<<<1 - 11 з 1419>>>


24 Квітня 2024 14:09Актуально

БІЛЯ 40 ТОНН ХІМІЧНИХ ЗАСОБІВ ЗАХИСТУ РОСЛИН ВИДАЛЕНО З 10 ГРОМАД ЧЕРНІГІВЩИНИ У 2023 РОЦІ

Протягом 2023 року на Чернігівщині з ініціативи Чернігівської ОВА, обласної та місцевих рад тривали роботи зі збору та вивезення на утилізацію безхазяйних, непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР).

Загалом, на початок 2023 року в області обліковувалось близько 234 тонн таких речовин. Непридатні та заборонені до використання пестициди зберігалися на 47 складах, стан яких –– незадовільний.

У рамках Програми охорони навколишнього природного середовища

23 Квітня 2024 14:44Актуально

СТАН ДОВКІЛЛЯ ЧЕРНІГІВЩИНИ У БЕРЕЗНІ

З метою контролю якості атмосферного повітря у березні на стаціонарних постах м. Чернігів відібрано 624 проби. В ході систематичних досліджень у відібраних пробах зафіксовано незначне підвищення діоксиду сірки та завислих речовин у порівнянні з попереднім місяцем. Інші показники не перевищували гранично допустимих значень.

Радіаційний фон атмосферного повітря Чернігівщини упродовж березня коливався в межах 9-15 мкР/год (при нормі 30 мкР/год) і в середньому становив 12 мкР/год.

Комунальними підприємствами області проведені планові

23 Квітня 2024 10:05Подія

У ФОКУСІ УВАГИ – ВІДНОВЛЕННЯ ТА ВІДБУДОВА ЧЕРНІГІВЩИНИ

Питання відновлення та відбудови області були на порядку денному засідання міжфракційного депутатського об’єднання «Добробат – добровольчий будівельний батальйон», що сьогодні відбулося в Чернігівській ОДА.

В обговоренні взяли участь зокрема перший заступник голови ОДА Костянтин Мегем, заступник голови обласної ради Дмитро Блауш, керівники профільних структурних підрозділів ОДА, Чернігівської міської ради, очільники громад області, де зафіксовано значні руйнування.

– Такі обговорення дають змогу актуалізувати

22 Квітня 2024 14:45Важливо

ВЕСНЯНА ЯЛІВЩИНА ЗАЧАРОВУЄ – ВІДПОЧИВАЙТЕ, НАСОЛОДЖУЙТЕСЯ ПРИРОДОЮ, АЛЕ НЕ ЗАБУВАЙТЕ ПРИБИРАТИ ЗА СОБОЮ

Цими днями Чернігівщина активно доєднується до всеукраїнської весняної толоки.

У суботу, 20 квітня, до Українського Дня навколишнього середовища в рамках загальнодержавної ініціативи «За чисте довкілля» проведено традиційне прибирання регіонального ландшафтного парку «Ялівщина».

Територія парку була прибрана

22 Квітня 2024 11:31Свято

22 КВІТНЯ – ДЕНЬ ЗЕМЛІ

Чиста Земля, Вода і Повітря – основа безпечного довкілля, запорука здоров’я суспільства. Це свято для людства стало символом турботи про спільний дім – Матінку-Землю.

День Землі в Україні відзначається як день захисту природи, нагадуючи про екологічну кризу, яка зародилась у зв’язку з нищівним впливом людської діяльності.

Щороку люди у багатьох куточках планети беруть участь у різних еколого-просвітницьких заходах, щоб зберегти скарби Землі та подбати про їх якість.

Кожен з нас може зробити маленькі кроки для того, щоб захистити

22 Квітня 2024 11:27Свято

20 КВІТНЯ – УКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

Щорічно в Україні святкують День довкілля. Це свято відзначають з 1999 року з метою привернення уваги суспільства до екологічних проблем.

Традиційно в цей день українці долучаються до всеукраїнської екологічної акції «За чисте довкілля» для покращення благоустрою та санітарного стану територій.

Населення в усіх регіонах держави за власним бажанням або ініціативою громадських екологічних організацій, природоохоронних установ, науковців об’єднується навколо спільної мети – покращення стану довкілля, збереження та примноження багатств природи.

Ще одним важливим заходом, приуроченим до цього свята, є

19 Квітня 2024 09:19Свято

19 КВІТНЯ – ДЕНЬ ПРОЛІСКА

Весна – початок розквіту природи. Після зимових холодів пробуджуються перші квіти, які зачаровують своєю красою та ароматом, наповнюють яскравими барвами навколишній світ, розвіюють картину «сірих» морозних днів.

Пролісок – ранній та особливо тендітний вісник прекрасної пори року. Дивовижна квітка, оспівана в працях митців, має багато милозвучних назв – снігова сережка, снігова краплинка, сніговий дзвіночок, сніжинка.

Ця ніжна рослина здавна була символом мужності, доблесті, вірності, чистоти, непорочності, краси.

Хоробрий витончений дзвіночок пробивається з холодної землі, часом

17 Квітня 2024 11:12Свято

17 КВІТНЯ – ДЕНЬ КАЖАНА

Тварини відіграють важливу роль у природі. Представники цього царства живих організмів планети сприяють розвитку рослинного покриву, очищенню довкілля від забруднення, утворенню гірських порід та корисних копалин, покращують родючість ґрунту тощо.

Кожен вид тваринного світу по-своєму безцінний. Не виняток і кажани. Ці казкові істоти є санітарами екосистем – знищують комах-шкідників лісових насаджень, а також здатні їх відлякувати ультразвуковими сигналами.

Так, представники однієї невеликої колонії кажанів

17 Квітня 2024 10:54Увага

ЕКОЛОГІЧНА АКЦІЯ В РЛП "ЯЛІВЩИНА" ВІДМІНЯЄТЬСЯ

У зв'язку із трагічними подіями, які сталися у м. Чернігів 17 квітня 2024 року, екологічна акція в РЛП "Ялівщина" до Українського Дня навколишнього середовища в рамках загальнодержавної екологічної акції «За чисте довкілля», запланована на 20 квітня 2024 року, відміняється.

 

 

 

 

15 Квітня 2024 09:00Свято

15 КВІТНЯ – ДЕНЬ ЕКОЛОГІЧНИХ ЗНАНЬ В УКРАЇНІ

Екологічні знання – результат пізнання закономірностей функціонування компонентів навколишнього середовища, що сприяє формуванню цілісного уявлення про довкілля та місце людини в ньому.

Іншими словами це форма цілеспрямованої взаємодії людини і природи – модель поведінки у навколишньому світі, що відображає ціннісні орієнтири індивіда як природокористувача та біологічної складової екологічної системи.

Організація Об’єднаних Націй

12 Квітня 2024 15:27Цікаво

ЗЕЛЕНИМИ СТЕЖКАМИ ЧЕРНІГІВЩИНИ: СОКИРИНСЬКИЙ ПАРК

Особливе місце серед цінних природних комплексів області, взятих під охорону, займають парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва – заповідні території, що виділяються різноманіттям рослинного світу, неймовірними ландшафтами з пагорбами, водними джерелами та водоспадами, долинами струмків чи річок, архітектурними спорудами, скульптурами тощо.

У нашій області налічується 19 таких об’єктів, справжньою окрасою південної Чернігівщини є – Сокиринський парк, який перебуває під охороною держави та має статус загальнодержавного.

Це один з найбільших

<<<1 - 11 з 1419>>>