<<<232 - 242 з 1464>>>


17 Липня 2023 12:03Актуально

ДЕКЛАРАЦІЯ ПРО ДЕРЖАВНИЙ СУВЕРЕНІТЕТ – ВАЖЛИВИЙ КРОК ДО УКРАЇНСЬКОЇ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

16 липня 1990 року Верховна Рада тоді ще Української РСР прийняла Декларацію про державний суверенітет України, зробивши вагомий крок на шляху до здобуття незалежності.

На початку 1980-х СРСР перебував у глибокій кризі. Прихід до влади Михайла Горбачова і спроби компартійної верхівки косметичним ремонтом режиму знайти вихід із епохи застою не дали бажаного результату. Насправді «перебудова» лише прискорила

14 Липня 2023 18:00Важливо

НА ЧЕРНІГІВЩИНІ ПЛАНУЄТЬСЯ ЗНЕШКОДИТИ МАЙЖЕ 45 ТОНН ПЕСТИЦИДІВ

Заходи з утилізації безхазяйних непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин (далі – ХЗЗР) реалізовуватимуться за рахунок обласного фонду охорони навколишнього природного середовища та місцевих бюджетів.

На ці потреби з обласного природоохоронного фонду виділено понад 2 мільйони гривень, ще стільки ж профінансують територіальні громади.

Загалом планується знешкодити

14 Липня 2023 09:43Актуально

ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНИЙ ФОНД ЧЕРНІГІВЩИНИ: НОВІ ОБ’ЄКТИ, ВСТАНОВЛЕННЯ МЕЖ ТА РОЗВИТОК ЯЛІВЩИНИ

На сьогодні в області 680 об’єктів природно-заповідного фонду. Загалом вони займають понад 263 тис. га — майже 8% території. Мережа заповідних об’єктів області представлена 8 категоріями. Крім національних (Мезинського та Ічнянського) і регіональних ландшафтних (Міжрічинського, Ніжинського та Ялівщини) парків, це – заказники, пам’ятки природи, заповідні урочища, дендропарки, парки-пам’ятки

12 Липня 2023 09:40Актуально

В УКРАЇНІ ТРИВАЄ РЕФОРМА УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ

9 липня набрав чинності Закон України «Про управління відходами», який дає змогу розпочати реформу управління відходами.

Відповідно до цього Закону відходи підлягають роздільному збиранню та не повинні змішуватися з іншими відходами або матеріалами, що мають різні властивості.

Роздільне збирання у населених пунктах

10 Липня 2023 12:31Свято

«НЕ НАСТУПАЙТЕ НА БДЖІЛ» – ВОНИ ДУЖЕ ПОТРІБНІ ПРИРОДІ

Світ, в якому ми живемо, прекрасний і різноманітний – наша природа дивовижна у різні пори року.

Зараз літечко, давайте прислухаємось до звуків природи: шелест дерев, трави і квітів, різнобарвний спів пташок, дзижчання різноманітних комах, серед яких, мабуть, найяскравіше у бджілок-трудівниць.

Бджола медоносна вважається «королевою» серед комах, а її важливість для людини та довкілля є неоціненна.

Бджоли – чи не найкорисніші комахи нашої планети,

10 Липня 2023 10:46Цікаво

ЯК ЗНИЗИТИ РІВЕНЬ ТРИВОГИ?

Щоб знизити рівень тривоги, знайдіть предмет, який вміщається в долоню, і зробіть його своїм «амулетом спокою». Це може бути камінець, який ви колись знайшли на пляжі, чи дорога вам прикраса — що більше є приємних спогадів з дрібничкою, то краще.

Коли відчуваєте, що стає зле, візьміть свій амулет, тримайте міцно, мов руку близької людини. Заплющте очі. Зробіть вдииих і вииидииих.

Перенесіться думками у той самий приємний

07 Липня 2023 15:40Свято

7 ЛИПНЯ В УКРАЇНІ ВІДЗНАЧАЮТЬ ДЕНЬ ПРАЦІВНИКА ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНОЇ СПРАВИ!

Цікаво, що дата вибрана невипадково. Адже 7 липня українці також святкують День Івана Купала, присвячений розквіту природи.

Шановні працівники установ природно-заповідного фонду, Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації щиро вітає вас з нагоди професійного свята. Заповідна справа – це важливий напрям природоохоронної діяльності, покликаний зберігати та дбайливо використовувати унікальні й типові куточки природи.

Ми висловлюємо вам дяку, бо завдяки вашій кропіткій

05 Липня 2023 14:15Анонс

ДО УВАГИ РОЗРОБНИКІВ МІСТОБУДІВНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ!

11 липня, у вівторок, о 14.00 Департаментом екології та природних ресурсів спільно з Управлінням містобудування та архітектури Чернігівської ОДА заплановано проведення онлайн навчання для розробників містобудівної документації щодо здійснення стратегічної екологічної оцінки (далі – СЕО) у процесі розробки містобудівної документації.

Відповідно до законів України «Про стратегічну екологічну оцінку» та «Про регулювання містобудівної діяльності» містобудівна документація є документом державного планування, який потребує проведення СЕО.

Під час заходу планується розглянути особливості застосування вимог

05 Липня 2023 10:41Цікаво

ЯК ПРАВИЛЬНО СТАВИТИ ЦІЛІ?

Що б не відбувалося довкола, ставте перед собою цілі. Вони допоможуть концентрувати дії та енергію, знизять відчуття невизначеності. Що більше орієнтирів — то легше долати шторм.

Є і приємний бонус: щоразу, як ми досягаємо цілі, мозок виробляє дофамін — так званий гормон щастя — і ми відчуваємо піднесення від своїх навіть найменших успіхів. Тож втілення цілей — це така собі зарядна станція любові до життя.

Якось ми вже говорили про різницю між цілями та цінностями. Сьогодні лишаємо тут кілька порад, як правильно ставити цілі (щоб їх досягати

05 Липня 2023 09:13Актуально

У червні в рамках проведення моніторингу якості води в річках області здійснена оцінка токсичності поверхневих вод. Проби відібрані у 17 створах річок Десна, Стрижень та Білоус в межах Чернігова.

Зокрема, проведено біотестування на ракоподібних Daphnia magna Straus – це найбільш поширений метод визначення токсичних властивостей води, що ґрунтується на реакції живих організмів на небезпечні сполуки.

До речі, ці планктонні організми здатні сприймати набагато нижчі концентрації, ніж будь-який датчик або прилад. Так, критерієм токсичності води є загибель 50 і більше відсотків дафній

04 Липня 2023 16:30Важливо

МІЛЬЯРДНІ ЗБИТКИ НАНЕСЕНІ ДОВКІЛЛЮ ЧЕРНІГІВЩИНИ ЧЕРЕЗ ВІЙСЬКОВУ АГРЕСІЮ РОСІЇ

Однією з жертв російської агресії стало навколишнє природне середовище. Війна негативно вплинула на кожен компонент довкілля: як тваринний і рослинний світ, так і воду, повітря, ґрунт. Наслідки цього будуть довгостроковими та матимуть не лише локальний, а й глобальний характер.

Наразі війною охоплено мільйони гектарів лісу, забруднені величезні площі ґрунтів, засмічені землі та водні об’єкти. Знищення та пошкодження їх позначиться на кліматі регіонів, які зазнали окупації і може призвести до значних ерозійних процесів у майбутньому.

Внаслідок російських ударів по нафтобазах, складах паливно-мастильних

<<<232 - 242 з 1464>>>