<<<23 - 33 з 1463>>>


29 Травня 2024 16:43Цікаво

29 ТРАВНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ВИДРИ

Видра річкова – особливий житель водойм Полісся. Сьогодні її свято.

Цей день в екологічному календарі започатковано Міжнародним фондом виживання видр (IOSF) і має на меті привернути увагу до важливості цих тварин для місцевих екосистем, нагадати про загрози, з якими вони стикаються, і наголосити на необхідності їх захисту.

В Україні видра річкова мешкає переважно в річках і озерах Поліського регіону та Лісостепу, зрідка зустрічається у степовій зоні, а гірськими річками Карпат піймається високо у гори.

Слово видра має давнє індоєвропейське походження, у

29 Травня 2024 14:40Увага

ОНОВЛЕНО ЄДИНИЙ РЕЄСТР СЕО

Минулого тижня Міндовкілля ознайомило потенційних замовників стратегічної екологічної оцінки (СЕО) з новими можливостями та функціоналом Реєстру СЕО.

Серед ключових нововведень – додавання уповноважених осіб, зокрема передбачається:

- надання довіреним особам доступу до суб’єкта СЕО, що полегшує процес комунікації та координації;

- можливість однієї або декількох довірених осіб мати доступ до вже сформованих справ.

Ще одна функція – зміна даних суб’єкта СЕО,

27 Травня 2024 15:54Актуально

ВИЗНАЧЕНО ПЕРЕМОЖЦІВ ЩОРІЧНОГО ОБЛАСНОГО КОНКУРСУ «ОДНА ПЛАНЕТА – ОДНЕ МАЙБУТНЄ»

Із задоволенням і гордістю ми оголошуємо імена переможців щорічного обласного екологічного конкурсу «Одна планета – одне майбутнє». Цей захід спрямований на збереження навколишнього середовища та підвищення екологічної свідомості.

Цьогоріч конкурс традиційно зібрав надзвичайно талановитих та відданих природоохоронній справі юних і дорослих представників з усіх куточків нашої області.

Загалом отримано більше 300 робіт від 147 учасників. Усі

24 Травня 2024 09:36Актуально

СТАН ДОВКІЛЛЯ ЧЕРНІГІВЩИНИ У КВІТНІ

Минулого місяця радіаційний фон у Чернігівській області коливався в межах від 10 до 15 мкР/год (норма – 30 мкР/год).

Крім того, відібрано й перевірено 176 зразків сільськогосподарської і лісогосподарської продукції в Новгород-Сіверському та Чернігівському районах, переважно – це овочі та молочні продукти. Радіологічні дослідження на вміст радіонуклідів свідчать про відсутність перевищень значень допустимих рівнів.

За спостереженнями Чернігівського обласного центру з гідрометеорології, у квітні в атмосферному повітрі Чернігова порівняно з попереднім місяцем підвищився вміст діоксиду азоту, при цьому знизився показник діоксиду сірки, вміст інших речовин майже не змінився. Загалом упродовж минулого місяця було відібрано та проаналізовано 624 проби.

23 Травня 2024 10:57Важливо

БЕРЕЖІТЬ ДОВКІЛЛЯ І СЕБЕ ВІД ВОГНЮ!

На порозі літо. З підвищенням температури повітря значно зростає ймовірність виникнення та швидкого розповсюдження пожеж – це страшна небезпека як для людей, так і для екосистем.

Аби запобігти вогняному лиху, маємо дотримуватися простих, але важливих правил в екосистемах, в тому числі лісових масивах, сільськогосподарських угіддях, торфовищах:

- не смітити;

- не розпалювати багаття у непристосованих місцях, особливо у спекотну вітряну погоду;

- не кидати недопалки та непотушені сірники у траву;

- не залишати вогнище без нагляду та обов’язково загасити

21 Травня 2024 15:49Актуально

ЯК ПОВОДИТИСЯ З НЕБЕЗПЕЧНИМИ ВІДХОДАМИ?

Небезпечними в українському законодавстві вважаються відходи, які мають фізичні, хімічні, біологічні чи інші небезпечні властивості, що створюють або можуть створити значну небезпеку для довкілля і здоров'я людини, та які потребують спеціальних методів і засобів поводження з ними.

Небезпечні відходи у складі побутових відходів збираються окремо від інших видів і мають відокремлюватися на етапі збирання чи сортування та передаватися спеціалізованим підприємствам, що мають ліцензії на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами.

До речі, усі небезпечні відходи за ступенем їх шкідливого

19 Травня 2024 09:00Важливо

19 ТРАВНЯ - ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ПОЛІТИЧНИХ РЕПРЕСІЙ

19 травня, в третю неділю травня – День пам’яті жертв політичних репресій. Відзначається згідно з Указом Президента від 21 травня 2007 року на вшанування десятків тисяч людей, розстріляних комуністичним режимом, сотень тисяч кинутих у в’язниці й табори, на заслання чи примусове психіатричне лікування. Кількість цих мучеників Україні досі неможливо підрахувати.

Більшовики одразу після Жовтневого перевороту

18 Травня 2024 09:15Важливо

18 ТРАВНЯ - ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ГЕНОЦИДУ КРИМСЬКОТАТАРСЬКОГО НАРОДУ

18 травня вшановуємо 80-ті роковини депортації кримськотатарського народу з території Кримського півострова радянським тоталітарним режимом. Цього дня, 1944 року розпочалася спецоперація військ НКВС зі звільнення Кримського півострова від корінного населення. Загалом за три дні з Криму вивезли понад 200 тисяч кримських татар. Також у 1944-му з півострова депортували понад 40 тисяч болгар, вірмен, греків, турків і ромів.

Після незаконної анексії Криму в 2014 році російська

17 Травня 2024 14:59Актуально

ПОКИ СЕДНІВСЬКА ГРОМАДА ВАГАЄТЬСЯ, У КІПТІВСЬКІЙ ВЖЕ СТВОРИЛИ НОВИЙ ГІДРОЛОГІЧНИЙ ЗАКАЗНИК

Дискусія щодо створення ландшафтного заказника місцевого значення «Клочківський» на території Седнівської громади триває вже більше півроку.

На заваді цьому – сумніви місцевих жителів і окремих депутатів, які побоюються, що створення об’єкту природно-заповідного фонду обмежить їх можливості у використанні земель.

У зв’язку із такою ситуацією, Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА надає роз’яснення щодо переваг і можливості використання заповідних територій та запрошує громадськість підтримувати такі екоініціативи.

Територія, яка пропонується до створення ландшафтного заказника

16 Травня 2024 16:00Свято

СЬОГОДНІ В УКРАЇНІ – ДЕНЬ ВИШИВАНКИ

У цей день ми демонструємо єдність українського духу, прославляємо нашу культуру та виховуємо любов до українських символів.

Шануючи українські традиції, ми висловлюємо повагу до свого коріння, бережемо й передаємо цінності наступним поколінням.

Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА вкотре долучився до всеукраїнського флешмобу.

Сьогодні ми вдягли вишиванки, аби

15 Травня 2024 10:00Свято

15 ТРАВНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЗАХИСТУ КЛІМАТУ

Клімат – це погодні умови, які спостерігаються на певній території протягом тривалого періоду.

За твердженням вчених, клімат нашої планети змінювався багато разів: після льодовикових періодів наступало потепління. Проте на сучасному етапі розвитку людської цивілізації потепління не можна вважати виключно природнім процесом, оскільки воно відбувається у десятки разів швидше, порівняно з історичними даними.

Основною причиною інтенсифікації

<<<23 - 33 з 1463>>>