<<<89 - 99 з 1463>>>


26 Лютого 2024 11:41Актуально

26 ЛЮТОГО – ДЕНЬ СПРОТИВУ ОКУПАЦІЇ АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ ТА МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

Війна росії проти України почалася з Криму.

Цьогоріч минає 10 років від проведення 26 лютого 2014 року в місті Сімферополі мітингу на підтримку територіальної цілісності України за участю кримських татар, українців та представників інших національностей.

У 2014 році Крим став першим об’єктом агресії російської федерації проти України. Операція із захоплення півострова розпочалася 20 лютого 2014 року – саме в цей день було зафіксовано перші порушення збройними силами рф порядку перетину державного кордону України через Керченську протоку.

Пам’ятна дата 26 лютого встановлена 2020 року Указом Президента

24 Лютого 2024 08:48Актуально

24 ЛЮТОГО – ДРУГА РІЧНИЦЯ ПОВНОМАСШТАБНОГО ВТОРГНЕННЯ

Сьогодні два роки «лютої» незламності. Вже 730 днів українські військові й цивільні протистоять російському загарбнику та захищають незалежність, державність і національну гідність.

Метою російської агресії є не просто завоювання територій, а знищення нашої національної ідентичності, геноцид українського народу.

За два роки, що минули від повномасштабного вторгнення, ми продемонстрували світові приклади мужності, стійкості, сміливості, кмітливості та єдності перед жорстоким ворогом.

Сьогодні Україна ефективно стримує російську збройну агресію,

23 Лютого 2024 11:19Актуально

МОНІТОРИНГОВІ ПОКАЗНИКИ ДОВКІЛЛЯ ЧЕРНІГІВЩИНИ У СІЧНІ

З початку цього року у рамках Програми державного моніторингу вод Деснянським басейновим управлінням водних ресурсів у межах Чернігівської області досліджується стан поверхневих вод на 7 масивах у 9 пунктах суббасейнів Верхнього Дніпра та Десни і Середнього Дніпра. Зокрема, у межах Чернігова – річки Білоус, Десна, Стрижень, м. Прилуки – р. Удай (2 пункти), м. Мена – р. Мена, селище Козелець – р. Остер, с. Снов’янка – р. Снов, с. Мале Устя – р. Десна.

Зокрема, у січні на вказаних річках проведені обстеження за пріоритетними забруднюючими речовинами. При цьому у Десні, Стрижні та Снову зафіксовані перевищення вмісту гептахлору – речовина, якою обробляються лісові

20 Лютого 2024 12:00Актуально

ДО ДНЯ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ

День Героїв Небесної Сотні відзначають щорічно 20 лютого згідно з Указом президента України від 11 лютого 2015 року № 69/2015 “Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні” на знак пам’яті про громадян, які загинули під час Революції Гідності у боротьбі за ідеали демократії, права та свободи людини, європейське майбутнє України та завдяки яким було змінено перебіг історії нашої держави.

20 лютого 2014 року в середмісті столиці України загинула найбільша кількість

19 Лютого 2024 12:28Свято

19 ЛЮТОГО – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗАХИСТУ МОРСЬКИХ ССАВЦІВ

Саме цього дня ми звертаємо увагу на те, що навіть найсильніші і розумні тварини на землі потребують захисту.

Морські ссавці – хто вони?

Це група водних і напівводних тварин, що постійно або тимчасово мешкають у морській воді.

На сьогодні у морських водах України є три види морських ссавців – дельфін афаліна, дельфін білобокий та морська свиня або азовка. Через загрозу зникнення усі 3 види занесені до Червоної книги України і підлягають особливій охороні.

Забруднення морів та їх наслідки

Чорне море забруднюється

16 Лютого 2024 10:05Актуально

МІНАМАТСЬКА КОНВЕНЦІЯ ПРО РТУТЬ

Завдяки унікальним властивостям цей метал відомий з прадавніх часів. Про нього згадують у своїх працях Аристотель, Теофраст, Пліній Старший та інші учені. Латинська назва цього хімічного елементу «гідраргірум» означає в перекладі «срібна вода».

Ртуть широко застосовується в металургії, хімічній промисловості, гальванічних елементах, медицині, сільському господарстві. Особливе значення її сполуки мають в лабораторній практиці, де широко застосовується найчутливіший метод хімічного аналізу – полярографія.

Ртуть використовується в термометрах, манометрах, енергозберігаючих

15 Лютого 2024 09:44Увага

ЗАПРОШУЄМО ЕКСПЕРТІВ ТА ЗАЦІКАВЛЕНИХ ГРОМАДЯН ДО РОЗРОБКИ РЕГІОНАЛЬНОГО ПЛАНУ УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ

Як повідомлялося раніше, наразі в області розпочата робота над коригуванням проєкту Регіонального плану управління відходами (РПУВ).

Документ був розроблений у 2020 році. Проте у звязку зі змінами в законодавстві та необхідністю врахування нинішнього стану справ у системі управління відходами Чернігівщини РПУВ потребує значного доопрацювання.

Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА запрошує експертів, науковців та небайдужих громадян до участі у цьому процесі.

Нагадаємо: регіональні плани управління відходами розробляються в кожній області

14 Лютого 2024 11:18Актуально

ЦЬОГОРІЧ МЕЗИНСЬКИЙ ПАРК ВІДЗНАЧАЄ СВОЄ ПОВНОЛІТТЯ!

Мезинський національний природний парк: наукові здобутки, освітні модерації та рекреаційні виклики – тематика засідання за круглим столом, яке відбулося учора, 13 лютого.

Серед розглянутих питань – підсумки наукових польових досліджень на територіях національних природних парків; здобутки еколого-освітньої діяльності в умовах військового стану та сучасні проблеми рекреаційно-туристичного напрямку.

Окрему увагу учасники заходу акцентували на нових флористичних знахідках на території Мезинського парку у 2023 році.

До прикладу, тут виявлено букову та гірську папороть –

12 Лютого 2024 16:22Актуально

ТРИВАЄ РОБОТА НАД РЕГІОНАЛЬНИМ ПЛАНОМ УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ В ЧЕРНІГІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Як вдосконалити систему управління відходами Чернігівщини з урахуванням останніх змін до екологічного законодавства – радилися фахівці Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА разом з науковцями Національного університету «Чернігівська політехніка».

Серед основних питань – коригування Регіонального плану управління відходами, зокрема підготовка аналітичних і статистичних матеріалів, проведення відповідних наукових і прикладних досліджень тощо. За підсумками обговорення напрацьована дорожня

09 Лютого 2024 09:21Цікаво

ДО ДНЯ МЕЗИНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ

Ця дивовижна «Українська Швейцарія», розташована переважно на правому (високому) березі Десна, створена з метою збереження, відтворення й раціонального використання типових та унікальних природних комплексів Новгород-Сіверського Полісся.

Мезинський парк – особливе

09 Лютого 2024 08:34Актуально

У ПРИКОРДОННИХ ЛІСАХ ЧЕРНІГІВЩИНИ ТА СУМЩИНИ ТРИВАЄ ЗИМОВИЙ ОБЛІК ДИКИХ ТВАРИН

Протягом січня-лютого у мисливських угіддях Чернігівської та Сумської областей, з дотриманням заборон та обмежень, встановлених на період дії правового режиму воєнного стану, проходить облік чисельності диких тварин, в тому числі і занесених до Червоної Книги України.

Рахують тварину анкето-опитувальним методом та за допомогою фото- і відеопасток, а також, на місцях підгодівлі та зимових скупчень тварин.

Окрім того, визначаючи чисельність

<<<89 - 99 з 1463>>>