Анонси

    Про КЗ «РЛП «Ялівщина»

    Назад

    Комунальний заклад «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» Чернігівської обласної ради у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України, зокрема законами України «Про природо-заповідний фонд України», «Про охорону навколишнього природного середовища», постановами Верховної Ради України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, наказами міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, актами місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, Положенням комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» Чернігівської обласної ради, а також іншими нормативно-правовими актами.

     

    Комунальний заклад «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» Чернігівської обласної ради

    В.о. директора КЗ «РЛП «Ялівщина»: Косяк Валерій Анатолійович

    Иллюстрация

    Підпорядкування КЗ «РЛП «Ялівщина» Чернігівської обласної ради: Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації
    Офіційна сторінка:за посиланням
    E-mail:[email protected]
    Поштова адреса: 14000, Чернігівська обл., м. Чернігів, проспект Миру, 43 
    ЄДРПОУ: 39274754
    Розташування: Чернігівська область, м. Чернігів
    Площа: 168,7 га

     

    Межі РЛП «Ялівщина» встановлені на підставі проекту землеустрою щодо організації та встановлення меж парку. Відомості про обмеження у використанні земель парку 22 грудня 2021 року внесені до Державного земельного кадастру, вони відображаються на Публічній кадастровій карті України та враховуються при розробці всіх видів документів.

    Ялівщина - історична місцевість в північно-східній частині міста. Територія «Ялівщина» має виключно важливе значення як територія дикої природи, археологічної спадщини, історичного розвитку міста Чернігова.

    В одному з випусків «Праць Чернігівської губернської архівної комісії» перше згадування про Ялівщину датується 1672 роком (XVII століття), коли своїм універсалом гетьман Дем’ян Многогрішний підтвердив право на власність В.Ф. Яловицькому млином на річці Стрижень. Саме від прізвища власника й пішла назва місцевості.

    В 90-х роках XIX століття в Ялівщині були висаджені сосна, дуб, ялина, ірга, береза, черемха та багато інших дерев, чагарників та рослин. Органами місцевого управління підтримана ініціатива громадськості про організацію ботанічного саду в Ялівщині, площа якого складала 170 га і нараховувала: 480 видів рослин; 720 сортів декоративних рослин; 3 відділи:флори і культурної рослинності, інтродукції та акліматизації рослин, дендрології, плодівництва і розведення квітів.

    В 1956 році на Лівобережному поліссі, Чернігівський ботанічний сад був єдиним науково-дослідницьким закладом такого спрямування. Були створені липові, березові, горобинові, туєві та інші ландшафтні композиції. За цей рік було реалізовано 453 тис. декоративних, плодово-ягідних та деревовидно-чагарникових рослин.

    В 1972 році - Ялівщина стає пам’яткою садово-паркового мистецтва, а 28 березня 2014 року Чернігівська обласна рада оголосила про створення в м. Чернігів регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» площею 168,7 га.

    На території Ялівщини знайдені поселення:

    - доби бронзи (II тис. до н.е.);

    - раннього заліза (VII - IV ст. до н.е.);

    - ранньосло’вянського та давньоруського періодів (III - V ст. та VIII - XIII ст.).

    Ці поселення мають велике значення для вивчення життя і побуту населення Подесення в різні історичні періоди в т.ч. округи стародавнього м. Чернігова.

    Протягом століть Ялівщина справедливо вважалась перлиною міста, її легенями, прекрасним місцем відпочинку, джерелом натхнення, відкритою книгою природи для вивчення її таємниць, живою субстанцією (що оберігає, лікує, надихає), яка несе позитивний енергетичний заряд місту та його мешканцям.

    В деяких місцях збереглися ряд видів папоротеподібних (папороть чоловіча, папороть жіноча, щитник австріський, голокучник дубовий, орляк звичайний), з них цінними є популяції голокучника дубового, виду, який внесено до переліку видів регіональної охорони в Чернігівській області. На ділянках дубових, суборевих і березових лісів були відзначені 2 види орхідних (любка дволиста, коручка чемерниковидна), які занесені до Червоної книги України.

    На території парку зустрічається понад 50 видів хребетних тварин. Характерною рисою фауни є значна кількість типових лісових, синантропних і частково водно-болотних видів.

    Иллюстрация

    Традиційно територія «Ялівщини» є місцем еколого-просвітницької роботи і екологічного виховання. На її території було створено екологічну стежку, яка використовується для організації навчальних практик студентів та учнів шкіл. В «Ялівщині», на її окремих ділянках, проводяться змагання з туризму, спортивного орієнтування та краєзнавства для школярів міста і області.

    Територія «Ялівщини» сприятлива для розвитку екологічного туризму на розроблених науково-пізнавальних маршрутах, для екскурсійної діяльності та проведенню роботи з екологічного виховання жителів міста Чернігова.

    Також регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» є одним з найулюбленіших місць відпочинку жителів міста в різні пори року, його територія має виключне значення як осередок збереженої природи в міській зоні Чернігова, відіграє значну гідрологічну, біологічну та екологічну роль.

     

    Як знайти межі РЛП «Ялівщина» на Публічній кадастровій карті України?

    Аби знайти регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» на Публічній кадастровій карті України, необхідно зайти на карту, вибрати в полі пошуку м. Чернігів (вгорі у лівому кутку). Потім натиснути на білий квадрат, де відображаються шари кадастру (вгорі у правому кутку) і вибрати поле «Обмеження у використанні земель».

    Після цього на карті у м. Чернігів на території, де розташований парк, з’явиться його контур малинового кольору – це і є зареєстрована в Державному земельному кадастрі інформація про межі РЛП «Ялівщина» та встановлені обмеження.

     

    *****

    Розпорядження Чернігівської обласної ради від 04 серпня 2023 року "Про призначення КОСЯКА В.А. виконуючим обов’язки директора комунального закладу "Регіональний ландшафтний парк "Ялівщина" Чернігівської обласної ради

    Рішення 25 сесії VII скликання Чернігівської обласної ради від 28 жовтня 2020 року про зміну меж об'єктів природно-заповідного фонду місцевого значення

    Положення комунального закладу "Регіональний ландшафтний парк "Ялівщина" Чернігівської обласної ради

    Рішення Чернігівської обласної ради "Про створення комунального закладу "Регіональний ландшафтний парк "Ялівщина" Чернігівської обласної ради

    Рішення Чернігівської обласної ради "Про створення регіонального ландшафтного парку "Ялівщина"

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система