<<<12 - 22 з 1419>>>


10 Квітня 2024 15:41Важливо

ЗАПОБІГАЙ УТВОРЕННЮ ВІДХОДІВ ВЖЕ ЗАРАЗ!

Зелений підхід: як запобігти утворенню відходів та зберегти навколишнє середовище – актуальне питання сучасності.

Наразі в Україні понад 90 % відходів попадають на сміттєзвалища, де перетворюються на джерела забруднення води, ґрунтів та повітря і тим самим шкодять нашому здоров’ю. Сміттєзвалища продовжують захоплювати все більші і більші території, а відходи – життєвий простір людини.

На жаль, причиною цих негативних проявів є сама людина. Тому одне з головних завдань, яке сьогодні гостро стоїть перед свідомими громадянами і бізнесом – зменшити кількість відходів і зупинити надшвидке зростання кількості і площ сміттєзвалищ.

Усвідомлення своєї відповідальності у сфері поводження з побутовими відходами

10 Квітня 2024 11:01Цікаво

ПЕРШОЦВІТИ ЯЛІВЩИНИ – ПЕРША ПОСМІШКА ВЕСНИ.

Щороку першими проявами весни є поява першоцвітів. Вони кольоровими промінчиками виглядають на лісових галявинах та пагорбах, вкриваючи їх мальовничими килимами.

Перші весняні рослини – ефемероїди (від грецьких слів «ephemeros» - одноденний, короткочасний) мають підземні стебла – цибулини, бульби, кореневища, які є справжніми коморами поживних речовин. Це дає змогу рослинам дуже швидко розвиватися навесні. Світлолюбні і вологолюбні, вони спішать відцвісти до пригнічення

08 Квітня 2024 15:56Увага

ЗАПРОШУЄМО ЖИТЕЛІВ ТА ГОСТЕЙ ЧЕРНІГІВЩИНИ НА ВЕСНЯНУ ТОЛОКУ

До Українського Дня навколишнього середовища в рамках загальнодержавної екологічної акції «За чисте довкілля» у більшості регіонів України розпочинаються традиційні заходи з благоустрою та озеленення територій.

Чернігівщина активно доєднується до всеукраїнської весняної толоки.

Зокрема, 20 квітня, у суботу, відбудеться прибирання території регіонального ландшафтного парку Ялівщина. Збір учасників – об 11-00 біля зупинки «Ялівщина».

У цей день ми пропонуємо всім небайдужим містянам

05 Квітня 2024 11:31Актуально

В УКРАЇНІ ЗАТВЕРДЖЕНО МЕТОДИКУ РОЗДІЛЬНОГО ЗБИРАННЯ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ

Методика роздільного збирання побутових відходів включає розділення відходів на різні категорії: папір, скло, метал, пластик та органічні відходи.

Саме сортування відходів та рециклінг зменшує обсяги сміття, що потрапляє на сміттєзвалища та у навколишнє середовище.

Методика визначає єдині підходи до організації роздільного збирання побутових відходів в межах територіальних громад та застосовується під час розроблення правил благоустрою населених пунктів.

Організація роздільного збирання побутових

02 Квітня 2024 14:01Актуально

ПРОДОВЖУЄМО ВЕСНЯНЕ ПРИБИРАННЯ У ЯЛІВЩИНІ

З урахуванням безпекових вимог воєнного стану, невеликими групами, активні люди зі свідомою екологічною позицією, допомагають нашому регіональному ландшафтному парку бути чистим. Цими днями до Ялівщини завітали наші друзі – представники Національного університету «Чернігівська політехніка».

Була прибрана ділянка лісового заказника, ця територія чи не найбільше засмічена, бо знаходиться поряд з ТЦ «Голлівуд». Учасники акції сподіваються, що люди не викидатимуть сміття, де заманеться, а наслідуватимуть вислів: «Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять!».

До Міжнародного дня птахів інша група екоактивістів, студентів та викладачів

01 Квітня 2024 16:15Свято

1 КВІТНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПТАХІВ

Птахи відіграють важливу роль в природі. Вони є захисниками зелених насаджень та помічниками аграріїв. Ці представники тваринного світу знищують багато шкідників лісових та сільськогосподарських культур.

Птахи – окраса довкілля. Вони зачаровують милозвучним співом, дарують емоційне задоволення та відчуття єдності з дивовижним різноманіттям природи.

Птахи – крилаті лісівники. Поширюючи насіння рослин, невтомні пернаті сприяють формуванню лісових екосистем.

В умовах активної людської діяльності спостерігається

29 Березня 2024 15:17Актуально

РОЗПОЧАТО ПРОЦЕДУРУ ОВД РЕКОНСТРУКЦІЇ ОЛІЙНОЕКСТРАКЦІЙНОГО ЗАВОДУ У МІСТІ НІЖИН

Приватне акціонерне товариство «Ніжинський жиркомбінат» планує реконструкцію олійноекстракційного заводу на території ПРАТ «Ніжинський жиркомбінат» за адресою: Чернігівська область, м. Ніжин, вул. Прилуцька, 2.

Планується перенесення існуючої ємності олії міскістю 4000 м3, будівництво двох резервуарів для зберігання олії з насосною станцією, встановлення трьох силосів для зберігання насіння разом з норійною вежею і транспортною галереєю, будівництво градиргі та будівництво дільниці еспандування макухи.

Відповідне повідомлення 29 березня під номером 6866 оприлюднено у Єдиному реєстрі

28 Березня 2024 17:30Подія

ДО 10-Ї РІЧНИЦІ СТВОРЕННЯ РЛП «ЯЛІВЩИНА»

10 років тому рішенням Чернігівської обласної ради був створений регіональний ландшафтний парк «Ялівщина».

З нагоди ювілейної дати сьогодні, 28 березня, в приміщенні Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Софії та Олександра Русових відбувся круглий стіл «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» як поліфункціональна природоохоронна територія: історія формування, сучасний стан, проблеми та перспективи.

В обговоренні сучасного стану та перспектив розвитку парку взяли участь співробітники комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина», Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА, представники екологічних служб, науковці, студентська молодь та громадськість.

Про основні здобутки та нагальні проблеми регіонального ландшафтного парку доповів очільник

28 Березня 2024 16:00Актуально

ОЦІНКА ВПЛИВУ НА ДОВКІЛЛЯ: ГРОМАДСЬКІСТЬ - НЕОБХІДНИЙ УЧАСНИК ПРОЦЕДУРИ

Оцінка впливу на довкілля (ОВД) – процедура, спрямована на запобігання шкоді довкіллю, забезпечення екологічної безпеки, охорони довкілля, раціонального використання і відтворення природних ресурсів при провадженні господарської діяльності, яка може мати значний влив на довкілля. Процедура приведена у відповідність до норм законодавства Європейського Союзу у 2017 році та включає декілька етапів.

Як ця процедура працює для зменшення

28 Березня 2024 10:38Актуально

РОЗПОЧАТО ПРОЦЕДУРУ ОВД ЩОДО ВИДОБУВАННЯ ПИТНИХ ПІДЗЕМНИХ ВОД НІЖИНСЬКОГО РОДОВИЩА

Комунальне підприємство «Ніжинське управління водопровідно-каналізаційного господарства» здійснює видобування підземних вод для забезпечення питних, санітарно-гігієнічних та виробничих потреб, передачі води населенню та вторинним водокористувачам.

Процедура оцінки впливу на довкілля здійснюється для продовження Спеціального дозволу на користування надрами на видобування підземних вод на ділянках «Червонокозача», «Червона Гребля», «Прогрес», «Військова частина-2750», «Круча» Ніжинського родовища.

Відповідне повідомлення 25 березня під номером 6584 завантажено до Єдиного реєстру

28 Березня 2024 09:15Актуально

ЯЛІВЩИНА ЗУСТРІЧАЄ СВОЇХ «СПІВУЧИХ ДРУЗІВ»

Міжнародний день птахів проходить щороку в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера». Свято не випадково відзначають у квітні. 1 квітня 1906 року була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів.

День птахів – це не лише річниця Конвенції, а й час повернення пернатих з вирію.

Різні види перелітних птахів повертаються на батьківщину в різний час. Це пов’язано з місцем зимівлі та перелітною відстанню. Спостерігаючи за крилатими довгі роки, вчені змогли скласти календар повернення конкретних особин:

  • граки прилітають найпершими – з 18 по 20 березня;
  • шпаки повертаються
<<<12 - 22 з 1419>>>