<<<1 - 11 з 1399>>>


28 Березня 2024 10:38Актуально

РОЗПОЧАТО ПРОЦЕДУРУ ОВД ЩОДО ВИДОБУВАННЯ ПИТНИХ ПІДЗЕМНИХ ВОД НІЖИНСЬКОГО РОДОВИЩА

Комунальне підприємство «Ніжинське управління водопровідно-каналізаційного господарства» здійснює видобування підземних вод для забезпечення питних, санітарно-гігієнічних та виробничих потреб, передачі води населенню та вторинним водокористувачам.

Процедура оцінки впливу на довкілля здійснюється для продовження Спеціального дозволу на користування надрами на видобування підземних вод на ділянках «Червонокозача», «Червона Гребля», «Прогрес», «Військова частина-2750», «Круча» Ніжинського родовища.

Відповідне повідомлення 25 березня під номером 6584 завантажено до Єдиного реєстру

28 Березня 2024 09:15Актуально

ЯЛІВЩИНА ЗУСТРІЧАЄ СВОЇХ «СПІВУЧИХ ДРУЗІВ»

Міжнародний день птахів проходить щороку в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера». Свято не випадково відзначають у квітні. 1 квітня 1906 року була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів.

День птахів – це не лише річниця Конвенції, а й час повернення пернатих з вирію.

Різні види перелітних птахів повертаються на батьківщину в різний час. Це пов’язано з місцем зимівлі та перелітною відстанню. Спостерігаючи за крилатими довгі роки, вчені змогли скласти календар повернення конкретних особин:

  • граки прилітають найпершими – з 18 по 20 березня;
  • шпаки повертаються
27 Березня 2024 16:08Увага

З 1 КВІТНЯ НА ВОДОЙМАХ КРАЇНИ СТАРТУЄ НЕРЕСТОВА ЗАБОРОНА

Обмеження введені з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів відповідно до рекомендацій Інституту рибного господарства Національної академії аграрних наук України.

ЗАБОРОНЕНО:

  1. добування (вилов) водних біоресурсів на нерестовищах, в тому числі з берега:

з 1 квітня до 20 травня (включно) – у

27 Березня 2024 12:03Актуально

СТАН ДОВКІЛЛЯ ЧЕРНІГІВЩИНИ У ЛЮТОМУ

Упродовж лютого радіаційний фон атмосферного повітря в області коливався в межах 9,0-14,0 мкР/год і в середньому становив 12 мкР/год (при нормі 30 мкР/год).

Крім того, минулого місяця було відібрано та перевірено 89 зразків сільськогосподарської і лісогосподарської продукції, найбільш – овочів та молочних продуктів. Перевищень допустимого рівня вмісту радіонуклідів у дослідженій продукції не виявлено.

За спостереженнями Чернігівського обласного центру з гідрометеорології, в атмосферному повітрі Чернігова у порівнянні з попереднім місяцем вміст забруднюючих речовин майже не змінився. Загалом упродовж лютого було відібрано та проаналізовано 600

26 Березня 2024 16:34Важливо

ПОНАД 7 МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ – НА ВИРІШЕННЯ ЕКОЛОГІЧНИХ ПРОБЛЕМ ЧЕРНІГІВЩИНИ

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

Засідання робочої групи провів її очільник, заступник голови Чернігівської обласної ради Дмитро Блауш.

Пропозиції до переліку видатків підготовлені Департаментом екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА на основі запитів на фінансування природоохоронних заходів, отриманих від органів місцевого самоврядування.

Загалом на цей рік Департаментом опрацьовано

22 Березня 2024 09:00Свято

22 БЕРЕЗНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ВОДНИХ РЕСУРСІВ

Вода – джерело життя, без неї неможливе існування живих організмів, а її якість – основа здорового суспільства.

З огляду на масштаби водних просторів Матінку-Землю називають «блакитною планетою».

Проте лише порівняно невелика частка водних запасів може бути використана людиною в побуті та промисловості. Це безцінний скарб – прісна вода.

З прадавніх часів люди створювали поселення біля водних об’єктів, оскільки ключовим фактором соціального благополуччя була достатня кількість питної води для ведення господарства, забезпечення належних санітарних умов, приготування їжі. Також використовували підземні джерела, збирали дощову воду.

Зростання кількості

21 Березня 2024 16:44Актуально

ЯК ГРОМАДИ УПРАВЛЯТИМУТЬ ВІДХОДАМИ: РЕКОМЕНДАЦІЇ МІНДОВКІЛЛЯ

Новий Закон України «Про управління відходами» передбачає впровадження чотирирівневої ієрархії стратегічного планування: національне, регіональне, місцеве, плани підприємств, установ і організацій.

Місцеві плани складатимуться замість Схем санітарного очищення, які розроблялися ще з радянських часів.

Міндовкілля розробило методичні рекомендації, які слугуватимуть орієнтиром для громад та окремих населених пунктів при формуванні плану дій, який сприятиме розбудові інфраструктури переробки відходів та зменшенню обсягів їх захоронення.

З методичними рекомендаціями можна ознайомитися

21 Березня 2024 15:42Свято

21 БЕРЕЗНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЛІСІВ

Ліси – легені Землі. Так, рослини виділяють кисень та поглинають вуглекислий газ, підтримуючи гомеостаз планети.

Ліси – це фільтр Землі. За результатами численних наукових досліджень встановлено, що гектар хвойного лісу затримує близько 40 тонн пилу, а листяного – 100 тонн.

Ліси – джерело харчових та лікарських ресурсів. Дари лісу є не лише найкращими смаколиками, а й найкориснішими компонентами для підтримання здорового організму.

Ліси – це основа матеріального благополуччя суспільства. Деревина, продукти її переробки – цінна сировина для розвитку будівельної галузі та створення комфорту в оселях.

Ліси – своєрідні екосистеми, які за рахунок поєднання представників рослинного і тваринного

20 Березня 2024 09:05Свято

20 БЕРЕЗНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗЕМЛІ

Земля – єдина планета, на якій підтримується повноцінне життя, ця перлина у Всесвіті багата на різноманіття живих організмів.

Завдяки цим безцінним особливостям людина має можливість жити, розвиватися, творити, використовуючи дари природи.

Проте нещадна експлуатація природних ресурсів задля забезпечення потреб суспільства, забруднення довкілля роблять природу вразливою та ставлять під загрозу повноцінний розвиток всієї планети.

Ще в 1840 році відомий американський громадський

19 Березня 2024 09:00Цікаво

ЗЕЛЕНИМИ СТЕЖКАМИ МЕНЩИНИ: ЗАГАЛЬНОЗООЛОГІЧНИЙ ЗАКАЗНИК «КАМОРЕТСЬКИЙ»

Ця дивовижна перлина Чернігівщини розташована неподалік від с. Блистова Менської територіальної громади (Корюківський район).

Заказник має наукову цінність для збереження генофонду дібров, зокрема їх залишків у заплаві Десни, а також для охорони заплавно-лісового, болотного і навколоводного фауністичних комплексів.

Простори заповідної території, насиченої мальовничими озерами, розкинулися на правому березі Десни та оточені меандрою річки.

Ландшафт заказника являє собою поєднання

18 Березня 2024 09:16Свято

18 БЕРЕЗНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПЕРЕРОБКИ

Наша планета багата на природні ресурси, які формують комфортне середовище існування людини, забезпечують відтворення Біосфери в цілому, є сировиною для розвитку промисловості.

Проте активна й нещадна експлуатація людиною скарбів Землі призводить до вичерпання їх запасів. Враховуючи сучасні темпи виробництва та споживання, проблема економії природних ресурсів з кожним днем набуває все більшої актуальності. За останні 50 років людство використало більше природних ресурсів, ніж за всю попередню історію.

Варто зазначити, що в процесі життєдіяльності

<<<1 - 11 з 1399>>>