Анонси


    Назад

    РІВЕНЬ КИСНЮ У СТРИЖНІ НА ТЕРИТОРІЇ РЛП «ЯЛІВЩИНА» – ДЛЯ РИБИ ДОСТАТНІЙ

    Благополучне існування риби взимку неабияк залежить від вмісту розчиненого у воді кисню. Повітря через кригу на поверхні водойм не надходить до води, що може спричинити дефіцит кисню і як наслідок – задуху риби з подальшою загибеллю.

    Індикатором зниження вмісту кисню у воді є поява в лунках великої кількості водяних комах з майже одночасним підходом мальків. Надалі, у води з’являється специфічний неприємний запах.

    Задуху риби спостерігають у разі, якщо вміст розчиненого у воді кисню є нижчим за 5 мг/л. Особливо чутливими до нестачі кисню є судаки, окуні, йоржі, менш вразливими – плітки, лящі й коропи. Стійкими до дефіциту кисню є карасі й лини.

    Основними чинниками виникнення задухи риби є довготривалий крижаний покрив, низький рівень води, забруднення стічними водами та інші порушення екологічної рівноваги водойми тощо. Часто задуху риби спостерігають у відлигу після тривалих морозів за стрімкого підвищення температури повітря.

    25 січня поточного року спеціалістами Чернігівського рибоохоронного патруля за участю адміністрації комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» Чернігівської обласної ради проведено заміри вмісту розчиненого у воді кисню на двох задамбованих ділянках р. Стрижень в районі вул. Єськова та вул. Героїв Чорнобиля.

    Згідно з результатами дослідження, вміст розчиненого у воді кисню становить 8,7-9,7 мг/л. Отже загрози здухи риби на водоймі наразі немає.

    Довідково. Задамбовані ділянки (водосховища) р. Стрижень в районі вулиць Єськова і Героїв Чорнобиля входять до території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина». У водоймах у досить значній кількості поширені такі цінні види риби як судак, щука, окунь, карась, короп, лящ, плітка тощо.

     
     

     

    За інформацією комунального закладу
    «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина»

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система