевищення середньодобової гранично допустимої концентрації (ГДК с.д.) фіксувалися лише за вмістом діоксиду азоту – вдвічі. Основним забруднювачем тут є автотранспорт.

Проти минулого року дещо підвищився вміст діоксиду сірки, одночасно знизився показник оксиду вуглецю, за іншими забруднювальними речовинами – без змін.

Крім того, з червня проводяться дослідження стану атмосферного повітря у

01 Серпня 2023 09:44Подія

КОЖЕН З НАС МОЖЕ СТАТИ ЧАСТИНОЮ ЗМІН: ЧЕРНІГІВЩИНА ДОЛУЧАЄТЬСЯ ДО ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ ПРИБИРАННЯ

Ми повинні почати відновлювати українське довкілля вже зараз. Це вимагає об’єднання зусиль і спільної роботи для забезпечення перемоги над екокатастрофою. На цьому наголошують організатори заходів до Всесвітнього дня прибирання «World Cleanup Day» в Україні – представники Всеукраїнського молодіжного руху «Let’s do it Ukraine».

Основна мета екоподії – формування культури чистоти, правильного

31 Липня 2023 17:00Важливо

ДО УВАГИ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ! ЗМІНЕНО ФОРМАТ ПРОВЕДЕННЯ ГРОМАДСЬКИХ СЛУХАНЬ У ПРОЦЕСІ ОВД

У зв’язку із відміною з 24 години 00 хвилин 30червня на всій території України карантину та прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення та цифровізації процедури оцінки впливу на довкілля» (далі – Закон), змінюється формат проведення громадських слухань у процесі оцінки впливу на довкілля (ОВД) на період дії воєнного стану в Україні.

Зокрема, з 31 липня у пункті 5 оголошення про початок громадського

31 Липня 2023 15:17Актуально

У ФОКУСІ УВАГИ ЕКОЛОГІВ – ЗБЕРЕЖЕННЯ ОСЕТРОВИХ

Серед численних екологічних наслідків підриву греблі Каховської ГЕС –проблема відтворення та збереження видів осетрових.

Як не втратити популяції цих вразливих, але цінних видів риб – радилися учасники засідання Робочої групи з реалізації Загальноєвропейського плану дій щодо осетрових, організоване Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України спільно з представниками Всесвітнього фонду дикої природи.

Захід відбувся в рамках реалізації Плану дій

<<<210 - 220 з 1464>>>