Анонси


    Назад

    У ЯЛІВЩИНІ ТРИВАЄ ПІДГОДІВЛЯ ПТАХІВ

    Цьогорічна зима відзначилась незвичним для кількох минулих років морозом – покази термометрів уночі сягали позначки до – 22℃. Морозна погода за нестачі кормів є справжнім випробуванням для пернатих, яке часто закінчується їхньою загибеллю.

    Аби цього не допустити, в регіональному ландшафтному парку «Ялівщина» цьогоріч облаштовано біля 30 годівниць. Завдяки небайдужим відвідувачам парку, птахи тут завжди мають чим підживитися. Основна їх їжа – це хліб, пшоно, соняшникове насіння, зерна кукурудзи, крупи, горіхи, корма для птахів із зоомагазину тощо. Поруч із годівницями розвішані інші смаколики – сало, свіжі та сухі фрукти, плоди калини.

    Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації разом з адміністрацією комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» Чернігівської обласної ради щиро дякує всім, хто долучився до цієї доброї справи.

    Разом з тим, варто звернути увагу, що не варто годувати птахів гречаною, пшеничною та ячмінною крупою, а також рисом і пшоном. Дві останні крупи розбухатимуть у шлунках птахів і завдаватимуть їм додаткових неприємностей у морози. Також не доцільно загодовувати птахів хлібом, взагалі не можна давати хліб із домішками житнього борошна. Оскільки хліб для голодного птаха, як попкорн для голодної людини – швидко наповнює пустий шлунок, але не має поживної цінності. Шкідливими для пернатих є чіпси, магазинні сухарики, інші подібні вироби, а також кислі, гострі продукти та цитрусові.

    Ні в якому разі не можна використовувати зіпсовані продукти (прогіркле зерно, запліснявілий хліб тощо)!

    Натомість, найкращим кормом є звичайне соняшникове насіння, але треба пам’ятати: воно має бути несмаженим. Дрібним птахам, які мають маленький дзьоб, важко добути ядро зі шкаралупи, тому радимо потовкти насіння. До того ж годівнички можна наповнювати просом, подрібненим кукурудзяним зерном, насінням конопель, льону та бур’янів, вівсом, вівсяними пластівцями, насінням гарбуза, кавунів, динь тощо. До корму можна підмішувати насіння маку в невеликій кількості.

    Синиці, горобці, зеленяки, повзики, дятли люблять ласувати арахісом та іншими горіхами. Птахам також смакуватиме картопля в «мундирах», яку, перш ніж покласти в годівницю, варто розломити навпіл.

    Сало має бути несолоним. Можна використовувати для підгодівлі також зварені вкруту яйця, вершкове масло та маргарин.

    Качок краще підгодовувати пшеничним зерном.

    Продовжуємо підтримувати пернатих, аби допомогти їм вижити у скрутний для них час та разом зустріти весну!

     

     

    За матеріалами комунального закладу
    «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина»

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система