Анонси


    Назад

    У ЯЛІВЩИНІ ПІДГОДОВУЮТЬ ПТАХІВ. ЗАПРОШУЄМО ВСІХ НЕБАЙДУЖИХ ДОЛУЧАТИСЯ ДО ПОРЯТУНКУ ПЕРНАТИХ

    Ось і розпочалася зима – температура сягнула мінусових значень, випав перший сніг. Зима – складний час для пернатих, адже природні запаси корму починають зменшуватися. З настанням холодів частина комах гине, частина впадає в сплячку, а тому птахи поступово переходять на поїдання врожаю насіння і плодів. Але й ці харчові ресурси швидко збіднюються. Птахи не стільки бояться морозу, як нестачі їжі. Процес травлення у птахів відбувається швидко, тому вони постійно потребують кормів. Саме в цей час пернатим вкрай необхідна наша допомога.

    Традиційно щороку підгодовують птахів у Ялівщині. У перших числах грудня працівники комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» оновили пташині годівниці, розвісили декілька нових, люб’язно наданих Чернігівським обласним управлінням лісового та мисливського господарства в рамках започаткованої Державіним агентством лісових ресурсів України акції «Нагодуй птахів узимку». Годівниці розвісили на деревах та кущах біля доріг, аби зручно було підкладати в них корм навіть за снігопадів. На екологічній стежці «Лісова казка» встановлені стаціонарні годівниці, до яких часто навідуються й інші мешканці парку – білки. Загалом на території парку вже облаштували близько тридцяти годівниць.

    Запрошуємо усіх небайдужих містян і гостей Чернігова долучитися до цієї доброї справи – підгодовувати птахів!

    Чим саме підгодовувати птахів?

    Насіння

    Найкращим кормом для птахів є звичайне соняшникове насіння, але треба пам’ятати: воно має бути несмаженим. Дрібним птахам, які мають маленький дзьоб, важко добути ядро зі шкаралупи, тому радимо дещо потовкти насіння. Крім того, годівнички можна наповнювати просом, подрібненим кукурудзяним зерном, насінням конопель та льону, насінням бур’янів, пшеницею, вівсом, вівсяними пластівцями, насінням гарбуза, кавунів, динь тощо. До корму можна підмішувати насіння маку в невеликій кількості.

    Крихти та скоринки

    Часто в годівниці підкладають хліб. З точки зору поживності для птахів, це не найкраща їжа. Дуже бажано давати птахам уже сухий хліб без житніх домішок, адже м’який відразу замерзає на морозі, до того ж він натягує вологу.

    Синиці, горобці, зеленяки, повзики, чижі, дятли люблять ласувати арахісом та іншими горіхами. Можна придбати різноманітні суміші насіння й горіхів у зоомагазині.

    Відварена або печена картопля

    Птахам смакуватиме картопля в «мундирах», яку, перш ніж покласти в годівницю, варто розломити навпіл.

    Сало

    Викладайте на пташиний стіл шматки сала. Синиці і дятли із задоволенням їдять несолене сало. Його можна нанизати на шпичаки по краям годівниці, а також підвішувати в сітці, або на дротинах до гілок дерев. Кістки та нежирні шматочки від м’яса, залишки смальцю, які залишаються після сімейної трапези, вабитимуть синичок і дятлів, а також сойок. Пам’ятайте, що ці продукти повинні бути несолоними (повністю без солі). Можна використовувати зварені вкруту яйця, вершкове масло, маргарин.

    Увага! Деякі продукти є шкідливими для птахів!

    Чим не можна годувати птахів

    Смажене/солоне насіння чи горіхи (і взагалі все смажене і солоне).

    Не варто годувати птахів гречаними, пшеничними, ячмінними крупами, а також рисом і пшоном. Два останні види круп розбухатимуть у шлунках птахів і завдаватимуть їм додаткових неприємностей у морози. Також не варто загодовувати птахів хлібом і взагалі не можна давати птахам хліб із домішками житнього борошна. Оскільки хліб для голодного птаха, як попкорн для голодної людини – швидко наповнює пустий шлунок, але не має поживної цінності.

    Не можна давати птахам чіпси, магазинні сухарики та інші «неблагонадійні» вироби, а також кислі та гострі продукти, цитрусові.

    М’ясні відходи мають бути не солоними! Пам’ятайте, щоб уникнути можливого поширення захворювань, не годуйте птахів сирими кістками чи м’ясом.

    Ні в якому разі не можна використовувати зіпсовані продукти (прогіркле зерно, запліснявілий хліб тощо)!

    Правила підгодівлі

    Підгодівля обов’язково має бути систематичною, без перерв, інакше вона може зашкодити птахам. Звикнувши знаходити корм на певному місці кожного дня, птахи, не знайшовши його, не полетять відразу в інше місце, а будуть чекати й знаходитися неподалік, втрачаючи час та сили, а в морозні дні можуть загинути. Регулярна підгодівля допоможе пернатим вижити. Зауважимо, що ключовим є слово «регулярна». Найгірше, що може статися в сувору зиму – це збої в підгодівлі або ж її припинення взагалі.

    Птахів треба підгодовувати, а не годувати! Зайвим є тримати годівниці постійно наповненими. У природі в птахів більш різноманітний раціон, ніж у годівницях, навіть узимку. Одноманітний корм може призвести до хвороб!

    Зовсім не страшно, коли корм буде розсипатися на сніг під годівницею.

    Підтримаймо пернатих у скрутний для них час, щоб підвищити їхні шанси зустріти весну!

     

    За матеріалами комунального закладу «РЛП «Ялівщина»
    та
    фейсбукспільноти «Птахи України»

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система