Анонси


    Назад

    У ЛЮТОМУ МЕЗИНСЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ ПРИРОДНОМУ ПАРКУ ВИПОВНЮЄТЬСЯ 15 РОКІВ

    Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації вітає колектив Мезинського НПП з п’ятнадцятою річницею створення парку та бажає йому натхнення й успіхів у нелегкій і благородній справі – збереженні природних скарбів рідного краю. А також запрошує жителів і гостей Чернігівщини відвідати цей унікальний куточок природи, який в народі ще називають «Мезинська Швейцарія» та насолодитися його неймовірними краєвидами і мальовничими ландшафтами.

    Родзинкою парку є Мезинський археологічний науково-дослідний музей імені В. Є. Куриленка, де зберігається близько 50 тисяч експонатів. Особливу цінність має відділ Мезинської верхньопалеолітичної стоянки, де експонуються кістки мамонта, муляжі, орнаментовані статуетки «мезинських птахо-жінок», фотокопії тощо. Досить представленими в музеї є керамічні вироби від неоліту до сучасності, прикраси часів Київської Русі, коропські кахлі XVI –XIXст., кахлі з кріпосного театру відомих поміщиків Забіл, речі Ушівської фарфоро-фаянсової фабрики Савицьких XIX ст., посуд майстерні Пузиря.

    Мезинський національних природний парк (НПП) створено на території Коропського району Указом Президента України 10 лютого 2006 року на базі ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Рихлівська дача» (789 га), ландшафтних заказників місцевого значення «Мезинська Швейцарія» (154 га), «Криничне» (7 га), «Жуків яр» (118 га), «Зміївщина» (247 га), «Свердловський» (159 га), ботанічного заказника «Дубравка» (742 га).

    Загальна площа парку становить 31035,2 гектарів (8543,9 гектарів надані парку у постійне користування). Його територія відноситься до Новгород-Сіверського Полісся, Новгород-Сіверського фізико-географічного району та простягається вздовж правого берега річки Десна.

    Природна рослинність парку не зазнала значних змін в результаті діяльності людини, вона представлена лісами, чагарниками, луками, болотами та водним і прибережно-водним типами рослинності. Переважають тут дубові, липово-дубові, кленово-липово-дубові ліси, біорізноманіття налічує понад 700 видів судинних рослин та 300 видів хребетних тварин.

    Мезинський НПП створено з метою збереження, відтворення й раціонального використання типових та унікальних природних комплексів Полісся. На сьогодні в установі працюють 75 осіб, серед яких 11 – наукові працівники, 30 – представники служби охорони парку. Усі ці 15 років заклад очолює його директор – Симоненко Ніна Василівна – цілеспрямована й відповідальна, небайдужа до природи жінка, яка повсякчас активно займається збереженням і відтворенням екосистем на території НПП, розвитком парку та реалізацією його туристично-рекреаційного потенціалу.

    Варто зауважити, що за час існування парку, тут знизився рівень браконьєрства та самовільних рубок, натомість зросла чисельність мисливської фауни, взяті під охорону окремі оселища рідкісних видів рослин, тварин і грибів. Сьогодні Мезинський національний природний парк є потужним осередком зеленого туризму, еколого-просвітницької діяльності та духовно-патріотичного виховання молоді і юнацтва. Це один з найбільших і найважливіших заповідних об’єктів області, який відіграє важливу роль у вирішенні стратегічних задач зі збереження біологічного і ландшафтного різноманіття та формування національної і загальноєвропейської екологічної мережі.

    Департамент екології та природних ресурсів ОДА вкотре звертається до жителів і гостей Чернігівщини – долучайтеся до природоохоронної діяльності та збереження довкілля. Адже з невеликих щоденних добрих вчинків на благо природи складається всесвітній добробут навколишнього природного середовища.

    Читати також: П'ЯТЬ НАЦІОНАЛЬНИХ ПАРКІВ СВЯТКУЮТЬ ДЕНЬ НАПРОДЖЕННЯ!

     

    Департамент екології та природних ресурсів
     Чернігівської облдержадміністрації,

    фото з сайту Мезинського НПП

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система